GEACHTE REDACTIE

NAVO-bondgenoot Turkije, onder meer in negatieve zin bekend om zijn vele kwalijke praktijken op het gebied van de mensenrechten, heeft met grof geweld de leider van de PKK, Öcalan, gevangen gekregen....

Geweld

Turkije wist in de Tweede Wereldoorlog wel raad met de Armeniërs en hun verlangen naar zelfbestuur. Met hun uitroeiing hadden zij toen niet zoveel moeite. Ruim een miljoen van hen werden over de kling gejaagd. Met de Koerden hebben zij het misschien iets moeilijker, maar niettemin gaat het met hen als het aan de Turken ligt dezelfde kant op.

NAVO-lidstaten maken zich thans in Rambouillet druk over de toekomst van Kosovo. In het geding is een zekere mate van autonomie voor de Kosovaren in de Republiek Servië. Wat is het verschil met de Koerden en hun streven naar een eigen positie in de staat Turkije?

Het is de hoogste tijd dat Europa en de NAVO-bondgenoten hun partner Turkije ook naar de onderhandelingstafel dwingen om het Koerdische probleem op dezelfde wijze te regelen als thans aan Servië wordt opgedragen.

AMSTELVEEN

André Vermeulen

Zus

Als medewerker (stand-in) aan de nieuwe Dick Maas-film Do not disturb wil ik er op wijzen dat niet Meg Tilly in deze film een hoofdrol vervult (de Volkskrant, 17 februari), maar haar zuster Jennifer Tilly.

AMSTERDAM

Hein Bruins

Euthanasie

Het is jammer dat wanneer zaken verwant met eugenetica aan de orde komen, sommigen niet meer nuchter denken of uitspraken correct weergeven. Rik Plantinga schrijft mij toe: 'Rietdijk heeft (er) geen bezwaar tegen om gehandicapten te doden'; en '. . . zodat ''hoogbegaafde'' mensen gelukkiger kunnen leven' (Forum, 17 februari).

Ik stelde voor om ouders het recht te geven, kort na de geboorte van een geestelijk of lichamelijk ernstig gehandicapt kind, in overleg met artsen te kiezen voor euthanasie, zoals er nu al vóór zo'n geboorte een vergelijkbare mogelijkheid bestaat in de vorm van abortus.

Plantinga's voorstelling verminkt mijn andere uitspraak dienaangaande wel zeer. Ik spreek uit (pagina 68 van De holle diamant) dat in het zeer hypothetische geval dat een gemeenschap zou moeten kiezen tussen bijvoorbeeld twintig hoogstaande en begaafde mensen (geboorte daarvan) en twintig mongooltjes, ze dit voor de eersten zou moeten doen.

Individuele ouders zouden dit praktisch allemaal doen. Het is mij dan ook niet euvel te duiden dat ik een overeenkomstige keuze ook voorsta en logisch acht voor het hypothetische geval in kwestie.

BLOEMENDAAL C.W. Rietdijk

Vakantie

Een breedte van vijf kolommen en een hoogte van ruim 19 centimeter waar ene Ineke Poort uit Rosmalen, Oosterhouter Ad Meeuwsen en de zo te zien zeer olijke Piet van den Hurk uit Beneden-Leeuwen hun krokusvakantie gaan doorbrengen (de Volkskrant, 12 februari)?

Maar natuurlijk. Dat ís ook veel belangrijker dan de Bijlmerenquête of - pak hem beet - het aidsproces in Frankrijk.

Ter informatie: onze vrienden uit Rotterdam gaan naar Vlieland; wijzelf blijven thuis, maar zitten voor de zomer sterk aan Schotland te denken. We houden u op de hoogte.

MALDEN

Jan van Deursen

Fijn

Wat fijn dat we nu weten wat Ineke Poort, Ad Meeuwsen en Piet van den Hurk met de 'krokus' gaan doen. Terecht dat dat op de voorpagina komt; je moet er toch niet aan denken hen over 't hoofd te zien.

HALSTEREN

W. Adema

Raar

Aha, dus het gevaarlijke spul was al uitgeladen op Schiphol voor de kist weer vertrok. Mag dat?

Mag een vliegtuig uit Israël gevaarlijke vracht uit een ander buitenland (Verenigde Staten) lossen op Nederlandse bodem? Dat vind ik raar.

Of waren die explosieven sowieso voor een Nederlandse klant bestemd? Vind ik ook raar.

AMSTERDAM Ted van Lieshout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden