Geachte redactie

Bolkestein en Afrika

Natuurlijk is de politieke kleur van de Frits Bolkestein van invloed op zijn positie ten aanzien van ontwikkelingshulp, echter ik ben bang dat hij grotendeels gelijk heeft (O&D, 6 okotber). Ik ben zelf 17 jaar zakelijk werkzaam geweest in vooral Oost-Afrika en heb nauwe banden gehad met ontwikkelings projecten en degenen die dat uitvoerden en bestuurden.


Vaak waren dat kort lopende projecten (3-4 jaar), waar goed bedoelende en vooral goed betaalde Nederlandse experts aan werkten, projecten die min of meer werden gedoogd door matig tot niet geïnteresseerde Afrikaanse overheidsfunctionarissen. Het gastland zou na afloop zover moeten zijn dat het het project onder eigen beheer kon overnemen. Meestal was daar na korte tijd weinig meer van te bespeuren. Niet alle projecten verliepen zo, er zijn er natuurlijk, ook in andere delen van de wereld, die wel degelijk het gastland verder hebben geholpen.


Zo heb ik gewerkt in een technisch opleidingsproject in Bolivia, wat nog steeds uitstekend functioneert en jaarlijks essentieel technisch middenkader aflevert, nu gefinancierd door het Boliviaanse bedrijfsleven. Maar ik ben bang dat het algehele nuttige effect van ontwikkelingshulp bedroevend laag was en waarschijnlijk nog steeds is.


De huidige economische groei in sub-Sahara-Afrika is vooral te danken aan actieve lokale ondernemers, buitenlandse investeringen, overnames, beter opgeleide jongeren (vaak in het buitenland), verbeterde infrastructuur en communicatie. Ondanks de nog steeds voortdurende corruptie en incompetentie van te veel overheidsdienaren, hoewel daar wel langzaam verbetering in lijkt te komen.


Nederlandse of andere internationale ontwikkelingshulp zal daar inderdaad weinig of niets aan hebben bijgedragen. Gezien deze ervaring lijkt het mij dan ook opportuun om een hechtere band te kweken tussen buitenlandse handel en toekomstige ontwikkelingshulp.


Peter van Duuren, Heeze


Seksueel misbruik

Zorginstellingen blijken niet veilig voor jongeren. Niks nieuws voor ingewijden, iedereen weet het. In de GGZ is het niet anders. Psychiatrische patiënten worden vele malen vaker slachtoffer van (seksueel) geweld dan de gemiddelde Nederlander. Dat is ook niet vreemd wanneer je bedenkt dat je allemaal mensen bij elkaar zet die het voor zichzelf en anderen niet veilig kunnen houden.


Wij als verpleegkundigen in de GGZ zijn een actie begonnen om het voor onszelf en daarmee ook voor patiënten veiliger te maken. Het is slechts een kleine groep patiënten die de slachtoffers maakt, zij hebben soms een sterker beveiligde setting nodig. Wij merken als verpleegkundigen de onveiligheid het eerst op, medepatiënten komen naar ons toe als ze zich belaagd voelen. We hebben echter geen zeggenschap over de (her)plaatsing van onveilige patiënten en instellingen houden de incidenten onder de pet. Zolang dit niet verandert zullen incidenten zich opstapelen tot het ook ineens naar buiten komt met schrikbarende cijfers die iedereen eigenlijk al kende.


We kunnen als GGZ de eer aan onszelf houden en de beerput zelf open maken, een commissie in het leven roepen en maatregelen treffen. Om te beginnen openheid over incidenten en wat hiermee gedaan is.


Mathilde Bos, Utrecht, mede-initiatiefnemer van 'handen af van GZ-verpleegkundigen', auteur van Seksuele intimidatie in de Zorg


Corrupte orders

In het artikel over Kraft Foods (Economie, 5 oktober 2012) wordt de opmerkelijke koerssprong in het aandeel in verband gebracht met het incident rondom de beursgang van Facebook en flitshandel. Hoewel de incidenten bij Kraft Foods en Facebook zich allebei voordeden op de Nasdaq, zijn de oorzaken verschillend.


De problemen bij Facebook waren te wijten aan softwareproblemen bij Nasdaq zelf en hadden met de snelheid van handelen weinig te maken. In het geval van de 338 miljoen euroblunder bij Knight Capital afgelopen augustus, en bij Kraft Foods nu, ligt de oorzaak bij software van handelaren zelf en speelt snelheid zeer waarschijnlijk wel een rol. De discussie naar aanleiding van deze incidenten zou niet alleen moeten gaan over flitshandel maar zich nadrukkelijker moeten richten op de structurele risico's van technologie in financiële markten.


Dat zulke structurele effecten geen incident zijn, bleek vrijdag toen de handel op de Indiase nationale beursindex Nifty tijdelijk stil werd gelegd na een scherpe daling als gevolg van een vlaag corrupte orders ter waarde van 96 miljoen euro.


Sjef van Stiphout, promovendus financiële markteb, University of Chicago


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden