GEACHTE REDACTIE

Het valt mij op dat in de berichtgeving over Maurice Papon en het Joegoslavië Tribunaal zowel kranten als tv spreken van misdaden tegen de 'menselijkheid'....

Menselijkheid

Bedoeld wordt: misdaden tegen de mensheid of tegen het mensdom. Fouten maken is menselijk, misdaden zijn zowel menselijk (namelijk eigen aan de mens als een onvolmaakt wezen) als onmenselijk (namelijk barbaars). Misdaden tegen de menselijkheid bestaan niet.

VOORSCHOTEN

Marco de Lignie

Inzetbaarheid

Het laatste dat ik zou willen beweren is dat bij een beleid gericht op verhoging van blijvende inzetbaarheid 'de minder geslaagde kindertjes dus maar van de slee gegooid worden', zoals uw verslaggeefster suggereerde op de voorpagina van de Volkskrant van 9 oktober.

Als lid van de WRR (ik zit niet meer in de SER) pleitte ik nu juist voor een beleid dat dit voorkomt, door bijzondere aandacht te vragen voor de positie van mensen met een gezondheidsbeperking en ouderen. De WRR bepleit fiscale faciliteiten in te zetten om kwetsbare groepen aan het werk te houden, bijvoorbeeld door werkgevers een korting te geven op de premies en loonbelasting die zij voor ouderen afdragen.

DEN HAAGD.J. Wolfson

Megascholen

Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant van 7 oktober over de megafusie in het Tilburgse voortgezet onderwijs wil ik graag reageren op de uitspraak van de voorzitter van de Katholieke Scholenorganisatie OMO, de heer Kraakman.

Deze beweerde in het genoemde artikel dat na de invoering van dit plan: 'De scholen zich juist meer moeten gaan inspannen om hun eigen cultuur te benadrukken'. Ik vraag me af hoe een locatie (men spreekt in het plan niet meer van scholen) zich kan profileren als die wordt bevolkt door LBO, MAVO, HAVO en VWO-leerlingen? Op deze manier ontkomt geen enkele locatie aan eenvormigheid.

Een ander gevolg van dit plan is dat ouders geen enkele keuzevrijheid meer hebben bij het zoeken naar een school voor hun kind(eren). Want elke school is toch hetzelfde en er zal sprake zijn van centrale inschrijving en plaatsing.

In het onderwijs zet men al jaren vragen bij de door het ministerie van Onderwijs opgedrongen schaalvergroting. Deze zijn meestal ingegeven vanuit kostenoverwegingen. De nadelen van deze schaalvergroting in het onderwijs zijn al jarenlang merkbaar en veel ouders kiezen liever voor kleinere scholen met een duidelijke identiteit.

Maar in Zoetermeer wil men maar niet luisteren, ten koste van alles moeten de fusies, van het VBO tot en met WO, doorgaan

GOIRLEErik Cardinaals

docent St.Odulphuslyceum

Tilburg

Bedroefd

Verschillende lezers hebben zich op deze pagina gebogen over de vraag of het zu of zum Tode betrübt is.

Een manier om in het Duits te zeggen: 'ik ben dodelijk bedroefd' is (ich bin) zum Tode betrübt. Het voorzetsel zu is verbonden met de derde naamval, hier dus met de derde naamval van het mannelijke, enkelvoudig gebruikte, woord Tod. Dit levert onvermijdelijk de combinatie zum Tode op.

De woorden zum Tode betrübt vormen een deel van een veel gehoord citaat uit een gedicht van Goethe. Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.

Het citaat stamt uit een gedicht in het toneelstuk Egmont, waarin Goethe de ondergang van graaf Egmont als vriend van Willem van Oranje schildert. Vaderlandse geschiedenis dus.

EDE Jan Kijlstra

Politie

Heeft de familie van Van Driel het gevoel dat zij te kort is geschoten tegenover haar familielid, nu zij probeert de politie verantwoordelijk te stellen voor wat er is gebeurd?

AMSTERDAM W. Gerritsen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden