Geachte redactie

Luie zuiderlingen

In 'Weinig steun voor superprovincie' stonden drie kleine stukjes van mensen uit het 'openbare leven', maar ik ken hen niet. Een er van was Henny Huisman van 60 jaar en hij presenteert kennelijk iets.


Hij praat over Limburg waar hij wel eens beelden van ziet en dan ziet hij dat ze daar alleen maar op het terras zitten etc. '...brr. Luie mensen' zegt hij dan. En hij zegt, dat Noord-Hollanders aan het werk zijn en dat die hooguit op zondagmiddag een rondje wandelen.


Nog even en wij hier in Limburg zijn luie zuiderlingen en raken de euro kwijt. Wel opmerkelijk dat hier altijd zoveel mensen uit Noord-Holland op de campings zijn en onze gezellige terrasjes vullen met hun Noord-Hollandse koeterwaals dat van verre te horen is. Ze stralen doorgaans een innige tevredenheid uit.


Godelieve van Gemen-Bruijnen, Baarlo, gemeente Peel en Maas


Ouders en school

Goed dat de tijd van passieve ouders voorbij lijkt. Jammer dat 'bijna de helft van ouders de school wel eens heeft aangesproken uit onvrede' (Voorpagina, 3 oktober). Als docent op een middelbare school weet ik hoe belangrijk het is contact met de ouders te hebben.


Als 'contact hebben' echter alleen gaat over het spuien van kritiek trappen we in dezelfde val als waar mijn leerlingen vaak intrappen: zonder kennis toch overal ongefundeerd een mening over hebben.


Eerst maar eens wat meer positief contact tussen ouders en school. Ik nodig ouders altijd uit om te komen kijken naar de buitenschoolse activiteiten die ik organiseer. De opkomst is al twintig jaar matig. Bij deze een uitnodiging aan de ouders. Kom eens kijken op een muziek- of toneelavondje, ook als je eigen kroost niet optreedt.


De sfeer van een school is dan vaak goed zichtbaar. Kritisch kijken kan daarna altijd nog.


Karen Oosterink, Deventer


Rotterdam Zuid

Kan het eens afgelopen zijn met de negatieve berichtgeving over Zuid? (Vervolg, 1 oktober). Ik woon en werk er al jaren met veel plezier en mijn vrouw bijna haar hele leven. We zouden voor geen goud weg willen.


We hebben het ooit eens geprobeerd in het christelijke en naar later bleek koude en kille Goudswaard/Hoekse Waard. Binnen twee jaar waren we ziek van de heimwee terug op Zuid. Daar hebben we gevoeld wat het is om niet geaccepteerd en uitgesloten te worden, iets wat we op Zuid nooit mee hadden gemaakt.


Goed er is wel eens wat mis, maar waar in Nederland is dat niet zo? Mensen zouden zelf eens moeten komen kijken op Zuid. Waar in Nederland kan je huizen kopen van 60 duizend euro, en woningen die helemaal af zijn vanaf een ton. Je bent gek als je niet naar Zuid komt.


Carl Klaassen, Rotterdam


Donner

In de nabije toekomst zal onze koningin worden opgevolgd door een man. In plaats van het volgen van een 'voorschrift' tot het onderling verdelen van hoge functies - ontleend aan een discutabele traditie - lijkt het mij van wijsheid getuigen, en ook meer van deze tijd, om voor de vice-voorzitter van de Raad van State een vrouw te zoeken (Binnenland, 3 oktober).


Naast aantoonbare toewijding aan de duurzame ontwikkeling van onze rechtsstaat zal de vrouw of man die deze functie mag vervullen, moeten beschikken over fundamenteel inzicht in de oorzaken en de gevolgen van de nog steeds bestaande verschillen in de positie en kansen van vrouwen en mannen. Een daarop gebaseerde wil om bij te dragen aan de uitbanning van ongerechtvaardigde verschillen zal de kracht en de kwaliteit van onze samenleving ten goede komen.


Leonie van Gils, Den Haag, Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden