Geachte redactie

Onder professoren

Bijzonder, de scheldkanonnade die Willem Otterspeer, de biograaf van W.F. Hermans, meent te moeten afsteken tegen columnist Max Pam, in reactie op diens recensie van de biografie van Hermans die volgende week verschijnt (O&D, 20 november).


Ook jammer voor Hermans dat zijn biografie nu juist door een hoogleraar moest worden geschreven, een vertegenwoordiger van een gilde waarmee hij toch al niet veel op had. En dat ook nog onder de titel De mislukkingskunstenaar. Max Pam heeft gelijk dat hij dit een rare titel noemt voor een van de meest succesvolle schrijvers van de 20ste eeuw.


Als dit het niveau is waarop een hoogleraar zich meent te moeten uiten, dan hoef ik de biografie niet eens te lezen. Gelukkig gaat het slechts om een hoogleraar aan de dorpsuniversiteit van Oegstgeest. Ik denk dat ik Onder professoren van W.F. Hermans maar eens ga herlezen.


Anne-Cornelie de Pont, Amstelveen


Dubbelrol

In zijn column Medialogica (V, 16 november) verbaast Jean-Pierre Geelen zich over de dubbelrol van journalist Jeroen Wielaert, die als verslaggever en lobbyist de start van de Tour de France naar Utrecht wist te halen. Volgens Geelen zou het een oude, te respecteren wet zijn dat journalisten wel op feestjes komen om die te verslaan, maar zelf geen feestjes organiseren. Graag wijs ik er op dat de Tour de France niet alleen is bedacht door journalisten van de sportkrant l'Auto, maar ook door hen werd georganiseerd. Vanaf de eerste Tour in 1903 hebben alle Tour-organisatoren, van Desgrange tot Goddet, van Lévitan tot Leblanc tot de huidige directeur Prudhomme één ding gemeen: hun vak van journalist.


Bram Visser, Kapelle


Prostitutie

Prostitutie heeft een veelbezongen romantische kant. Maar het zijn niet de prostituees die zwijmelliedjes schrijven over hun beroep. Vrije prostituees (de overgrote meerderheid) kiezen voor hun beroep omdat ze de voordelen vinden opwegen tegen de nadelen. Mogen we alstublieft, heren Segers en Terstall, en mevrouw Néh-mé, auteurs van het opiniestuk 'Raamprostitutie is geen Hollands kroonjuweel'? (O&D, 19 november).


Vervelende (incidentele!) misstanden kennen we zelf het best. Het bangst zijn we dan voor de romantici onder de politici. Want op een dag willen zij ons redden en incidenten zijn dan de schaamlap om met tranen in de ogen de ramen te sluiten waarachter wij ons dagelijks brood verdienen. Dan zijn we pas aan de wolven overgeleverd, en dan horen we niets meer van hen.


Heren Segers en Terstall en mevrouw Néhmé, probeer niet politiek te scoren over de rug van de prostituee. In Utrecht bouwen we aan goedgereguleerde raamprostitutie. U bent van harte welkom en we leggen het u graag eens uit, want het spijt me dat ik het zeg, maar u heeft geen idee.


Caja 'Sabrina' van Tolie


oprichter van Freya dat in Utrecht ruimte wil bieden aan 256 raamprostituees


Speltbrood

Wat een eenzijdig en negatief artikel over spelt (V, 20 november). Spelt bevat niet meer of betere eiwitten, maar wel lichter verteerbare eiwitten. Mijn partner bakt al jaren in de broodbakmachine een 100 procent volkoren speltbrood, de enige toevoegingen zijn olie, zout, gist en water. Het is een prachtig, luchtig brood met een goeie korst en heerlijke smaak. Bakker Borgesius is dus geen vakman als hij geen 100 procent volkoren speltbrood kan bakken.


Hélène Sanders, Amsterdam


Speltbrood 2

Hoewel ik geen speltbroodaanhanger ben, maar wel hecht aan journalistieke zorgvuldigheid, een aanvul- ling op dit artikel. De conclusie van het artikel luidt, teleurstellend voor de speltbroodbakker, dat er weinig verschil is in voedingswaarde et cetera tussen tarwe en spelt.


Een verschil dat wel in het artikel, maar niet in de conclusie staat, is het feit dat er voor de teelt van spelt veel minder pesticiden en kunstmest nodig zijn, wat goed is zowel voor gezondheid als milieu. Dus, ondanks slechts kleine verschillen in voedingswaarde, mogen we concluderen dat speltbrood zowel gezonder als duurzamer is dan tarwebrood. Een mooie opsteker voor de speltbroodbakker, lijkt me.


L. Kroonenberg, Nieuwkoop


Wonderlijk

Als de overheid met een wonderlijk gedoogbeleid voor cannabis jarenlang de verbaasde kiezers trotseert en de misdaad een lucratieve markt gunt, zal ze voor het volgende idee ook niet terugschrikken. Ontmantel je een hennepkwekerij, vernietig de oogst dan niet, maar breng deze tegen de laagste prijs legaal in de coffeeshop. Je concurreert de illegale kwekers weg met hun eigen productie en verdient een deel van de kosten van de opsporing terug. Een aantrekkelijke optie, afgezien van legaliseren en behoorlijk organiseren.


Frits H. Emmerik, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden