GEACHTE REDACTIE

Naar aanleiding van de studentenacties heeft een aantal mensen geërgerd gereageerd op de jammerklachten dat de studenten het zo moeilijk hebben....

Redactie

Jammerklachten

Zij protesteren echter niet alleen om hun geld veilig te stellen. Dat is onmiddellijk duidelijk als je beseft dat het grootste deel van de maatregelen niet van toepassing is op de mensen die nu al studeren.

Waar het wel om gaat, is dat de nu voorgestelde bezuinigingen netto kortingen zijn van zo'n 20 procent! Geen redelijk mens kan volhouden dat dit geen zeer ingrijpende operatie is. Deze bezuinigingen houden in dat Nederland zwaar kort op zijn, op dit moment behoorlijk goede hoger-onderwijssysteem.

Daar kan je als land voor kiezen, maar overzie dan wel de consequenties en laat bewindslieden en leken geen onzin uitkramen over behoud van kwaliteit, want dat is dan natuurlijk onmogelijk.

UTRECHT Gijs Nelemans

Ongepast

Actie tegen de verlaging van de studiefinanciering is niet zo gepast. Sterker nog. Als de belastingbetaler in de nabije toekomst genoeg krijgt van die skiënde, zuipende en toch actievoerende studenten en via de politiek te kennen geeft dat het geld beter aan werkelijke kanslozen gegeven kan worden, dan hebben wij dat te accepteren. En dit ondanks de problemen die ook wij studenten wel eens op onze weg vinden.

Want wij zijn daar beter tegen opgewassen. Als het goed is, dan hebben wij wat velen moeten missen: een goed stel hersenen. Bij deze wil ik heel studerend Nederland en met name die kleine groep fanatici dan ook oproepen die hersenen eens constructief te gebruiken en niet alsmaar op te roepen tot tijdverspillend en ongefundeerd actievoeren. Ga dat doen waartoe jij de mogelijkheid hebt en waarmee je mensen zonder die mogelijkheid later wellicht helpen kunt: studeren.

AMSTERDAM Ivo Thomassen

Student

Old Shatterhand

De column die A. Lagendijk in de Volkskrant van zaterdag 12 november publiceerde onder het kopje 'Puin ruimen' is om twee redenen hoogst ongewoon. Ten eerste is het stukje een lange en onbeschaamde zelfverheerlijking, die ik in die mate niet eerder ben tegengekomen. Zelfs Old Shatterhand maakte het niet zo bont.

Maar verder zit er ook een misselijkmakende kant aan de borstklopperij van Lagendijk, die bij Old Shatterhand gelukkig ontbreekt: Lagendijk steekt Lagendijk zo hoog de lucht in door iemand anders in de grond te trappen. Een Amerikaans onderzoeker (L.) heeft namelijk werk gepubliceerd, dat 'faliekant fout' is. Hij heeft een 'kapitale blunder' begaan en Lagendijk heeft dat zo maar een, twee, drie ontdekt. Hoera!

Maar nog is Lagendijk niet tevreden. Hij schrijft: 'Ik was sceptisch vanaf het moment dat ik het revolutionaire stuk van L. onder ogen kreeg: L. is werkzaam in de ingenieurswetenschappen. De natuurkundige tijdschriften worden overstelpt met bijdragen van ingenieurs die onderzoek hebben gedaan. Daar zijn ze helemaal niet voor opgeleid.' Even verder schrijft Lagendijk dat hun werk 'troep' is, maar dat hij en andere beter opgeleiden gelukkig in staat zijn die troep ten dele weer op te ruimen. Hier moet een hele klasse dus het verdomhoekje in om Lagendijk op zijn hoge troon te helpen.

Nu treft dit laatste mij in het bijzonder, omdat ik zelf tot die verdoemde klasse hoor. Bovendien heb ik na mijn studie nog eens meer dan dertig jaar aan dezelfde instelling gewerkt, die mijn opleiding verzorgde. In die hoedanigheid heb ik uiteraard ook de nodige troep geproduceerd.

DELFT C.M. van Baal

Gebit

De minima leven niet alleen enkele jaren korter dan de financieel beter bedeelden en hebben ook zo goed als geen toegang tot zaken als sport, kranten, openbaar vervoer en telefoon, maar zijn binnen afzienbare tijd ook nog eens duidelijk te herkennen aan een slecht onderhouden gebit.

De dames en heren beleidsmakers moeten hun tanden en kiezen uit hun bek schamen voor hun zoveelste miskleun die de minstbedeelden in onze maatschappij opnieuw zal treffen. Hoezo tweedeling!

ZOETERMEER Rob Dijkstra

Excuses

In de Volkskrant van 16 november wast David mij de oren over de manier, waarop ik in de Volkskrant van 12 november over zijn broer, de fotograaf Arno, te keer ga. Mocht de gang van zaken inderdaad zo geweest zijn als door David beschreven, dan raakte mijn reactie kant noch wal en dan bied ik Arno hierbij mijn welgemeende excuses aan.

AMSTELVEEN Hans Nas

Freudiaans

Dat Sigmund (op 17 november) kiest voor de wellust in plaats van de ascese is prima. Dat hij een verheven taalgebruik bezigt, is ook oké.

Maar waarom vervangt tekenaar Peter de Wit in het woord 'voluptueus' de eerste u door een o? Zit daar een freudiaanse betekenis achter, die mij ontgaat?

DRACHTEN Floor de Kreij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden