Geachte redactie

Economen

In zijn artikel 'Even geen Nobelprijs economie meer' (Opinie, 30 november) stelt Jan Derksen dat economen niet in staat zijn geweest de politiek te voorzien van zodanige kennis dat deze op grond hiervan hun politieke praktijk moesten aanpassen. Niets is minder waar.


Binnenlands zijn tal van voorbeelden van het tegendeel: woningmarkt en pensioensysteem, bijvooorbeeld. Maar ook voor de de kredietcrisis is gewaarschuwd en niet door halve gekken of zonderlingen. Neen, de toenmalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, Rugharan G. Rajan, heeft in 2005 precies uitgelegd waarom en hoe een crisis zou ontstaan. Achteraf een akelig precieze voorspelling van de kredietcrisis.


Bovendien bekleedde hij een positie waarin hij invloed kon uitoefenen. Toch is er met zijn redenering bar weinig gedaan, blijkt uit een studie naar de beleidsadvisering van het IMF. Een belangrijke reden was, dat het advies de beleidsmakers niet beviel. Men gaf liever anderen de schuld dan zelf de verantwoordelijkheid te nemen.


Bovendien werden de medewerkers van het IMF als lastige onheilsprofeten beschouwd. Deze medewerkers ontdekten dat geruzie met ambtenaren en politici van lidstaten hun carrière benadeelde. Zij gingen daarom hun mening in bedekte termen opschrijven.


Het gevolg was dat de waarschuwingen niet de aandacht kregen die ze verdienden en we in de kredietcrisis verzeild raakten. Het door beleidsvoerders accepteren van kritische economische redeneringen lijkt dus een groter probleem dan de economische adviezen. Wellicht dat de psychologie kan helpen politici te overtuigen.


Eelke de Jong, hoogleraar Internationale Economie,


Radboud Universiteit Nijmegen.


Sinterklaas

De Vereniging Eigen Huis (VEH) schreeuwt weer eens moord en brand om de marginale stijging van de ozb naar gemiddeld 250 euro (Economie, 1 december). 'De opbrengsten uit de ozb worden gebruikt voor zaken waarbij alle inwoners baat hebben, terwijl het alleen de eigenwoningbezitter is die deze rekening betaalt'.


En wie betaalt dan de ozb in rekening gebracht bij de verhuurder van een huurwoning, Sinterklaas? Die wordt natuurlijk doorberekend aan de huurder met kosten en winstopslag.


Waar we de VEH nooit over horen is dat de samenleving (inclusief de huurder) wel mag meebetalen aan de sterk gestegen hypotheekrentesubsidie van nu 15 miljard per jaar en middels de Nationale Hypotheek Garantie ook nog eens garant staan voor een groot deel van de luchtkastelen van eigenwoningbezitters.


De eigenwoningbezitters van VEH zijn egoïstische, kleinzielige lieden met hun geklaag over een klein bedrag aan ozb en dan ook nog denken benadeeld te worden ten opzichte van die ander, de huurder.


J. de Reus, Middelburg


Euthanasie

In het artikel 'Kamer vindt zware dementie grondslag voor euthanasie' (Binnenland, 1 december) wordt gesproken over de euthanasieklinieken en ambulante teams. Volgens CDA-kamerlid Margreeth Smilde krijgen patiënten die zo'n kliniek ingaan een tunnelvisie en staat euthanasie vast. De patiënt zit drie dagen in de kliniek. De artsen kunnen dan een goed beeld vormen of euthanasie gegrond is.


Als de euthanasiearts een aantal gesprekken heeft gehad met de patiënt zal er toch wel een soort vertrouwensband zijn. Daarnaast kan natuurlijk altijd aan de eigen arts gevraagd worden naar hoe de patiënt in elkaar steekt. Het lijkt me juist ook fijn voor een arts om de euthanasie bij een expert neer te leggen. In een euthanasiekliniek hebben ze meer ervaring met euthanasie en hierdoor zal het makkelijker zijn om toekomstige patiënten te helpen. Euthanasieklinieken en ambulante teams vormen een goede aanvulling.


Dennis van de Vegte, Groningen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden