GEACHTE REDACTIE

Dit is dus Nederland . . . De VVD doet het goed. Waarom?..

Hypocriet

'Omdat de heer Bolkestein zich profileert, duidelijke taal spreekt', aldus politici en journalisten.

Néé dames en heren, de VVD doet het goed omdat Bolkestein het had over 'onsympathieke maatregelen' aangaande asielzoekers. Ongelofelijk. . .

Als er in Duitsland akelige dingen gebeuren staan de Nederlanders op: 'Ik ben boos' wordt een miljoen maal aan Kohl geschreven.

Hypocriete draaikonterij, dàt is Nederland.

UTRECHT René Alsemgeest

Volkslied

Met belangstelling en waardering lees ik de verslagen van uw correspondent in Bonn, W. Beusekamp. Zo ook zijn artikel over de Duitse reacties op de recente ontwikkelingen op de valutamarkten in de Volkskrant van 8 maart, waaraan ik niets heb toe te voegen.

Wat mij wel heeft gestoord, is de keuze van de koppenmakers van de Volkskrant. De leuze 'Deutschmark

Deutschmark über alles' komt in het artikel van Beusekamp niet voor. Met die kop wordt een verband gelegd tussen de houding van het hedendaagse Duitsland en het Duitse volkslied van voor het ontstaan van de Bondsrepubliek Duitsland.

Die vergelijking slaat nergens op. Het Duitse volkslied begint met de woorden 'Einigkeit und Recht und Freiheit'.

Is er trouwens niemand op uw eindredactie die weet dat de afkorting DM 'Deutsche Mark' betekent en niet 'Deutschmark'? 'Mark' is in het Duits een vrouwelijk zelfstandig naamwoord. Een blik in de Van Dale had kunnen helpen.

DEN HAAG G. Almer,

persattaché van de ambassade van

de Bondsrepubliek Duitsland

Weduwe

'Kabinet gaat korten op uitkering weduwe met betaalde baan', aldus de Volkskrant van 6 maart.

Ruim twee jaar geleden overleed mijn echtgenote plotseling. Daarbij bleef ik achter met mijn twee kinderen van repectievelijk vier jaar en tien maanden. Mijn echtgenote was fulltime huisvrouw en ik had (en heb nog steeds) een fulltime baan. Volgens de tot nu toe bekende voorstellen zou ik mijn AWW-uitkering verliezen.

Men heeft gelijk als men stelt dat er geen inkomensverlies plaatsvindt als de niet werkende partner komt te overlijden. Voor gezinnen waarbinnen geen verzorging meer plaats vindt van (kleine) kinderen heeft het overlijden van een van de partners dan ook weinig effect op het inkomen. De AWW-uitkering zou in dergelijke gevallen kunnen vervallen.

Maar wordt er ook rekening gehouden met het feit dat ik door het overlijden van mijn echtgenote gedwongen ben extra uitgaven te maken? Denk hierbij aan fulltime kinderopvang overdag, huishoudelijke hulp, en babysit.

Deze extra uitgaven worden zelfs door de huidige regeling onvoldoende gedekt. Het alternatief voor mij is mijn baan opgeven en zelf de verzorging van mijn kinderen overdag op mij nemen. Ik heb echter de hoop eens weer een volledig gezin te kunnen vormen, dus ik zal proberen te vermijden dat ik mijn baan moet opgeven; een terugkeer in het arbeidsproces is in de huidige tijd erg moeilijk.

Weduwen en weduwnaars zijn niet altijd oude mensen zonder kinderen die een redelijk inkomen hebben, of huisvrouwen/mannen die sowieso al thuis zaten. De effecten van het overlijden van een niet werkende partner hebben geen invloed op het inkomen, nee, maar wel degelijk op de uitgaven (en dus op het besteedbare inkomen) van een grote groep weduwen en weduwnaars.

WEERT T.R. Miller

Herdenking

Elk jaar bezie ik weer met verbijstering de foto met onderschrift betreffende de herdenking van de Februaristaking, maar dit jaar spant de Volkskrant toch de kroon.

Niet alleen wordt op de grote voorpaginafoto in de Volkskrant van 27 februari niets getoond van de plechtigheid, maar ook het onderschrift deugt van geen kanten. Twee- à drieduizend mensen zouden de plechtigheid bijgewoond hebben? Volgens politieschattingen waren het vijf- à zevenduizend. En die politieschattingen zijn altijd aan de voorzichtige kant.

NIEUWEGEIN Erica van Beek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.