GEACHTE REDACTIE

De mediastilte van zes maanden die traumatoloog Wolters bepleit naar aanleiding van de recente golf kindermoorden (de Volkskrant, 28 januari) kan ik wel billijken, behalve voor de dagbladen NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant....

Mediastilte

ZWOLLERogier de Jong

Statistisch

Ik ben van mening dat de pers vrij moet zijn. In het geval van de kindermoorden ben ik er echter van overtuigd dat deze niet hadden plaatsgevonden als er geen publiciteit omheen was geweest.

Ik werk in de psychiatrie. Een zelfmoord komt daar nooit alleen. De zelfmoordenaar kan zich doorgaans verheugen in een groot respect van medepatiënten die eveneens geteisterd zijn door levensrampen en levensmoeheid. De reactie is veelal: 'Hij durft wel' en 'Wat hij kan, dat kan ik ook'.

Acht incidenten met vijftien kinderslachtoffers is ongekend in de geschiedenis. De andere Europese landen, die de Volkskrant niet lezen en geen andere nederlandstalige berichten volgen, kennen dit soort cijfers niet. Statistisch (maar dat is geen juridisch bewijs) is er maar één aanleiding voor het grote aantal van dit soort kindermoorden en dat is de berichtgeving erover.

LEIDENDr. Mark van der Gaag

Deskundigen

Deskundigen op het gebied van de psychiatrie bepleiten een mediastop, of ten minste terughoudendheid, met betrekking tot berichtgeving over kindermoorden. Alle aandacht in de media voor deze zaken zou op mensen die al in een labiele toestand verkeren, een katalyserend effect kunnen hebben.

In reactie hierop (NOVA, 28 januari) riepen redacteuren van de verschillende media, de hoofdredacteur van de Volkskrant incluis, om het hardst dat de vrijheid van berichtgeving niet in gevaar mag komen. Buitenstaanders, in casu dus psychiaters en traumatologen, mogen zich niet met de beroepsethiek van journalisten bemoeien en kunnen zich beter bij hun eigen deskundigheid houden. Dat was zo'n beetje de strekking van de commentaren.

Tot zover is er sprake van twee goed verdedigbare stellingen. De geloofwaardigheid van de journalisten bereikte echter een ijzingwekkend dieptepunt met de door velen van hen geuite stelling dat zij daarnaast niet konden geloven dat hun berichtgeving een zo groot effect zou kunnen hebben op mensen die al in psychische nood verkeren. Inderdaad; Schoenmaker, blijf bij je leest.

HENGELO (O.) Tom de Vries

De Bilde

Het is natuurlijk niet best wat de Belgische voetballer Gilles de Bilde heeft uitgehaald: hij bezorgde een tegenstander een gebroken oogkas en dito neus.

Maar ik vind de verontwaardiging in de Nederlandse media hierover wel erg schijnheilig! Daarin werd toendertijd en ook nu nauwelijks een kwaad woord gehoord over de elleboogstoot van Jan Wouters in de wedstrijd tegen Engeland: hij bezorgde Gascoigne daarmee een gebroken jukbeen.

Er was echter een groot verschil met de 'misdaad' van De Bilde. Deze zou in een reflex gehandeld hebben, terwijl Wouters in een interview zélf aangaf dat hij Gascoigne wel even terug zou pakken voor diens getreiter in de eerste wedstrijd tussen beide landen.

De 'misdaad' van Wouters was dus een weloverwogen en bewuste aanslag, máánden na die eerste ontmoeting! Wouters had hiervoor gewoon voor de rechter moeten verschijnen. Desondanks volgde zelfs geen enkele schorsing, werd hij door PSV begeerd en ingelijfd, bij zijn afscheid betiteld en geprezen in de pers als karaktervoetballer en steun voor het Nederlands elftal en door de KNVB tot ridder benoemd. Inderdaad begint de verloedering van het voetbal op het veld, maar ze wordt door de pers kennelijk goedgekeurd en afgedekt als het Nederlandse voetballers betreft.

HEILOOJ. Wienema

Mens-zijn

Ik kijk gespannen uit naar de tijd dat we het mens-zijn dusdanig onder de knie hebben, dat geen jood, zwarte, Koerd, man in het algemeen, of ongeboren meisje meer zal worden aangewezen om een algemeen onrecht te belichamen dat door een simpele ingreep kan worden verwijderd.

Mens zijn moet je leren.

PAPENDRECHT

Arie Uittenbogaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden