Geachte redactie

Trainingsmissie Kunduz

Het was een kwestie van tijd, je kon erop wachten, Kunduz (Voorpagina, 30 augustus). De door Nederland opgeleide politieagenten mogen incidenteel toch vechten tegen Talibanstrijders. Ondanks de harde garantie die GroenLinks bij de onderhandelingen omtrent deelname aan de trainingsmissie wist af te dingen.


Politiechef Samiullah Qatra maakte bekend dat er incidenteel wordt gevochten om de 'orde' te herstellen. Commandant van de trainingsmissie in Kunduz Ron Smit bevestigt dit. Het is naïef om te denken dat in een land als Afghanistan de politie zich alleen maar hoeft bezig te houden met civiele zaken.


De Taliban zijn sterker dan ooit. De veiligheid is alleen maar verslechterd, en de stabiliteit is ver te zoeken. In deze context is het dan ook niet voor te stellen dat de politie kan volstaan met het schrijven van parkeerbonnen. Groenlinks en ChristenUnie hebben samen om opheldering gevraagd aan het kabinet.


Ben benieuwd wat voor consequenties met name GroenLinks gaat verbinden aan deze 'verheldering'. Jolanda Sap was destijds heel erg duidelijk: 'Als het misloopt trekken we de stekker eruit.'


Leon Bakermans, Valkenswaard


Zwarte Afrikanen

Ik wil Remco Andersen danken voor en complimenteren met zijn reportage (Ten eerste, 30 augustus) die de positie van de zwarte Afrikanen in Libië zeer indringend heeft weergegeven.


In principe ben ik sterk voorstander van een zo feitelijk mogelijke nieuwsgaring, maar soms dringen dingen pas echt tot je door als het wordt teruggebracht tot persoonlijke proporties.


Overigens wil ik hier niet mee zeggen dat dit de eerste emotie oproepende reportage is, gelukkig niet. Maar om nou bij alle goede reportages en andere genres zo'n briefje te schrijven, wordt een beetje te gek. Bij deze dan de complimenten voor alle medewerkers van de Volkskrant.


Marianne Vos, Huizen


Republiek

De zin 'we zouden onze tradities juist moeten eren, en het koningshuis is daar een eeuwenoud onderdeel van' (Geachte redactie, 30 augustus) is feitelijk onjuist. Het huis van Oranje en later Oranje-Nassau werd pas koningshuis in 1815, dat is een periode van 196 jaar, nog geen twee eeuwen.


Daarvoor waren zij met tussenpozen van 1581 tot 1806 stadhouders van een republiek, ruim tweehonderd jaar. De republikeinse traditie in ons land is dus ouder en duurde langer dan de koninklijke. Voor zover ik weet was de in 1581 uitgeroepen Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zelfs de eerste republiek ter wereld. Welke traditie verdient het dan meer in ere te worden gehouden?


Frank Rijckaert, Doetinchem


Angstdromen

Het fenomeen van angstdromen in het kraambed (Wetenschap, 29 augustus) deed me denken aan de keren dat ik las dat een moeder haar eigen kind vermoordde. Jonge moeders kunnen kennelijk volkomen gedesoriënteerd raken en neigen naar het doden van hun pasgeboren baby. Ze werden dan of strafrechtelijk veroordeeld of opgenomen als psychiatrisch patiënt. Juist omdat genoemd fenomeen na korte tijd verdwijnt, is het bijzonder tragisch, dat de oorzaak van zo'n verschrikkelijke gebeurtenis, voor zover mij bekend, niet nader wordt onderzocht. Dit lijkt mij een bijzonder punt van overdenking voor artsen, rechters en advocaten.


J.Annegarn


De zomer van '11

De kop boven de opening van het Vervolg van 27 augustus luidt: The Summer of '11. Ik vraag me af of dit iets anders betekent dan 'De zomer van '11'. Zo ja, wilt u me dan laten weten wat die andere betekenis is? Zo nee, waarom schrijft u dan toch The Summer of '11? En mogen we voortaan ook verwachten dat we Spaanstalige titels krijgen bij artikelen over Spaanstalige landen, Vietnameestalige titels bij berichten over Vietnam enzovoort? Als u geen goed antwoord heeft, vind ik dit vooralsnog pseudomondiale, quasimodernistische aanstellerij, waar ik liever niet mee word geconfronteerd.


Ewald Vervaet, Amsterdam


Handig wapenonderricht

'Ik kan wel zeggen dat deodorant hetzelfde effect heeft als pepperspray, maar ik vind niet dat je als politie over wapens mag adviseren', zegt rechercheur Brenda (Binnenland, 30 augustus). Niet in een chatsessie althans, maar natuurlijk wel in de krant. Alle bedreigde lezers op een holletje naar de drogist.


In een volgend artikel wordt ons uitgelegd dat je een rijdende auto het beste vanuit een rijdende auto met een luchtbuks kunt beschieten. 'De Bruin haalt een stalen buis uit zijn auto en legt die op de rechterspiegel. 'Zo, bijna niets van te zien.' Handig om te weten voor copycats. We zijn weer helemaal bijgepraat over wapengebruik.


Pieter Markus, Geldrop


Bloed geven

Een goed plan van Paul Steynen (Geachte redactie, 27 augustus) om pas weer bloed te geven als het salaris van de Sanquin-directeur omlaaggaat. Maar of het helpt, betwijfel ik. Voor de directeur gaat salaris boven bloed. Toen ik een paar jaar geleden werd opgeroepen om opnieuw bloed te geven, heb ik geantwoord dat ik dat pas weer zou doen als de directeur van Sanquin een normaal salaris ging verdienen.


Een paar dagen later kreeg ik een doos thuisgestuurd. Mijn veronderstelling dat zich daarin het hoofd van de directeur zou bevinden, bleek niet juist. Er zat een Sanquin-handdoek in en een bedankbrief voor de ruim 40 liter bloed die ik had gegeven. Met de handdoek heb ik een arm Oost-Europees gezin verblijd.


Sjoerd Schaaf, Twello


Haye van der Heyden

Een goed bedoeld stuk van Haye van der Heyden (O & D, 30 augustus), de onderliggende boodschap is hoopvol, en ik denk dat hij daarin wel gelijk heeft. Te prijzen valt ook dat hij zich zo open en kwetsbaar durft op te stellen. Maar het is wel heel erg vanuit de rijke, blanke man gedacht.


Ik vraag me af of hij dit allemaal ook zo zou durven beweren als hij een Marokkaan van oorsprong was, en hoe hij dan over de mogelijkheden voor zijn jonge zonen zou spreken. Ik hoop dat hij, behalve zijn eigen stuk, ook de column van Pieter Hillhorst heeft gelezen. Ben benieuwd of hij dan nog op Wilders zou gaan stemmen. Pieter bedankt. Waar blijft de Nederlandse Guy Verhofstadt?


Mirjam Wensink, Tiel


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden