Geachte redactie

Ach en wee klagen we op de voorpagina van vrijdagkrant over misstanden op de arbeidsmark in India...

Zolang wij een zomerbroek bij Zeeman voor 3 euro, een paar lederen schoenen bij de Schoenenreus voor 10 euro of een nagelsetje in oesterverpakking van 1 euro bij Euroland blijven kopen, weet toch ieder zinnig denkend mens dat er iets heel erg fout zit.

Kakdorp
In het stuk ‘Van Jan Groenendijk tot Ricky van Wolfswinkel’, (Sport, 28 augustus), noemt de auteur zonder reden Bilthoven een kakdorp.

Dit lezende dacht ik dat later in het stuk de reden zou blijken: in dat geval zou ik niet gereageerd hebben. Wellicht heeft de goede man slechte ervaringen in zijn leven gehad. Anders zie ik geen reden om dat te schrijven. Hij zet de inwoners van die mooie plaats in een kwaad daglicht.

Ikke, ikke, ikke
Rechts versus Links (het Vervolg, 28 augustus). In dit artikel hebben veel mensen nogal moeite om rechts en links te definiëren. Volgens mij is het toch vrij simpel.

Rechts staat voor egoïsme. Het ikke, ikke en de rest kan stikken. Rechts betekent meer ongelijkheid en minder ecologie. Rechts is niet verder kijken dan je neus lang is. Rechts zorgt voor meer onvrede, onrust, minder welvaart en welzijn (Tony Judt, 2010). Kortom: rechts is de beste garantie dat we uiteindelijk met zijn allen naar de verdoemenis gaan.

Machteloosheid

Al jarenlang verplaats ik me middels allerlei beschikbare openbare vervoermiddelen naar uiteenlopende bestemmingen. Nog steeds kan ik er niet toe komen de in mijn bezit zijnde opgeladen OV-kaart te gaan gebruiken.

Die tegenzin bestaat uit het feit dat ik als actieve 80-plusser mogelijk aan het eind van een ritje of reis zou kunnen vergeten om uit te checken. Dan sta je daar: machteloos het vertrekkende voertuig na te staren, niet meer in de mogelijkheid de nalatigheid te herstellen. En bovendien: de reiskosten tikken door.

Die onpersoonlijke, toenemende automatisering; mijn aversie ertegen wordt steeds groter. De intentie van het openbaar vervoer is toch het afremmen van dichtslibbende wegen, veroorzaakt door één enkel persoon in een auto, naast al het vrachtverkeer? Maar toch niet om iedere gepensioneerde (een toenemende groep) de auto of taxi in te jagen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden