GEACHTE REDACTIE

Over de vertoning van de Rolling Stones op het Museumplein in Amsterdam laat de Volkskrant van 29 mei een anonieme Amsterdammer aan het woord met: 'Jezus, wat een puinhoop....

Rolling Stones

Het antwoord luidt: Nee, meneer de Amsterdammer. Een Roermondenaar als dr P. Cuypers wil uw stad best optuigen met een paar sieraden als het Centraal Station, het Rijksmuseum en nog het een en ander. Maar het schoppen van straatherrie na Ajax-Milan of het smijten met rookbommen bij een koninklijk huwelijk doen jullie maar liever in jullie eigen stad, die verloedert tot de achterbuurt van Europa.

Het afgelopen weekeinde werd op de Maasplassen bij Roermond de Nationale Watersportdag 1995 georganiseerd: een opgewekt feest met tienduizenden mensen. Voor de opluistering hadden wij geen vroeg-oude buitenlandse kerels nodig om, stijf van de drugs, bij een gitaartje wat scabreuze 'liederen' in de microfoon te blazen.

Op achterlijke, Limburgse manier stelden wij ons maar tevreden met André Rieu. Maar daarover lees je geen woord in de Volkskrant.

ROERMOND Piet Tummers

Onmensen

Hoewel geen zinnig mens het in zijn hoofd zou halen een werkelijke poging tot verbroedering tussen Nederland en Duitsland te kleineren, wil ik toch een kritische kanttekening plaatsen bij de strekking van Kohls toespraak (Forum, 23 mei); in het bijzonder bij een aantal gebezigde gedachten-clichés, zoals het woord 'onmensen'.

Zou Kohl het woord letterlijk zo bedoeld hebben, dan houdt zijn lezing een intellectuele capitulatie in. Er is immers niets mee verklaard wanneer men zegt dat Hitler een 'onmens' was. Aangeven welke motieven onze medemensen tot dit soort daden drijven, die onderkennen en zoeken naar een bevredigende oplossing: dààr gaat het om. Kohl zweeg hierover, hulde zich in een stofwolk van abstracte begrippen en werd nergens concreet.

Wat de toehoorder op een presenteerblaadje kreeg aangereikt bestond uit het mondeling herkauwen van een droevige geschiedenis van verduisteringen, achtervolgingen en beschuldigend opgeheven wijsvingers, verwoord in wanstaltig gemoraliseer en zelfbeklag.

Het heeft mij nog het meest verbaasd dat geen van de aanwezige vertegenwoordigers van onze regering opstond om aan Kohl te vragen: 'Wat bedoelt u nu eigenlijk precies, meneer Kohl?'

MOLENPOLDER Rein Gerritsen

Excuses

Nu bondskanselier Kohl alles wat zijn voorouders het Nederlandse volk heeft aangedaan, een misdaad heeft genoemd, excuses heeft aangeboden en beterschap heeft beloofd, is heel veel opgeklaard.

Laat Nederland zich aansluiten bij deze houding. En laat Kok alles wat onze voorouders in de afgelopen vierhonderd jaar het Surinaamse volk hebben aangedaan veroordelen, onze excuses aanbieden en beterschap beloven. De verhouding tussen Suriname en Nederland zal hierdoor flink opklaren.

AMSTERDAM Roy Groenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden