Geachte redactie

Waarde van een leger

Uit onderzoek van het instituut Clingendael blijkt dat het grootste deel van de kiezers wil bezuinigen op Defensie (Ten Eerste, 21 augustus). Volkomen terecht, wat de heren politici in Den Haag ook zeggen. Sterker nog, als Clingendael de vraag anders had gesteld, waren ze er achter gekomen dat het merendeel van de kiezers het nut helemaal niet ziet van een eigen leger voor Nederland. Ook dat is terecht. Kijk naar de afgelopen 100 jaar. Wat is de waarde van het eigen leger voor Nederland geweest? Kijk naar de rol van Nederland in de wereld. Wat kan ons leger in zijn eentje uitvoeren?


De gemiddelde Nederlander begrijpt uitstekend dat de toegevoegde waarde van een zelfstandig leger minimaal is. Wat nog niet bij iedereen helder is, is dat er een uitstekend alternatief is. Spreek Europa aan op haar taken met betrekking tot Defensie en Buitenlandse Zaken. We betalen genoeg aan Europa. Laat Europa Nederland vertegenwoordigen binnen de NAVO. Alles wijst er op dat we deze kant op gaan.


Nederland kan daar als voortrekker haar voordeel mee doen door nu al het eigen leger op te heffen. Dat klinkt extreem, maar Nederland loopt daardoor geen enkel extra risico. Natuurlijk komt er dan politiek gesputter, maar het bezuinigingsprobleem is wel in een klap opgelost. Drie keer raden wat de gemiddelde Nederlander belangrijker vindt.


Teun Mentzel,


Utrecht


Nederland steeds dommer

Hoe dom is Nederland? In vergelijking tot landen om ons heen: behoorlijk. We spannen de kroon qua maatschappijverruwing, stelt Mathieu Weggeman (O&D, 18 augustus). Neem nu Duitsland, schrijft hij. Daar zendt de publieke omroep het diepgravende tv-programma Das Philosophische Quartett uit. Volle studio's, hoge cijfers.


Hoe dom is Duitsland? Das Philosophische Quartett bestaat inmiddels niet meer, het is in mei van de buis gehaald. Er keken gemiddeld 200 duizend personen naar. En Nederland? Sinds twee jaar programmeert HUMAN op Nederland 1 een in overleg met de Duitse redactie ontwikkelde variant: het even diepgravende Het Filosofische Kwintet. Volle studio's, hoge kijk- en waarderingscijfers, ook hier. In Nederland haalde het programma - terwijl we toch echt met minder zijn dan onze oosterburen - tot 300 duizend kijkers. Zou het toch nog meevallen?


Bert Janssens,


Amsterdam,HUMAN


En nog een keurmerk

Vanaf deze week is er mens- en milieuvriendelijk gekweekte tilapia met het ASC-label (Ten Eerste, 21 augustus). Maar vísvriendelijk? Tilapia is gemakkelijk dicht op elkaar te kweken, lezen we. Hoe dicht op elkaar, is te zien op de bijgevoegde foto. Ze hebben nog minder ruimte om te zwemmen dan de plofkip heeft om te lopen. Op naar een extra zwemkeurmerk voor vissen.


Willem Heijster,


Breda


Net echt

Prachtig artikel van Mirjam Bosgraaf over cosmetische chirurgie en enge gezichten (V, 21 augustus). Mensen die aan zichzelf laten sleutelen, gaan op robots lijken: net echt, maar net niet helemaal. De Japanse robotbouwer Hiroshi Ishiguro bouwt zulke 'menselijke' robots en wat blijkt? De meeste mensen vinden ze afstotelijk. Dat effect heet de uncanny valley in de robotliteratuur: een dip van afkeer in de grafiek van aantrekkelijkheid.


Als een robotachtig wezen een beetje op een mens lijkt, zoals E.T., vinden we het aantrekkelijker dan als het helemaal niet op een mens lijkt. Als het bijna echt wordt, maar net niet helemaal, vinden we het griezelig. De verwachting is dat de acceptatie weer toeneemt als de gelijkenis nóg sterker wordt. Maar of dat waar is, weet niemand, want zulke mensgelijke machines zijn er nog niet. Hoe meer plastische chirurgie er komt, hoe meer we eraan zullen wennen. Dat is misschien goed nieuws voor de robotindustrie, maar ik krijg er een onbehaaglijk gevoel bij.


Lisette Thooft,


Broek in Waterland


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden