GEACHTE REDACTIE

Ja, z'n leven op een rijtje, dat geeft toch wel inzicht in hoe ie was enzo...

Recycling

Het was een mooie preek, vond je niet?

Praktisch en vrijgevend, zo was ie.

En sociaal, erg sociaal.

Ja. Nog een koffie?

Dank je.

Dat in de kerk was voor zijn ouders zeker.

Ja, die waren zo. En dan kunnen ze het beter aan hè. Dat wou ie zo, van te voren geregeld.

En nu, crematie?

Nee.

Toch geen begrafenis!

Nee, nee. Recycling, direct door naar het ziekenhuis hè.

Goh zeg, wat een mooi idee eigenlijk. Zo ga je toch nog een beetje door.

Ja, en je hebt geen uitvaartverzekering nodig. Zij betalen.

AMSTERDAM Jort Schoenmaker

Orgaanhandel

Als westerse overheden er niet in slagen vraag en aanbod van organen op elkaar af te stemmen, moet gevreesd worden voor de toename van illegale orgaanhandel op mondiaal niveau.

Nu reeds verschijnen in toenemende mate berichten over semi-criminele orgaanronselaars die sloppenwijken van Derde-Wereldsteden afstropen voor orgaandonoren. Hoewel het ogenschijnlijk gaat om vrijwillige orgaantransplantaties, wordt hiermee de economische uitzichtloosheid van sloppenwijkbewoners op bedenkelijke wijze uitgebuit.

Deze organen worden met hoge winsten doorverkocht aan semi-legale privéklinieken. Daar worden lucratieve transplantaties verricht ten behoeve van rijke mensen, vaak westerlingen.

Nog veel verontrustender zijn de berichten over niet-vrijwillige orgaantransplantaties die op verstandelijk gehandicapten worden verricht. Tevens zijn er sterke aanwijzingen dat sommige 'verdwijningen' in de arme landen samenhangen met de explosief stijgende behoefte aan orgaantransplantaties.

Ook uit China komen alarmerende berichten. Het aantal terdoodveroordelingen, almede het tijdstip waarop het doodvonnis wordt voltrokken, wordt soms afgestemd op de behoeften aan orgaandonoren. Het verontrustende hiervan is dat de overheid zich medeplichtig maakt aan deze dubieuze orgaanhandel.

Op welke schaal al deze praktijken zich afspelen, is niet zeker. Mogelijk betreft het slechts een topje van de ijsberg. Natuurlijk zijn westerse landen niet bij machte deze medische misstanden in de Derde Wereld te bestrijden. De regeringen in het rijke Westen moeten er echter wel alles aan doen om binnen het kader van een legaal systeem vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Over tien tot twintig jaar zal de internationale drugshandel geleidelijk zijn gelegaliseerd. Voorkomen moet worden dat de internationale drugsmafia wordt vervangen door een internationale orgaanmafia, waarin nietsontziende criminelen, gesteund door dr Mengele-achtige types, de radeloosheid van gezonde arme mensen en die van welgestelde zieke mensen gaan uitbuiten.

Hopelijk zullen de tegenstanders van het bezwaarsysteem zich realiseren dat veel mensen en hun nabestaanden überhaupt niet in staat zijn om bezwaar te maken.

ZWOLLE Koos Nuninga

Sterstatus

De ster Nick Leeson wordt geboren op het moment dat hij voorgoed uitdooft. Bezie de impact van één enkele 28-jarige man:

Hij heeft de financiële wereld getoond welk een enorme macht de 'kleine' beursspeculant bezit onder de hoede van de grote beleggingsinstellingen. In enkele weken tijd stort hij de eeuwenoude, prestigieuze Barings bank in het verderf. Door middel van moderne beleggingsvehikels brengt hij de financiële wereld een schok toe, die in alle belangrijke markten te voelen was via koersschommelingen van meerdere procenten.

En als klap op de vuurpijl staat zijn foto een week later in de krant en weet de hele wereld wie Nick Leeson is.

Neveneffect van deze sterstatus is dat hij de rest van zijn leven met de brokken zal zitten. Dat is jammer.

AMSTERDAM Rutger Nooy

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden