Geachte redactie

Het leek dat politiek Den Haag het zwaartepunt van de kabinetsformatie aan het verschuiven was van paleis Noordeinde naar waar het thuishoort: de Tweede Kamer....

Bij het Kamerdebat over de voortgang van de formatie op dinsdag 7 september was het meer dan duidelijk dat VVD, CDA en PVV verder willen met het aftasten van de mogelijkheden van een rechts kabinet. En dit is wat ook Cohen boven water wil krijgen. Er is daarvoor dus een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Waarom moet Tjeenk Willink deze optie nog gaan verkennen? Dat is alleen maar tijdverlies. De kans is natuurlijk niet uitgesloten dat het CDA-congres het gedoogakkoord met de PVV, waarmee de onderhandelaars uit de bus komen, zal afwijzen.

Maar dan ligt er tenminste een regeerakkoord van VVD en CDA op tafel, waarop kan worden voortgebouwd.

Overspel
Een vraag die mij al een tijdje bezighoudt: een vrouw wordt misschien gestenigd vanwege overspel (Buitenland, 9 september). Welke straf krijgt de man die hierin haar partner is?

Gulle lach
Op de eerste twee pagina's van Katern 2 van 8 september stond een grote negatief getinte kop over de Leidsche Rijn: ‘Steeds minder ‘hoi’ op straat’.

Goh, dacht ik, dat onderzoek ken ik nog niet. Blijkt het betreffende artikel te berusten op een persoonlijk verslag van welgeteld één bewoner. Als de verslaggever ‘hoi’ wil horen, moet hij gewoon ‘hoi’ zeggen! Ik heb een slagingspercentage op dit punt van 99 procent. Soms voel ik me net Crocodile Dundee die zojuist in de grote stad is gearriveerd.

Overal in de wereld zijn er enkelingen die ‘de boel verzieken’ en komen incidenten voor. In één ding heeft de verslaggever gelijk: mooie huizen, een prachtig Lint en een schitterend park in wording maken geen paradijs. Dat moet je zelf maken. En daar zijn hier in Leidsche Rijn plenty mogelijkheden voor. Overal trouwens, zolang je daar zelf maar energie in stopt en af en toe zelf met ‘hoi’ zeggen start.

Doe d’r een gulle lach op de koop toe bij, moet jij ’ns opletten!

Bruggen
Met verbazing de oproep van Mucahid Aniki aan moslimjongens gelezen (Opinie & Debat, 9 september). Het stuk staat bol van de argwaan en achterdocht. Is dit nu een voorbeeld van dat veelgeprezen moderne bruggen bouwen?

Zoutloos
Het verbaasde mij te lezen dat nu pas, in 2010, het UMC Maastricht in het nieuws komt over de mogelijkheid het geslacht van je kind te beïnvloeden. Al in 1984 werd mij in Suriname het zoutarm dieet aanbevolen door mijn gynaecoloog (die in Leiden had gestudeerd). Over het tijdstip van geslachtsgemeenschap las ik al in het boek Wij willen kinderen van Heleen Crul uit 1974.

Mijn echtgenoot en ik wilden een tweede kind. Ik ben hemofiliedraagster (bloederziekte) dus was het voor ons wenselijker om een meisje te krijgen. Het was destijds in Paramaribo moeilijk om zoutloze etenswaren te krijgen. Mijn moeder stuurde zoutloze kaas uit Nederland. Inderdaad, het is een moeilijk vol te houden dieet. Maar het resultaat is wel dat wij een meisje hebben gekregen. Ik benijdde mensen die een jongen wilden hebben, daar was het aanbevolen dieet juist andersom: een lekkerbekkendieet. Tip voor bij het zoutloze dieet: laat bij het koken je eten iets aanbranden, dan heeft het wat meer smaak.

Hippie
Het blijft moeilijk, dat schrijven in het Engels. De recensent heeft waarschijnlijk nooit een aflevering helemaal uitgezeten, als hij Star Track schrijft (Media en Mensen, 8 september). En het taalgevoel van zijn collega in dezelfde krant is the worst piece of crap als zij ontwerper Parra de woorden the worst peace of crap in de mond legt. Ouwe hippie of hippiekind?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden