Geachte redactie

Kleurenpiet

Een prachtig stuk van Robert Vuijsje (O&D, 12 oktober). Zijn boek Alleen maar nette mensen was al bijzonder, maar zijn relatie met Lynn en zijn kinderen maken het compleet. Een Kleurenpiet is uitstekend gevonden. Het maakt het feest van 5 december er alleen maar mooier op.


Suzanne Snijders (51), Amstelveen


Pijn

Asha ten Broeke schrijft in haar column (O&D, 11 oktober) dat Zwarte Piet geen schoorsteenveger is en dat 'zwart van roet' dus flauwekul is. Als bewijs voert ze aan dat Zwarte Piet bij aankomst dan nog blank zou moeten zijn. Ze schrijft dat die schoorsteenveger dan 'dus een huidkleurige snoet' zou moeten hebben. Oeps, welke kleur neem jij nu als referentie voor huidkleurig, Asha?


Ze vergeet dat de intocht in november van heel recente datum is, en kinderen Zwarte Piet vroeger pas te zien konden krijgen, nadat hij 's nachts via de schoorsteen iets had afgeleverd.


Maar archetypische figuren in tradities zijn aan verandering onderhevig, en er bestaan nog veel meer ideeën over de oorsprong van Piet. Nee, zegt Asha, Piet is een discriminatiebevestigend en -bevorderend type.


Maar áls dan vaststaat dat Piet een alsnog geknechte ex-slaaf is, en zijn uiterlijk dat bewijst, dan zouden we een Zwarte Piet hebben met een versleten strohoed, een vuil linnen hemd en broek, op blote voeten en met de littekens van de zweep nog op zijn rug. Geen gouden schoengespen en oorringen, en al helemaal niet een muts met pluim, dure pofbroek en kleurig hemd met kunstig gemaakte pofmouwen. Daarmee lijkt Piet juist weer op een - overigens ook geknechte - Moor uit Noord-Afrika. Dat is één van die andere mogelijke verklaringen van de oorsprong van Piet.


Ikzelf weet niets zeker, hoor. Behalve dat we langs Asha's redenering met elke kleur Piet een bevolkingsgroep pijn zullen doen. Ik begrijp trouwens ook niet dat het nog langer getolereerd wordt dat we een goedheiligman tolereren. Terwijl de meeste zorg en liefde voor kinderen helaas nog steeds van vrouwen komt. Feministen aller landen, verenigt u.


Zal de opheffing van Zwarte Piet veel bijdragen aan het overwinnen van de zwarte pijn? Ex-first lady Eleanor Roosevelt zei: 'Niemand kan jou je minderwaardig laten voelen zonder jouw toestemming.'


Paul Steijnen, Utrecht


Eigenwijze gemeenten

De gemeenten willen zo min mogelijk van de tienduizenden mensen van de Bureaus Jeugdzorg overnemen (Binnenland, 12 oktober). Waar hebben we dit eerder gezien: eigenwijs zijn en niet leren van het verleden of van kundige mensen. Juist ja, bij de parlementaire enquêtes: kostbare en tijdrovende onderzoeken waarmee niets gebeurt.


Binnen tien jaar na de ingangsdatum, januari 2015, mogen we dus weer live op tv een enquêtecommissie aanschouwen, die onderzoekt waarom de transitie van Jeugdzorgtaken is mislukt. Trouwens, in het bedrijfsleven wordt - bij wet - in geval van bedrijfsovernames of -fusies het voltallige personeel gewoon keurig overgenomen naar de nieuwe partij. Waarom geldt dat niet voor de overheid? Of worden de mensen van de Bureaus Jeugdzorg wél overgenomen, en opgescheept met andere gemeentelijke taken, zoals het verstrekken van paspoorten en rijbewijzen ?


Ton Grauwen, Purmerend


Oud en jong

Rens van Tilburg maakt (O&D, 9 oktober) twee onjuiste vergelijkingen. Inkomens van gepensioneerden zijn sneller gestegen dan van jongeren en van de pensioenen kan wel wat af. Door ons uitstekende pensioenstelsel leven nog maar weinig ouderen op de armoedegrens. Logisch dat de vooruitgang in procenten groot lijkt.


De enige reële vergelijking is die van inkomens voor en na pensionering. Gepensioneerden leveren 30-40 procent in van hun inkomen en door het achterwege blijven van indexe-ring is daar nog 10 procent vanaf gegaan. Daardoor hebben veel ouderen nog maar een reëel inkomen van de helft van hun laatstverdiende loon.


Van Tilburg vergelijkt ook ten onrechte de bruto-inkomens van jong en oud. Babyboomers losten hun hypotheken met een rente van 10 procent netjes af. De volgende generatie heeft aflossingsvrije hypotheken van 5 procent. Hun netto-inkomen is daardoor meer dan 20 procent hoger dan dat van de babyboomers destijds. Zo konden ze op de woningmarkt tegen elkaar opbieden en droegen hun niet afgeloste leningen bij aan de kredietcrisis.


Ed Nolte, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden