Geachte redactie

Plasterk

Het Nederlandse volk voorliegen. Het parlement voorliegen. Ware er geen rechtszaak aangespannen, dan zou de leugen hebben voortbestaan. Zo'n minister kan maar één ding doen en dat is aftreden. Maar ja, de arrogantie ten top, hij blijft zitten. Schande.

Emile Bleidiek, Neeritter

Plasterk (2)

Vrijwel dagelijks is Diederik Samsom bij de bloemist te vinden om rozen te kopen waarmee hij de kiezers langsgaat in een poging het vertrouwen in zijn partij, nogal aangetast na het JSF- en ander gedraai, nog voor de gemeenteraadsverkiezingen wat te herstellen. Die arme Diederik staat voor een vrijwel onmogelijke opgave nu 'zijn' minister Plasterk, die het met de waarheid zo nauw niet neemt, na - alweer - een hoop gedraai, gewoon mag blijven zitten.

Ron van den Berg, Monnickendam

Plasterk (3)

De minister van Binnenlandse Zaken is zijn gezag over de AIVD onwaardig gebleken. Hij beseft dat niet, anders was hij na z'n excuses wel opgestapt. Het is beschamend voor hem, voor de coalitie en vooral voor Nederland dat hij aanblijft. Vanuit diverse ambassades in Den Haag zal het geschonden vertrouwen aan de hoofd- steden worden gerapporteerd. De echte schade van z'n onverantwoord optreden is aangericht in Washington en Londen. Dat is uitermate pijnlijk voor de diensten. De minister mag dan ook een verregaand gebrek aan realiteitszin worden aangerekend.

Koen Hermsen, Julianadorp

Plasterk (4)

Als de oppositie aan minister Plasterk had gevraagd om alleen gekleed in een regenton en zijn borsalino een regendans op het Binnenhof uit te voeren, dan had hij dat ook nog gedaan. Alles om maar op het pluche te blijven.

Weet iemand wat voor lijm hij gebruikt om zo op zijn stoel te blijven zitten? Graag zou ik diezelfde lijm gebruiken om mijn laminaatplinten eens voorgoed vast te lijmen.

Dick Wassink, Hoogeveen

Mon cher Volkskrant

Dichterlijke vrijheid of domweg fout van journalisten die al decennia geen Frans meer leren?

La 2CV, of 'La Deuche' of 'une deux-chevaux' is altijd vrouwelijk geweest. Kijk alleen maar naar de rondingen van la 2CV. Het had dus echt 'La nouvelle 2CV' moeten zijn, als titel van jullie verder prima artikel. 'Le 2CV' (V Cover, 12 februari)... au, doet pijn aan mijn Franse ogen.

Cécile Delacour, Haarlem

Française, docente Frans

Clark Accord

In haar column 'Het erfgoed van Clark Accord' (O&D, 10 februari) schrijft Harriet Duurvoort: 'Na zijn dood vond hoogleraar Caribische letteren Michiel van Kempen het nodig in De Gids een essay te publiceren, dat vooral leest als een vileine trap na. Clark Accord schreef volgens Van Kempen 'voor zijn eigen mensen'.'

Ik schreef dat stuk in het zomernummer 2011 van De Gids. Ik schreef niet wat Harriet Duurvoort klaarblijkelijk van anderen nabauwt. Ik had het over de betekenis van Accords roman De koningin van Paramaribo en schreef in mijn conclusie: 'Maar dat ondergraaft de vaststelling niet dat Clark Accord de geschiedenis in zal gaan als de schrijver van één boek, een belangrijk boek voor zijn eigen mensen.' Dat is dus iets totaal anders dan dat hij alleen maar voor zijn eigen mensen schreef.

Michiel van Kempen, Amsterdam

Dantons Dood

Het toneelstuk Dantons Dood van Georg Büchner wordt gedateerd als van 1902 (V, 11 februari). Büchner schreef en publiceerde zijn stuk in 1835 en stierf twee jaar later.

Piter Yedema, Mantgum

Spaans paspoort

In het artikel van Steven Adolf, 'Stormloop van aanvragers Spaans paspoort in Israël' (Ten eerste, 12 februari) wordt met geen woord gerept over wat aan het verkrijgen van een buitenlands paspoort voor Israëliërs ten grondslag ligt. Deze mensen komen heus niet in Spanje of Europa wonen, 99 procent van hen gebruikt zo'n buitenlands paspoort alleen maar om mee op reis te gaan naar landen waar men met een Israëlisch paspoort problemen verwacht.

Als de Israëlische voetballer van Vitesse destijds ook zo'n paspoort had gehad, zou hij gewoon hebben kunnen meegaan naar het Arabische land en had de Nederlandse voetbalwereld niet met het schaamrood op de kaken hoeven rond te lopen.

Marianna Cohen-Aandagt, Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden