Geachte Redactie

Kabinet heeft SGP niet nodig

Wat mij verbaast is dat de media beweren dat de coalitie, behalve van de PVV, nu ook afhankelijk is van de SGP.


In veel gevallen immers kan de coalitie rekenen op steun van niet-regeringspartijen. Neem bijvoorbeeld de versoepeling van het ontslagrecht, verkorting van de WW-duur en verhoging van de AOW-leeftijd. D66 en GroenLinks zijn het met dit soort maatregelen vaak eens, zo is toch gebleken.


Bij de draconische bezuinigingen op defensie volgen de regeringspartijen braaf het kabinet, terwijl de oppositie zich niet roert.


Oppositie tegen het sociaal-economisch beleid van het kabinet zal voornamelijk gevoerd worden door de SP, mogelijk hier en daar ook door de PvdA. Hoezo, is het kabinet afhankelijk van de steun van de SGP?


Fred Andrioli, Den Haag


(T)rutte

Duidelijk is nu dat de zogenaamd liberale premier Rutte, na zijn uitspraken over het koningshuis,


zijn ware oerconservatieve gezicht heeft laten zien. Het gaat om de macht en niets anders.


De ver(t)rutting is nu ingetreden in Nederland. Gegijzeld door de Taliban van Nederland, voert hij een beleid van pappen en nathouden. Wat denken de echte liberalen ervan?


H.Hooijer, Amersfoort


Blasfemieverbod

Ik verbaas me over de verontwaardiging en het gebrek aan realiteitszin bij de PvdA en D66 over het intrekken van de steun voor het opheffen van het blasfemieverbod door de VVD. De PvdA en D66 proberen uit uit alle macht deze kwestie op de spits te drijven en de VVD wederom het stigma van onbetrouwbaarheid en opportunisme aan te wrijven.


Nu is het zo dat er al in decennia niemand meer is vervolgd, laat staan veroordeeld, voor blasfemie. In die zin is het blasfemieverbod toch werkelijk een archaïsch wetsartikel, dat in praktische zin vele jaren geleden al ten grave werd gedragen. Het feit dat de VVD bereid is deze wassen neus - het handhaven van het blasfemieverbod - te tolereren in ruil voor belangrijke SGP-steun in de Eerste en Tweede Kamer, getuigt uitsluitend van juiste prioritering en pragmatisme.


Dát is politiek bedrijven. Het feit dat de SGP bereid is haar steun te verlenen aan de coalitie in ruil voor deze troostprijs, getuigt van een rotsvast geloof in haar eigen principes - óf van grote naïviteit.


J. Bosma, Amsterdam


Rekenen

Vanaf nu alsjeblieft geen gezeur meer van de middelbare en oudere generatie over dat 'de jeugd van tegenwoordig' niet meer kan rekenen. Van Ferry tot Felix, van Rutte tot Rottenberg een hoop gemekker hoe ingewikkeld het allemaal wel niet is, bij het berekenen van de zetelverdeling voor de Eerste Kamer.


Het is veel en herhaald rekenwerk, dat klopt. Met een correctiefactor voor het inwoneraantal van de provincie, en het meest eerlijke systeem van restzetelverdeling, valt het niet allemaal in één minuut op de achterkant van een sigarendoosje uit te rekenen.


Maar ingewikkeld? Nee, elke middelbare scholier kan de berekening uitvoeren als ie de rekenregels eenmaal weet.


Er zijn best argumenten te bedenken om over te gaan tot een meer rechtstreekse manier van kiezen van de Eerste Kamer. Maar niet omdat het systeem te ingewikkeld zou zijn.


Het zijn overigens op dit moment de enige verkiezingen waarbij je van tevoren kunt weten hoe het 'strategisch stemmen' gaat uitpakken. Maar dan moet je wel kunnen rekenen.


Jos Jorritsma, MBO docent exacte vakken


Tip voor minister-president

Ik voel soms plaatsvervangende schaamte voor onze minister-president, tenenkrommend hoe hij politieke onderwerpen en de samenwerking met de PVV vlotgebekt kan goedpraten. Maar dat is niet mijn punt, daarover worden al veel opiniestukken geschreven, die me soms uit het hart gegrepen zijn.


Nee, ik hoor hem praten en zie hem staan, en altijd zonder manchetknopen! Echt onbegrijpelijk.


Ik weet, er zijn belangrijker zaken in deze wereld dan manchetknopen, maar tóch. Steeds als ik Mark Rutte zie, verbaast en ergert dit me.


Hoe kan het dat niemand in zijn omgeving (adviseurs, collega-VVD'ers, moeder, zus, personeel kledingzaak), hem wijst op het feit dat het écht niet kan dat een minister-president geen manchetknopen in zijn overhemd draagt. Ik zou zeggen, een opdracht voor de JOVD: leer de jongeren niet alleen het politieke spel, maar óók hoe ze zich later in officiële functies horen te kleden. Jong geleerd, oud gedaan! En wie weet, als u mijn ingezonden brief plaatst, dat we dan opeens Mark Rutte mét manchetknopen zien.


Gryteke Elzinga-Reijenga, Drachten


Bakkers betrokkenheid

Twee pagina's over Peter Bakkers betrokkenheid bij de wereld (Economie, 21 mei). Niets over wat hij voor of met TNT heeft gedaan. Begrijpelijk, want wat moet je een CEO vragen die zich bezighoudt met Bono, Maya-kalenders, en zich niet kan herinneren of hij Mandela heeft ontmoet?


Daarom geen woord over het afstoten van de logistieke en vrachtdivisie, de trieste resultaten in Brazilië, de maffiazaak in Italië, de naïviteit over de liberalisering, de pretenties om te denken Royal Mail over te kunnen nemen en natuurlijk zijn laatste prestatie - het uiteenscheuren van de twee resterende TNT-onderdelen, Express en Post.


Ook al geeft hij aan 'dat we nog niet van hem af zijn', het interview geeft hoop. Als vrijwilliger kan hij weinig schade toebrengen aan gezonde bedrijven.


Het zal even wennen zijn om echt iets voor de wereld te doen, in plaats van aandeelhouders te pleasen. We gaan het horen.


Joke de Vries, Amsterdam


Intelligentere mensen

Evelien Tonkens stelt dat ik Sarrazins geboortepolitiek omarm en dat ik van mening ben dat intelligentere mensen gekweekt moeten worden (Opinie & Debat, 25 mei).


Dit is geenszins het geval. Ik heb weinig sympathie voor Thilo Sarrazin en zijn boek. Mij ging het erom dat sommige Nederlanders zich op Sarrazin beroepen zonder zijn boek gelezen te hebben.


Als ik werkelijk geïnteresseerd was in het kweken van intelligentere mensen had ik al lang bij iedere vijfde vrouw in Nederland een kind verwekt.


Arnon Grunberg


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden