Geachte redactie

HENK MÜLLER

De ayatollah's en Freud

Helemaal ongelijk hebben de Iraanse autoriteiten niet wanneer ze het gedrag van spelende jonge meisjes als 'seksueel' duiden of opvatten (Ten Eerste, 20 augustus).

Los van de vrouwelijke rondingen, wordt 'nat' al snel met wellustig geassocieerd. Het pistool staat symbool voor het mannelijk geslacht. Als dat symbool - geroerd door een vrouwenhand - bovendien ook nog eens krachtig spuit, is de freudiaanse cirkel rond.

Dat de autoriteiten zulke taferelen als ongewenst beschouwen, heeft te maken met het feit dat de (ontluikende) vrouwelijke seksualiteit met dit beeld niet beter gesymboliseerd kan worden. En dat is voor de vrouwonvriendelijke bejaarde ayatollahs uiteraard onacceptabel.

Vanuit een westers gezichtspunt vormt deze foto een prachtig bewijs van de Arabische lente waar met name ook vrouwen moedig op de barricaden staan en dapper vechten voor gelijke behandeling en gelijke (seksuele) rechten. Gelijk hebben ze!

Johan de Korte,psycholoog, Den Haag

Watergevechten

Het artikel 'watergevechten gaan Iran te ver' (Ten Eerste, 20 augustus) suggereert dat het islamitische regime in Teheran wereldvreemd is en drukte maakt om niets. Met onschuldige waterpistolen maakt men immers pret en geen oorlog, dus waarom een verbod?

Toch is dit geen exclusief islamitisch theocratisch fenomeen. Ook in Groot-Brittannië geldt zo'n verbod. Recent is in Colchester een 20-jarige man gearresteerd, omdat hij op Facebook en via Blackberry Messenger had opgeroepen tot een watergevecht. Hij wordt vervolgd op basis van een speciale wet die in 2007 in Groot-Brittannië is ingesteld om zware criminaliteit tegen te gaan.

De oproep volgde op de rellen en plunderingen in Londen en andere Engelse steden, maar dat neemt niet weg dat ook de Britse autoriteiten, net als het regime in Teheran, als de dood zijn voor super soakers en andere plastic waterwapens die in elke speelgoedwinkel te koop zijn.

Martin van den Bogaerdt, Schiedam

Kunst in België

Met belangstelling heb ik het artikel van Anne-Jaap de Rapper gelezen (Opinie & Debat, 20 augustus). Mijn voorstel is dat Nederland wat meer moet kijken naar België. Daar zijn kunst en kunstonderwijs naar mijn idee veel meer een vanzelfsprekend onderdeel van de samenleving.

Ik volg (vanuit Nederland) een deeltijdopleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Zo'n opleiding is toegankelijk voor iedereen.

Vanaf 18 jaar kun je vier jaar hogere graad doen en daarna nog twee jaar specialisatiegraad. Per week volg je 10 uur les. Voor jongeren tot 18 jaar is er op dezelfde academie de middelbare-graadopleiding.

Ik (48 jaar) volg de opleiding fotokunst. In mijn opleiding zitten personen van 18 jaar, maar ook mensen van zeer ver daarboven. Ze komen overal vandaan, hebben zeer uiteenlopende achtergronden. We doen van alles: projecten met andere kunstdisciplines, tentoonstellingen bezoeken, uitstapjes maken, gewone vaklessen, noem maar op.

Ik heb een geweldige leraar. Kortom, ik vind het een zeer inspirerende omgeving. Gelukkig woon ik in Zeeland, vlak bij België en heb ik de mogelijkheid dit te doen. Voor het geld hoef ik het ook niet te laten; één jaar les op de academie kost nog geen 200 euro. Echt, Belgen zijn zo dom nog niet.

C. de Witte, Vlissingen

Vergissing vrijdenkers

Het blijft vreemd om te merken dat de mensen die het vaakst brallen over 'de scheiding van kerk en staat' geen flauw idee hebben wat dit principe inhoudt. Zo ook Anton van Hooff, de 'vrijdenker' die in Opinie & Debat van 20 augustus ageert tegen het kruis in het museum op Ground Zero. Dat kruis is volgens Amerikaanse atheïsten, en Van Hooff sluit zich daarbij aan, in strijd met de scheiding tussen kerk en staat.

Onzin. Deze scheiding, die overigens niet in de Nederlandse Grondwet staat, houdt in dat de kerk als instituut niet het land bestuurt en dat de staat de kerk niet bestuurt. Dit betekent natuurlijk niet dat de ChristenUnie niet mag bestaan of dat een ambtenaar niet in een kerkenraad zou mogen zitten. Als de ChristenUnie er maar niet zit namens een kerk (en dat doet ze niet, verre van) en de ambtenaar er maar niet zit namens de overheid, maar gewoon als gelovig kerklid.

Het kruis op Ground Zero tast deze scheiding dus op geen enkele wijze aan. Sterker, het heeft er zelfs niets mee te maken. Nog daargelaten dat dit kruis, in tegenstelling tot de islamitische halve maan of andere religieuze symbolen, nu eenmaal is gevonden in het puin van het WTC, en daarom mede het verhaal van 11 september vertelt. Of atheïsten het nu leuk vinden of niet.

Joanne van Aalst,Alphen aan den Rijn

Metropool

Van Den Helder tot Meppel strekt zich volgens landschapsarchitect Geuze (Intermezzo, 20 augustus 2011) een metropool uit.

Als wij van het voormalige eiland Wieringen naar Hoogeveen rijden zien wij 32 kilometer Afsluitdijk, vervolgens heel veel weilanden, een Sneek, een Heerenveen en dan weer heel veel landschap met heel veel 'Hollandse' luchten. Zouden we doorrijden tot Bremen dan komt er nog eens een kleine 300 kilometer saaie groene velden bij.

Misschien moet Geuze de definitie van metropool eens opzoeken of beter: beter uit zijn doppen kijken.

Gijs Visser, Hippolytushoef

Geen paniek

Als Nederland en Duitsland het besluit nemen om uit de euro te stappen dan kan de gulden, respectievelijk de D-mark, op de alsdan geldende koers van de euro beginnen. Eén op één dus.

Daarna zullen deze munten vanzelf hun weg op de kapitaalmarkt vinden. Binnenlandse tegoeden en kredieten worden vervolgens ook één op één omgewisseld, waardoor er in Nederland en Duitsland, althans binnen deze gebieden, geen problemen zullen gaan ontstaan. Hooguit zal op buitenlandse vorderingen, voor zover deze in euro's zijn uitgezet, wellicht moeten worden afgeboekt.

De kosten van deze eventuele afboekingen zullen wij dan met z'n allen manmoedig gaan dragen; met het vooruitzicht dat er weer licht zal zijn aan het einde van de tunnel.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden