GEACHTE REDACTIE

Gerry van der List is niet meer te stoppen. In de tijd dat alle kunstenaars nog communisten waren, hebben ze voor eens en voor altijd het recht verspeeld zich uit te spreken over politieke aangelegenheden - communisten zijn dictators, dat is algemeen bekend....

Kunstenaars

Toch krijg ik de indruk dat Van der List de kwaadste niet is: als kunstenaars de taal van Brussel leren beheersen, mogen ze best meepraten over de EMU. Kunstenaars moeten natuurlijk niet verwachten dat politici zich verdiepen in hun werk, zeker niet als het niet betoverend en ontroerend is.

In een dictatuur heeft kunst die de machthebbers verontrust een functie, dat wil Van der List nog wel onderkennen. Maar in democratisch Nederland hebben we er niks aan; hier is alles goed geregeld en houdt het debat op bij de hoogte van het financieringstekort.

Er is geen discussie over euthanasie, er is geen integratie-problematiek, er is geen kinderporno (die heb je alleen in België; en alleen in België houden politici elkaar de hand boven het hoofd), er is geen wanbeheer of wanbestuur, en de treinen rijden op tijd.

Nederland onderhoudt geen politieke, en al helemaal geen economische betrekkingen met verre dictaturen, weet precies hoe het asielzoekers moet aanpakken, stuurt geen soldaten op mislukte vredesmissies, staat niet vol met zieke varkens, heeft niet vergeten nieuwe wetten te melden in Brussel, is niet aangesloten op het Internet en heeft ook eigenlijk helemaal niks te maken met veranderende verhoudingen in de wereld.

Ik zal me erbij neer moeten leggen: als Nederlander heb ik niets om me druk over te maken, en als kunstenaar hoef ik me alleen bezig te houden met het schilderen van de geestelijk gezonde koeien in ons prachtige Hollandse poldermodel. De knalgele oormerken laat ik wel weg.

TILBURG N. op 't Ende

Overkill

'Wat bezielt Henk Vos toch,. . .', schrijft u op 14 augustus.

Wat bezielt de Volkskrant toch, zo vraag ik mij af. Drie kolommen tekst + vier kolommen foto van Henk Vos voor een wedstrijd van Feyenoord tegen veredelde amateurs, tegenover een schamele twee kolommen tekst + geen foto van Wilson Kipketer voor een schitterende atletiekavond in Zürich.

Gaat de Volkskrant mee in de voetbal-overkill ten koste van de koningin onder de sporten?

ENSCHEDE Hans van Eerden

Ridder

Jaren geleden een voetbalwedstrijd Bordeaux-PSV. De wedstrijd was nog maar weinig minuten oud, toen twee PSV'ers, R. Koeman en de Deense slachter Lerby, tezamen, als bloeddorstige wezens, die fijne Franse technicus Tigana, gekleurde jongen, besprongen. Tigana raakte flink geblesseerd, maar speelde verder en dat was niet de bedoeling, waarop een andere PSV'er Tigana zodanig trapte, dat verder spelen onmogelijk was.

Deze laatste trap werd door Koeman zeer bewonderd en door hem doodschop genoemd en door een lankmoedige scheidsrechter met geel beloond, terwijl rood terecht was geweest. Het bespringen van Tigana, door Koeman en Lerby, leverde een vrije trap op, terwijl tweemaal geel juister was geweest.

Na een ruil van shirts, na een interland tegen Duitsland, rende Koeman over de grasmat, daarbij zeer nadrukkelijk, ten aanschouwe van het publiek, zijn achterwerk met het Duitse shirt afvegend. Bah!

En zo iemand wordt, zijn voetbalkwaliteiten ten spijt, geridderd!

ZEIST G van Eck

Dance Parade

Toen ik maandag mijn Volkskrant opensloeg, was ik zeer verbaasd: niks over de Dance Parade, een evenement dat zaterdag 16 augustus plaatsvond en waar 100 duizend mensen op af kwamen. Hoewel niks, een klein artikeltje op pagina 3, waarin vermeld staat dat de politie een einde heeft gemaakt aan een illegaal nafeest.

Heeft de Volkskrant na alleen maar stukken over pillen en nog meer pillen eindelijk een keer de kans om iets positiefs over house te schrijven komt er alleen dit berichtje over 300 house-avonturiers onder de Erasmusbrug.

Ik dacht dat we voor sensatie al genoeg hadden aan één wakkere krant.

AMSTERDAMJeroen Hilak

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden