Geachte redactie

Geroerd

Niet snel ben ik blij én tot tranen geroerd als ik de krant opensla. Maar gisterochtend was het raak. Eindelijk is er een doorbraak in de euthanasiediscussie rond personen met dementie (Ten eerste, 9 november).


Helaas te laat voor mijn moeder die net als de mevrouw in het artikel een wilsverklaring had en tijdens haar verblijf in het verpleeghuis tot het laatst aan toe aangaf dat ze dood wilde (Toen ze af en toe helder was zei ze: 'rijd me maar met de rolstoel de vijver in. Ik kan toch niet zwemmen' en 'ik ben vannacht eruitgeglipt en heb geprobeerd me op te hangen, maar ik had geen touw'. Later riep ze alleen maar: 'dood, dood, dood').


Maar op tijd voor al die andere mensen die hetzelfde meemaken of dreigen mee te maken. Een dikke kus voor de huisarts die dit heeft aangedurfd. Eindelijk is er iemand geweest die niet alleen constateerde dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, maar die er wat aan heeft gedaan. Eindelijk zijn er toetsingscommissies die de huisarts hierin gelijk gaven. Wat een opluchting!


Anita Ax, Hazerswoude-Dorp


Probo Koala

Jaffe Vink gaat in O&D van 8 november in op de dumping van afval uit de Probo Koala op vuilstorten in Ivoorkust. Ter discussie staat het al dan niet vrijkomen van zwavelwaterstof als gevolg van deze dumping. Jeroen Trommelen heeft daarover in de Volkskrant bericht. Metingen hebben laten zien dat het afval van de Probo Koala veel sulfiden bevatte. Deze sulfiden bevinden zich in een evenwicht met zwavelwaterstof.


Hoe het evenwicht ligt, is afhankelijk van de zuurgraad. Bij de hoge pH van het oorspronkelijke Probo Koala afval zal er weinig zwavelwaterstof aanwezig zijn geweest. Bij een lagere pH verschuift het evenwicht ten gunste van zwavelwaterstof. Bij een pH 6 zal, mede gegeven de in Ivoorkust gangbare temperaturen, het overgrote deel van de sulfiden in zwavelwaterstof worden omgezet en vervolgens vrijkomen.


Een pH verlaging valt te verwachten als men afval met een hoge pH op vuilstorten in Ivoorkust dumpt. Zulke vuilstorten hebben namelijk in de regel een pH die lager ligt dan 6. Het is, chemisch gezien, dan ook alleszins aannemelijk dat na dumping van het afval in Ivoorkust aanzienlijke hoeveelheden zwavelwaterstof zijn vrijgekomen. De tirade die Vink tegen Jeroen Trommelen afsteekt, berust dan ook niet op toereikende kennis van de chemie.


Prof. dr. Lucas Reijnders, biochemicus


Benidorm Bastards

Pensioenfondsen worden in de toekomst bestuurd door bejaarden. Althans als het aan minister Kamp ligt. Pensioengerechtigden zouden een belangrijker rol moeten krijgen in de pensioenfondsbesturen. Een idee van de VVD en D66. Een absurd voorstel zonder oog voor de realiteit en de toekomst. Hoe haalt Kamp het in zijn hoofd?


Slechts 2 procent van alle pensioenbestuurders in Nederland is jonger dan 35 jaar. Dat is zorgelijk, het zijn juist jongeren die de meeste risico's lopen en het is dus van het grootste belang dat juist jongeren een plek krijgen in de fondsbesturen. In het pensioenakkoord is opgenomen dat diversiteit in fondsbesturen een belangrijk streven is. Als pensioenfondsen dit zelf niet voor elkaar krijgen, dan is het kabinet aan zet om de jongerenvertegenwoordiging te verbeteren.


Jongeren willen graag. Zij staan te trappelen om invloed te krijgen in de pensioenfondsen. Er is massaal gereageerd op de masterclass pensioenen van FNV Jong en CNV Jongeren in samenwerking met een aantal grote fondsen. Die startte gisteren. Klaargestoomde jongeren verdienen een plek in de pensioenfondsen. Vakbonden moeten zetels reserveren en vrijmaken.


Kamp dreigt dat nu te verstieren met een nieuwe stoelendans waarbij de rollators van 65-plussers als een stoomwals over de jonge leden dreigen heen te denderen. Verder vergrijzen lijkt amper nog mogelijk. Kamp heeft er kans toe gezien.


Dennis Wiersma, voorzitter FNV Jong


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden