Geachte redactie

Goed idee van al die ex-leiders van de wereld: Al Gore met zijn film- en diashow en zijn vroegere baas Bill Clinton die een miljoen meekrijgt om de boodschap over de klimaatsverandering voor het voetlicht te brengen (Binnenland, 8 december)....

Peter NieropPurmerendN. WegterLaren.Harry Edzes en Tinte

Volgauto’s
Maar zou het niet slimmer zijn wanneer Al en Bill samenwerken? En als je dan toch voor het milieu opkomt: stap in een hybride autootje in plaats van zo’n benzineslurpende four wheel drive. Om maar helemaal niet spreken over de negen volgauto’s die een oud-president kennelijk nodig heeft. Verbeter het klimaat, maar begin bij jezelf.

Houdgreep
‘Merkwaardig’ noemt Bolkestein (Forum, 6 december) het feit dat Turkije Cyprus niet erkent. Immers, aldus Bolkestein, ‘wie lid wil worden van een club doet er onverstandig aan een van de leden van die club te negeren’.

Houdgreep
Dat klinkt plausibel, maar daarom is het nog niet juist. In formele zin is oplossing van de verdeling van Cyprus, dan wel de Turkse erkenning van de regering in Nicosia, nooit onderdeel geweest van de voorwaarden van de EU aan Ankara om toetreding mogelijk te maken. Wel accepteerde Turkije ondertekening van het ‘Ankara-Protocol’ als conditie om met onderhandelingen voor toetreding te kunnen beginnen. Maar Turkije heeft sedertdien consequent volgehouden dat die ondertekening niet mag worden uitgelegd als een officiële erkenning van het Grieks-Cypriotisch bewind. Wanneer de EU daarop insisteert, is dat een garantie dat Turkije zijn (lucht-)havens niet zal openstellen voor vliegtuigen en schepen uit Cyprus, ook wanneer die weigering opschorting van de toetredingsonderhandelingen tot gevolg zal hebben. Geen Turkse regering, van welke signatuur dan ook, kan zich een andere houding in deze permitteren.

Houdgreep
Tot diezelfde geschiedenis behoort ook dat sinds de jaren negentig Athene de EU in de houdgreep heeft: geen toetreding van welk land uit Centraal- en Oost-Europa dan ook, wanneer niet gelijkertijd Cyprus kan toetreden, was het devies. De gevolgen daarvan zijn nu schrijnend evident geworden.

Deirdre
Kritiek op Gummbah? Ik zou Deirdre voor geen geld willen missen. Gottegot, oh gottegot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden