Geachte redactie

Ik ben het honderd procent eens met John Bougie (Geachte redactie, 9 augustus), die zich zo ergert aan het misbruik van het werkwoord ‘aangeven’....

Mijn studenten journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam houd ik altijd voor dat je maar twee dingen aangeeft: een kopje thee of een misdrijf bij de politie. Maar deze epidemie lijkt haast onstuitbaar.

Bert Vuijsje, Amsterdam

Aangeven (2)
John Bougie ergert zich aan het gebruik van het woord ‘aangeven’, en stelt voor dat de Volkskrant begint met het nalaten ervan. Met het woord is niks mis. Van Dale geeft aan dat aangeven betekent: Ter nadere kennis van een ander brengen. Zo simpel is dat.

Wim de Groot, Hoofddorp

CDA-haat
Ik verbaas me over het gemak waarmee in de U-rubriek (7 augustus) het CDA verketterd wordt vanwege mogelijke deelname aan een minderheidskabinet met de VVD, met gedoogsteun van de PVV. Alsof er zonder links niet geregeerd kan worden!

Het is beter de signalen van de kiezers serieus te nemen. Die zijn het softe immigratiebeleid meer dan zat. Iedere allochtoon die niet bereid is te integreren in de Nederlandse samenleving hoort hier niet thuis, laat staan dat hij gebruik kan maken van de sociale voorzieningen. Dus niet de boel bij elkaar houden, waarvan Job Cohen het boegbeeld is, maar duidelijk aangeven wat wel en wat niet kan.

Verder kan het niet de bedoeling zijn dat het aanspraak maken op een uitkering financieel aantrekkelijker is dan een baan. Eindeloos nivelleren heeft zijn grenzen.

Ton Overbeek, Terneuzen

OV-chipkaart
Heerlijk: eindelijk één kaart voor bus, tram en trein. Ik reis van Bloemendaal naar Kerkrade. Daar zijn geen in- en uitcheckpalen geplaatst. Maar dat is niet erg, want de 10 euro boete (pardon: instaptarief) voor niet uitchecken, zijn minder dan de eigenlijke reiskosten van 15,50 euro. Dat is goed om te weten!

Een paar dagen later ga ik in Deventer inchecken om naar Olst te gaan. Mijn vrouw reist met een papieren kaartje met korting voor 1,40 euro. Maar ik ga natuurlijk met mijn OV-chipkaart. Bij de ingang van het stationsgebouw staan vier incheckpalen, alle buitenwerking. Aan het loket wordt me verteld dat er nog een vijfde paal staat naast een kaartjesautomaat, en die doet het! Ik vraag ook maar even of ze mijn automatisch opladen kunnen activeren: ja, natuurlijk. Wat bij het loket in Haarlem niet kon, is hier zó geregeld. In de trein wordt helemaal niets omgeroepen en dus vergeet ik in Olst uit te checken; geen van de uitstappers doet dat trouwens.

Teruggelopen (NS-wandeling) naar Deventer en daar aan het loket gemeld dat ik was vergeten uit te checken. Na controle bleek de boete al te zijn geïnd: 10,00 euro. Niets aan te doen. Dat zou je moeten terugvorderen via internet: vergetenuittechecken.nl. Dat gaat trouwens niet, maar je krijgt er wel de zeer nuttige, en in alle NS-folders ontbrekende, informatie dat je moet bellen naar nummer 0900-2021163, en dat blijkt goed te werken.

De dag daarna reis ik zonder probleem terug naar huis met een keuzedagkaartje van de NS. Heerlijk ongecompliceerd reizen met een ouderwets papieren kaartje!

H. van de Stadt, Bloemendaal

Polen en Vondel
Nu het toch over de geschiedenis van Polen gaat (Buitenland, 9 augustus), is het de vraag of we Duitse namen moeten gebruiken voor Poolse steden en rivieren.

Het is aardig te weten dat Joost van den Vondel in de zeventiende eeuw gedichten schreef over de stad Warssou en de rivier de Wijssel.

In de zeventiende eeuw emigreerden veel Doopsgezinden (Mennonieten) uit Nederland naar het gebied rond Dantzig. Zij zorgden voor de drooglegging van de Wijsseldelta. In dat gebied tref je dus poldermolens, veendijken en ophaalbruggen aan. Joost van den Vondel was in die tijd Doopsgezind.

Hylke ten Cate, Haarlem

Niet-financiële baten
In het artikel ‘Duurzame energie levert meer geld op dan ze kost’ (Ten eerste, 9 augustus) lees ik het volgende: ...zijn investeringen nodig tot zo’n 300 miljard euro. De baten liggen echter hoger. Daarin zijn niet-financiële baten meegerekend, zoals het vermijden van een al te ernstig broeikaseffect.’

Niet-financiële baten? Hoe waardeer je die dan, 10 miljard, 100 miljard of...? En voor wat dan wel. Voor een niet al te ernstig broeikaseffect. Ja hallo, zo kan ik het ook. Niet-financiële baten berekenen over een niet nauwkeurig omschreven doel en die dan inboeken als inkomsten in een financiële studie.

Ronald Aarsen, Colmschate

Kaalslag
Pal onder openingskop van de zaterdagkrant over een gevreesde kaalslag bij de publieke omroep, wordt door Radio 4 geadverteerd voor Wagners Lohengrin. Op de duurste plek in de zaterdagkrant. Hoezeer de publieke omroep en zeker Radio 4 ook mijn sympathie hebben, dit is een sterk staaltje van gebrek aan inschattingsvermogen van de netmanagers en hun marketeers. Adverteren door de publieke omroep met publiek geld, hier in mijn krant en, nog veel duurder, regelmatig ook op de STER, het moet niet nodig zijn. Weer een staaltje van de vanzelfsprekendheid waarmee de culturele sector aanspraak denkt te kunnen maken op publiek geld. Kwaliteit betaalt zichzelf terug, anders toch maar bezuinigen.

Rene Smeets, Arnhem

Zomergasten
Voor iemand voor wie taal echt haar ding is vind ik het zeg maar onbegrijpelijk dat ze niet in de gaten heeft dat haar achternaam in het begin van het programma levensgroot verkeerd gespeld wordt, toch?

G. Jacobs, Wieringerwerf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden