Geachte redactie

Woeker

Weet u het nog? Alle ophef over 'woekerpolissen'? Onschuldige medeburgers hadden zich een beleggingsconstructie laten aanpraten die nogal onvoordelig voor hen uitviel. De politiek reageerde heel verontwaardigd. Aanbieders van de woekerpolis gingen op de knieën en gaven benadeelden een vergoeding.


En wat gaat er nu komen? De 'woeker-Blok-hypotheek'! Onschuldige starters die een woning willen kopen krijgen de mogelijkheid om een woekerlening af te sluiten om op die manier de maandelijkse hypotheeklast over 30 jaar te drukken. Ná 30 jaar voelen ze zich gepakt, want ze hebben inderdaad nog steeds de helft van de schuld niet afgelost, maar ze hebben ook een groot bedrag aan (niet-aftrekbare) rente extra betaald.


En waarom is deze oplossing er gekomen? Om de hypotheekrenteaftrek, zoals door de regeringspartijen begroot, niet aan te tasten? En dan te bedenken dat deze oplossing wordt gesteund door de oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie. Straks voel ik me nog gedwongen CDA te gaan stemmen.


Onno Schweers, Hoorn


Strafwens

Als het aan staatssecretaris Teeven ligt, mogen slachtoffers van misdrijven in de toekomst in de rechtszaal hun wens ten aanzien van de strafmaat uitspreken (volkskrant.nl, 22 februari).


Ik vraag me werkelijk af wanneer Teeven de moderne rechtsgang gewoon helemáál afschaft en ons weer gewoon laat terugkeren naar het volksgericht. Dan houden we het volk tenminste tevreden. Terug naar de Middeleeuwen!


Jan Bosma, Amsterdam


Arts en euthanasie

August Hans den Boef beklaagt zich erover dat een arts uiteindelijk bepaalt of de wens tot euthanasie van een dement geworden patiënt wordt ingewilligd. Hoe uitvoerig iemand ook heeft vastgelegd dat hij of zij bij dementie niet verder wil leven (O&D, 21 februari). Maar wat hij vergeet, is dat de arts zich te houden heeft aan de Euthanasiewet. In artikel 2, lid 2 staat dat een schriftelijk verzoek tot levensbeëindiging ook voldoet, maar dat de zorgvuldigheidseisen uit lid 1 dan nog steeds gelden.


Dat betekent dat er op dat moment sprake moet zijn van ondraaglijk lijden, de arts de patiënt heeft voorgelicht over diens situatie en de vooruitzichten én met de patiënt tot de overtuiging is gekomen dat er geen redelijke andere oplossing is. Dat is een onmogelijke opdracht bij een patiënt met gevorderde dementie.


Maar het is de wetgever die deze kaders aangeeft, niet de arts. Om artsen te typeren als 'weigerartsen' vind ik dan ook onjuist.


De meeste artsen weigeren omdat de wet hun geen mogelijkheden geeft om in deze situatie levensbeëindiging toe te passen.


Jos Velthoven, Boxmeer


Radio 4

Was het werkelijk ironie, mevrouw Oster, uw stukje in de krant van van donderdag 21 februari betreffende uw optreden als gastpresentatrice op de zaterdagmorgen op Radio 4? Kijk eens diep in uzelf is mijn advies.


Met plezier heb ik naar u geluisterd en van u genoten, maar wat u daar schrijft over deze klassieke zender zoals: een gemakzuchtige potporrie, ongeïnspireerd gekeuvel, opleuken met spelletjes, korte huzarenstukjes en ga zo maar door, daarmee zet u een unieke zender, zijn presentatoren, zijn programmering en ten slotte ook zijn luisteraars compleet weg.


Wat te denken van de programma's van Clairy Polak, Edwin Rutten, Maartje Stokkers en Jan Rot, om er maar een paar te noemen. Ik kan daar zeer van genieten, en ik denk velen met mij. Hoor ik nu bij de grootste familie van Nederland?


Wat een zelfgenoegzaamheid, bah. Ga u schamen.


Marijke van Oudenaarde, Koog aan de Zaan


Belofte

Berlusconi heeft bij de Italiaanse burgers een griezelig echt lijkende belastingbrief laten bezorgen waarin de burgers teruggave van de betaalde woningbelasting wordt toegezegd. Half Europa valt over Berlusconi heen omdat dit absoluut niet door de beugel kan.


Wat bleef het oorverdovend stil in datzelfde Europa toen onze eminente premier Mark Rutte alle burgers van ons land duizend euro beloofde. Is er iemand die mij het verschil kan uitleggen tussen deze twee valse beloften?


Dick Wassink, Hoogeveen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden