GEACHTE REDACTIE

De column van Jan Mulder (Camu, 3 december) is mij uit het hart gegrepen. De afkortingsziekte begon een tiental jaren geleden en werd destijds reeds door Koot en Bie gehekeld in een tweegesprek dat uitsluitend in afkortingen werd gevoerd....

Afkortingen

Je kunt geen krant meer lezen, geen jaarverslag meer begrijpen en geen Kamerdebat meer volgen indien je niet thuis bent in deze ziekte, die volgens mij bij de ambtenaren is begonnen. Maar ook in de sport wordt uitsluitend nog gesproken over EK en WK, terwijl voor de uitdrukking 'play offs' blijkbaar ook geen goed Nederlands woord te vinden is.

ZOETERMEERJ. Endert

Paleontoloog

'Archeologen hopen op een schedel van een Mosasaurus' stond boven een stuk over de opgraving van een skelet van een Mosasaurus (de Volkskrant, 1 december). Archeologen houden zich bezig met de menselijke cultuur in de oudheid. Een Mosasaurus-schedel van 70 miljoen jaar oud is daarentegen een fossiel en fossielen worden bestudeerd door paleontologen.

Paleontologen bestuderen de geschiedenis van het, soms uitgestorven, leven op aarde. Het ironische, maar vooral trieste is dat paleontologie in Nederland als wetenschappelijke discipline zelf goeddeels is uitgestorven, zonder dat dat opgemerkt is. Waren er vijftien jaar geleden nog zeven universiteiten in Nederland waar paleontologie een levendige en bloeiende studie was, inmiddels is het praktisch onmogelijk paleontologie in Nederland te studeren. De laatste hoogleraar Algemene Paleontologie is onlangs in Groningen met emeritaat gegaan.

AMERSFOORT Paul Lambers

Kwartslag

In een artikel van Nell Westerlaken (Traject, 28 november) wordt melding gemaakt van een Noord-Hondurese stad Copan. Daar heb ik nog nooit van gehoord, tenzij de in 1830 gestarte opgravingen en in 1980 door de Unesco tot Sitio de Patrimonio Cultural uitgeroepen Ruinas de Copan zich plots hebben weten te verplaatsen, of tenzij Westerlaken de landkaart van Honduras ondersteboven heeft gehouden; per ongeluk een kwartslag heeft gedraaid, om precies te zijn. Bij mijn weten bevindt Santa Rosa de Copan zich nog immer in het meest westelijk gelegen gedeelte van Honduras.

GOUDA Rogier Marchand

Toetje

Na de in de Volkskrant toch voor mij zware kost zo goed mogelijk tot mij genomen te hebben, ben ik hard toe aan een toetje en dat is voor mij al jaren: NL. Graag zou ik dat zo willen houden.

BILTHOVEN

Miek Brandt-Hulskamp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden