Geachte Redactie

Mannelijke mores

Ik ben het helemaal eens met Agnes van Waasdijk (U, 10 maart). Niet alleen overheerst het aantal ingezonden brieven door mannen. Ze zijn doorgaans ook nog veel langer. De redactie kan zich gewoon houden aan haar eigen criteria: brieven bondig geformuleerd worden geplaatst. Dan schiet er vanzelf plek genoeg over voor brieven van de andere helft van onze bevolking.


Agnes van Boheemen-Vollebregt, Stompwijk


Leeftijdsdiscriminatie

Als je 'oud' bent, kun je hier inderdaad maar beter volledig uit het straatbeeld verdwijnen, want je bent nergens meer goed voor. En aan de slag kom je al zeker niet meer.


Dus dat het UWV 150 nieuwe medewerkers afvaardigt om 55-plussers de kunst van het solliciteren bij te brengen, is onbegrijpelijk, want het ligt niet aan die 'ouderen', maar aan de bedrijven die hen weigeren aan te nemen, en dat is een gevolg van de verstarde mentaliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt.


Het wordt hoog tijd dat men eens wat goeds van Amerika overneemt, in plaats van zich wat sociale voorzieningen betreft altijd superieur te voelen. Daar is leeftijdsdiscriminatie echt verboden, mogen vragen over burgerlijke status en leeftijd niet gesteld worden, ook niet op officiële sollicitatieformulieren, en wordt aangeraden alleen de meest recente 10 jaar ervaring op je cv te zetten. Met eventueel nog wat botox erbij ben je als 55-plusser weer helemaal opgekalefaterd, en gewoon deelnemer aan de arbeidsmarkt.


Het bezwaar dat door de sociale wetgeving 'ouderen' zoveel duurder zijn dan jongeren, kan opzij worden gezet door met nieuwe wetgeving al die uitkeringen die zij noodgedwongen moeten accepteren af te schaffen of te verminderen; want als zij net als alle andere sollicitanten gewoon een baan kunnen vinden, zijn die veel minder nodig.


Als je in Nederland iedereen die wat rimpels heeft achter de geraniums dwingt, kan ik me voorstellen dat hier euthanasie nodig is. Want wie wil zich de laatste 25-30 jaar van zijn leven zo nutteloos voelen?


Marion Baumgarten, Amsterdam


Woordkeus

Tjalling van der Goot, advocaat van Robert M., zegt in het interview met hem: 'We vinden het een uitdagende zaak, Robert M. staat met 10-0 achter.' (Ten eerste, 10 maart)


Als je in een zaak als deze frivole spelvergelijkingen wilt hanteren, zou ik eerder zeggen dat Robert M. met 67-0 voorstaat (hij heeft de wandaden tenslotte bekend en hij staat op film). Tijd voor een inhaalslag dus.


Verderop in het interview zegt Van der Goot: 'Toen de rechtbank besloot de ouders veel ruimte te geven - ze mogen niet alleen namens hun kinderen spreken, maar ook voor zichzelf - bekroop hem het gevoel dat de rechters meer geïnteresseerd zijn in het verhaal van de ouders dan in zijn kant van het verhaal.'


Zijn kant van het verhaal? Hij zal vast een ellendige jeugd hebben gehad, maar wat moet ik me daarbij voorstellen? Zal hij tegen de rechter zeggen: 'Ja, edelachtbare ik heb het gedaan, maar zij zijn begonnen!?'


De volgende keer dat Van der Goot de aandrang voelt met deze zaak te gaan ijdeltuiten in de media zou ik hem willen vragen in ieder geval zijn woordkeus wat bij te schaven.


Jennifer Oerlemans-Bakx, Breda


Comazuipers laten betalen?

Herre Kingma vindt dat comazuipers zelf voor de kosten van hun zorg moeten opdraaien. Een soort eigen schuld-dikke bult gedachte die kennelijk ook bij verzekeraar Menzis in goede aarde valt.


Maar hoe zit dat dan met anderen die door alcoholverslaving een beroep op zorg doen? Of met mensen die roken? Of met mensen die te weinig bewegen? Of die oververmoeid achter het stuur zitten en tegen een boom rijden? Of mensen die dat doen door veel te hard te rijden? Of mensen die op een niet goedgekeurd trapje klimmen en eraf vallen? Of mensen met zorgkosten gerelateerd aan overgewicht? En waar is de grens?


Er is niets mis mee om die discussie te voeren, alhoewel het een lastige discussie zal zijn. Als uit die discussie volgt dat we ergens een grens stellen aan solidariteit dan hoop ik dat die grens redelijkheid uitstraalt en geen willekeur.


Kingma en Menzis zijn er kennelijk al uit: de jeugdige comazuipers zijn de eerste en enige patiëntengroep die we laten betalen voor hun zelfveroorzaakte aandoening.


Roel Schuring, Enschede


Gebit

Heel goed dat de discussie weer op gang komt over eigen bijdragen in de uit de hand lopende zorgkosten. En heel vreemd overigens dat het wettelijk niet mogelijk schijnt te zijn. Mensen die willens en wetens risico's nemen die ertoe kunnen leiden dat zij extra zorgkosten maken, worden financieel gedekt door de wet.


Vergelijk dat eens met bijvoorbeeld patiënten die gezond leven, hun gebit goed verzorgen, een aanvullende tandartsverzekering afsluiten en desondanks sinds begin dit jaar een rekening van honderden euro's gepresenteerd krijgen voor een wortelkanaalbehandeling die zij uit eigen zak moeten betalen.


Behoorlijk scheef zou ik zeggen, maar wettelijk dus wel mogelijk.


Rien van der Laan, Nieuw Vennep


Statiegeld

Staatssecretaris Atsma ziet blijkbaar niet het verschil tussen de consumenten die PET-flessen ook zonder statiegeld zullen blijven recyclen en de jongeren die zich niet bewust lijken te zijn van hun aandeel in de vervuiling op straat. Het zijn vooral de kleinere sport- en energiedrankflesjes (zonder statiegeld) die het straatbeeld vervuilen en de gebruikers hiervan zijn niet eens in staat ze in de dichtstbijzijnde afvalbak te deponeren, laat staan in een Plastic Hero-zak.


Om deze groep toch te motiveren hun lege flesjes niet op straat te gooien, zie ik geen ander middel dan statiegeldheffing. Nu die wordt afgeschaft wil ik Atsma graag uitnodigen samen met mij de wekelijkse oogst lege flesjes te komen opruimen hier in Ypenburg.


We hadden de bestaande logistiek voor PET-flessen met statiegeld makkelijker kunnen uitbreiden dan met valse verwachtingen een beroep doen op een betrokkenheid waaraan helaas niet iedereen gehoor zal geven.


Rob Steijger, Den Haag


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden