GEACHTE REDACTIE

De uitspraak van Winston Churchill 'Never in the field of human conflict was so much owned by so many to so few' is volgens briefschrijver G.J.M....

Majestueuze ritme

De langere versie wordt namelijk aangetroffen in alle betrouwbare historische bronnen. Zij doet ook volledig recht aan Churchills meesterlijke beheersing van de retoriek en het Engels. Zie het majestueuze ritme van de zin, die na de statige inleiding overgaat in een staccato van drie bijna identieke stukjes die een soort beginrijm hebben (so. . . so. . .so. . . ) en de geniale gradatie van 'much' tot 'many' tot 'few'.

De versie van Freriksen is korter. Zij is helemaal niet krachtiger, vooral omdat zij niet in het Engels gesteld is. Is 'history of human being' bedoeld als 'geschiedenis van de mensheid'? Dan is het fout. En de zin vereist een werkwoord in de verleden of de toekomende tijd. Dit stukje ontaligheid berust waarschijnlijk op een incompetente terugvertaling vanuit een zwakke Nederlandse vertaling van Churchills woorden.

Het prestige van Churchill heeft de afgelopen vijftig jaar al genoeg geleden. Moet hem nu ook nog aangewreven worden dat hij geen Engels kende?

GRONINGEN H.L.J. Vanstiphout

Wandelend gebit

In de Volkskrant van 24 mei wordt geconstateerd dat mensen veel te lang doorlopen met een slecht passend gebit, waardoor kaakklachten en soms maag- en darmproblemen ontstaan. En dan werd er in het betreffende artikel nog niet gesproken over de psychische onzekerheid van iemand met een 'wandelend' kunstgebit tijdens conversaties, maaltijden, vrijen. . .

Veel mensen hebben geen geld om een al of niet volledig nieuw kunstgebit te betalen. Ik had een zeer slecht zittend volledig kunstgebit. In de Filippijnen liet ik het 'relinen'; de tandarts bracht een substantie aan op onder- en bovenprothese en drukte vervolgens beide, in afzonderlijke zittingen uiteraard, stevig tegen mijn kaken, zodat, na het hard worden nieuwe vormen ontstonden op de bestaande prothesen.

Mijn gebit zit nu al twee jaar perfect, onder en boven! Kosten: zestig gulden. Als de tandtechnici deze zeer eenvoudige techniek zouden introduceren, zouden enorm veel problemen van mindervermogende prothese-dragers verholpen kunnen worden!

Maar ja, daar wordt minder aan verdiend.

GENT Niek Jansen

Loon naar behoefte

Fijn dat Paul Kalma (Forum, 31 mei) vindt dat sommige mensen veel te veel verdienen. Kunnen we niet overgaan op een loon naar behoefte? Een commissie stelt de hoogte vast, voor iedereen apart, en houdt met alles rekening: een toeslag bijvoorbeeld voor een houten been, grijsheid of kromme neus - je krijgt er immers makkelijk een minderwaardigheidsgevoel van.

Maar geen onzin zoals: ik heb behoefte aan een eigen vliegtuig, of een huis met tien kamers voor al mijn boeken. En een maximum (maar niet voor onze geliefde HKH en Claus; wel voor die jongens).

Kan er niet een volksreferendum over komen? Of een partij? Ik ben beschikbaar, ondanks handicap (grijs, migraine en nogal eigenwijs, zeggen ze).

WAGENINGEN W. Koster

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden