Geachte redactie

In de VK-Banen-special van vorige week zaterdag werd gejubeld: de negen-tot-vijfkantoordag verdwijnt!..

Het klinkt heerlijk: ‘vrijheid, zonder dwang’, ‘muren die gesloopt worden’, je eigen ‘persoonlijke uitdagingen’ en ‘een manager die je ondersteunt’. Maar wat is het meer dan een versiering van de arbeidsrelatie?

Productie is het doel van de arbeidsrelatie. De productieverhoging waarover wordt opgegeven, hoeft geen effect te zijn van de nieuwe ruimte- en tijdsindeling. Experimenten met verlichting op de werkvloer in de jaren twintig leerden dat het meeste effect op de productiviteit, aandacht voor de werknemers was.

Productieverhoging kan ook in het halfduister. Wanneer ik als werknemer meer aandacht krijg in het nieuwe werken, richt ik deze graag op mijn omgeving. Hoewel ik het nieuwe werken in deze special als een barok muziekstuk ervaar, zou ik daarbij graag de klanken horen van ‘kritisch consumeren’ en ‘ruimte voor verschillen’, meegalmend in de koraalmuziek. Wie weet wat die handvol idealen nog aan verbeelding losmaakt.

Racefiets
Zondagmorgen. Terwijl de regen tegen de ramen klettert, ben ik thuis achter mijn computer lekker aan het werk. De tijd die ik nu win, zal ik morgen benutten om een tochtje te maken met m’n racefiets. Voor een fervent fietser in het Nederlandse klimaat is het nieuwe werken een uitkomst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden