Geachte redactie

Risicovol spelen

Een vader wil zijn 7-jarige dochter afhelpen van haar angst voor achtbanen door een virtueel ritje op de iPad te maken (Vk-magazine, 7 februari). Ik stel voor dat hij met zijn gezin de keukentafel verlaat en zijn dochter op natuurlijke wijze ervaring op laat doen met uitdaging en risico.

Een kabelbaantje in de speeltuin is een prachtige manier voor kinderen om hun grenzen te verleggen, telkens wat sneller en wiebeliger. Essentiële ervaringen voor een kind om op de grens van plezier en angst steeds meer te durven. Onderzoek heeft uitgewezen dat 'risicovol spel' bijdraagt aan het voorkomen van angststoornissen bij kinderen.

Opvoeders hebben een grote taak om ervoor te zorgen dat kinderen echte ervaringen ondergaan, laat hen buitenspelen in plaats van virtueel over de kop gaan. Dan komt het in de achtbaan van de Efteling ook wel goed.

Martin van Rooijen, Doorn, onderzoeker risicovol spelen

Links

Beste Bram van Ojik, het interview met u (Ten eerste, 7 februari) vormt een mooie opsomming van wat 'links' allemaal fout doet. Ik wil u graag aan een ding herinneren: u bent links, doe er wat aan!

Wouter Drinkwaard, Den Haag

Links (2)

Een stem op D66 is een stem op Rutte, zo opent GroenLinks de campagne (Volkskrant, 7 februari). Wat een minachting voor de kiezer! Die kiezer snapt blijkbaar niet wat stemmen is, moet dat door GroenLinks uitgelegd krijgen. En die kiezer is bang of moet bang worden gemaakt, want dan komt die kiezer weer bij GroenLinks uit. Wat een armoede. Helaas heeft GroenLinks nog steeds niet begrepen dat je kiezers trekt met een goed en aansprekend eigen verhaal.

Johan Melse, Utrecht

Links (3)

Interessant om twee voorlieden aan het woord te zien die allebei zeggen te staan voor een links beleid. Bram van Ojik houdt in zijn interview (Ten eerste) een pleidooi voor een relevatie van links en wijst mijns inziens terecht op de kramp bij de PvdA in de huidige coalitie. In de bijdrage van Diederik Samsom (O &D, 7 februari) word ik meteen bediend met zijn credo: 'Verheffing en verbinding is onze kernopdracht.' Nou mag deze notie zeker op mijn warme sympatie rekenen, maar ik val haast van mijn stoel als ik wat verderop lees dat hij inkomensherverdeling, zekerheden voor flexwerkers en arbeidsplaatsen voor gehandicapten op het conto van de coalitie met de VVD schrijft. Wat een onzin: die zijn weggesleept voor de poorten van de hel met inlevering van andere zaken van waarde. Met Van Ojik ben ik het roerend eens dat je zaken niet zonder meer mag uitruilen, dat er daarentegen een 'vloer' moet zijn. Van mij mag die op linkse fundamenten rusten. Beste Diederik, je bijdrage leidt maar tot één conclusie: wegwezen uit deze coalitie. En mag ik je vragen om snel een kop koffie te gaan drinken met je collega Bram? Met hem is vast ook te praten over een bewuste industriepolitiek, mits voorzien van een groene rand. Maar dat kan op dezelfde vloer.

Henk Schell, Bennebroek

Betere woorden

De PvdA zou zichzelf een grote dienst bewijzen door dat jeukende 'verheffing' te vervangen door een term die 21ste- eeuwers begrijpen (O&D, 7 februari). Ik snap dat ze hun herkenbaarheid terug willen, maar wees dan herkenbaar voor de mensen om wie het gaat, niet de proletariërs-fabrieksarbeiders die Troelstra nog hebben horen spreken in een rokerig café waarna zij tot tranen geroerd, als één man de Internationale aanhieven.

Het punt dat Samsom wil maken is oprecht, valide en volledig actueel, maar gaat door dat oud-rode lingo verloren. Ik zie het om me heen. Mijn broer en zus en haar man werken graag en hard, en moeten elk halfjaar maar afwachten of ze nog werk hebben, in welke nieuwe plof-bv ze nu weer overgetankt worden, en of ze een nóg shittiger 'flex'-contract krijgen. Door dat gedwongen jobhoppen bouwen ze niks op voor zichzelf. Die tweedeling is waar. Flex is al een ok campagnewoord voor uitbuiting. PvdA, you do the rest. Dit is de tijd van 140 tekens. Wil je stemmen, zoek betere woorden.

Bas Groot, Amsterdam

Knuffel

Een dikke knuffel voor Frank Kalshoven voor zijn column van zaterdag. Eindelijk de hitsigheid over die 'radikalinski's' in Griekenland voorbij.

Henk Branderhorst, Doorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden