GEACHTE REDACTIE

De Somalische Rakiya Omaar, directeur van African Rights, schiet ver door (de Volkskrant, 3 januari). Zij beweert, dat geen enkele hulporganisatie iets doet voor de overlevenden van de genocide van 1994 in Rwanda, dat iedereen die genocide zo snel mogelijk wil vergeten....

Rwanda

Stichting Vluchteling biedt vanaf 1994 onafgebroken hulp. In de vluchtelingenkampen en in Rwanda aan de overlevenden. Oók aan African Rights. Om hen in staat te stellen de broodnodige hulp aan overlevenden van de genocide te verlenen en getuigenverklaringen te verzamelen, nodig om internationaal aandacht voor de humane en sociale gevolgen van de genocide te vragen.

We bieden de hulp niet om de genocide te vergeten, wel om iedereen te helpen de gevolgen van de genocide te boven te komen.

Op dit moment concentreert Stichting Vluchteling zich op opvang en beleiding van alleenstaande kinderen voor wie een gastgezin gezocht wordt. Parallel daaraan steunen we families met een krediet om hen in staat te stellen een eigen inkomen te verwerven, net zoals vroeger. Het herstel gaat moeizaam, maar is veelbelovend.

Stichting Vluchteling is, met bijdragen van de overheid, ook betrokken bij de bouw van woningen voor vluchtelingen en andere slachtoffers van de genocide. We steunen een programma voor fysiotherapie en orthopedische hulpmiddelen ten behoeve van oorlogsslachtoffers en mensen met een oorlogstrauma kunnen rekenen op psychosociale hulp.

DEN HAAGAntoon Claassen

Lezen

Hulde aan Aleid Truijens, die in een helder en fel betoog de aanstaande veranderingen in het onderwijs van het vak Nederlands op de middelbare school hekelt (Cicero, 9 januari).

Zelf ben ik afkomstig uit een gewoon milieu waar van huis uit geen overdreven stimulans kwam om onze cultuur te beleven of te bestuderen. Lezen als activiteit werd thuis wel gestimuleerd, maar verdieping en bestudering werd in mijn middelbare schooltijd aangemoedigd vanuit school. Een lesuur lang luisteren naar een vak-idioot, naar een enthousiasmerende leraar. Wat is hier, ook vanuit opvoedkundig standpunt bezien, mis mee?

Wordt het langzamerhand geen tijd om het centraal stellen van de 'jeugd-cultuur' plaats te laten maken voor 'cultuuroverdracht'? Te beginnen in het onderwijs?

ZEISTD.M. Breg

Jeugd

'Er wordt veel te veel naar de jeugd geluisterd' meent Liesbeth Wytzes (Forum, 12 januari). Ze bedoelt denk ik, dat ze teveel op hun wenken bediend worden, waardoor het egoïstische ettertjes worden.

Ik ben van mening, na jarenlange ervaring met jonge kinderen, dat het nodig is, dat kinderen zodra ze kunnen praten, leren om zich met woorden uit te drukken in plaats van met de vuisten.

En dan is het natuurlijk prettig, dat ze niet alleen kreten gebruiken, maar hele zinnen die ergens over gáán.

Sociaal vaardig worden dus en ook emotioneel vaardig! Want ik denk, dat achter al dat zinloze geweld heel veel leegte en gevoelsarmoede zit.

HAARLEMAnneke Felthuis

Strafwet

Volgens J.L. van der Neut en W. Wedzinga (Forum, 8 januari) heeft het OM door een schrijnend gebrek aan strafrechtelijk vakmanschap een miskleun gemaakt. De huidige strafwetgeving is volgens hen in orde en wetswijziging onnodig.

Kennelijk is de strafwet op dit gebied zo weinig éénduidig, dat het OM nog steeds moeite heeft met het vaststellen van de tenlastelegging van een misdrijf. De zaak-Tjoelker zegt niet alleen iets over het OM, maar ook over de wetgeving. Nagaan hoe we tot een meer éénduidige wetgeving kunnen komen, lijkt me meer op zijn plaats.

HEILOOM. de Groot

Middeleeuws

Na het artikel 'Dutroux - twaalf jaar eerder' (Vervolg, 10 januari) te hebben gelezen, bekroop me slechts één gedachte: Hoe zulke afschuwelijke taferelen te voorkomen? Het is toch haast niet te geloven dat ook dit in onze 'beschaafde' westerse wereld nog voorkomt. Dit zijn middeleeuwse praktijken, die helaas eind 20ste eeuw weer opduiken. Ik ben haast geneigd te geloven dat alleen 'oog om oog, tand om tand' hier nog uitkomst biedt.

WOERDENJan Koopman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden