GEACHTE REDACTIE

De rondvraag in de Volkskrant van 29 maart over de opheffing van het tv-programma Ik heb al een boek verdient een aanvulling....

Al een boek

Voor de goede orde: het VPRO-programma De Plantage ontving het afgelopen seizoen in 28 uitzendingen 34 Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Gemiddelde gesprekstijd per schrijver: zestien minuten. Gemiddelde kijkdichtheid per aflevering: 250 duizend kijkers. Mèt, zoals Boekblad onlangs meldde, een behoorlijk effect op de boekenverkoop.

Kan het gezeur over literatuur op tv nu dus eindelijk ophouden?

AMSTERDAM Cornald Maas

eindredacteur De Plantage

Foto

De boekenbijlage van 30 maart opent met 'Het gat der onwetendheid', een artikel over de voltooiing van de bronnenpublikatie betreffende de Nederlands-Indonesische betrekkingen 1945-1950. Ter illustratie een groot formaat foto van Nederlandse militairen in gevechtswagens. Het onderschrift luidt: 'Nederlanders in actie tijdens de tweede politionele actie'. Dit is onjuist.

Deze foto is eind juli 1947 tijdens de eerste politionele actie gemaakt door de reportagefotograaf Hugo Wilmar. Op de foto is te zien hoe gemotoriseerde eenheden van de V-brigade optrekken door het bergachtige Midden-Java. Ze bevinden zich op een weg langs de oostelijke helling van de vulkaan Slamet en gaan in zuidelijk richting naar de plaats Poerwokerto. Het uiteindelijke doel was Tjilatjap, een belangrijke havenplaats aan de zuidkust van Java.

In de zojuist afgeronde bronnenpublikatie van twintig delen zijn onder andere notulen van de ministerraad en de correspondentie tussen de regering in Den Haag en Batavia terug te vinden. Deze documenten zijn goed toegankelijk gemaakt.

Wellicht wordt het nu tijd voor een inventarisatie van de foto's in de Nederlandse archieven en de privé-collecties over deze turbulente fase uit onze koloniale geschiedenis. Het wordt nog te weinig beseft dat foto's ook historische documenten zijn en een bijdrage kunnen leveren aan de geschiedschrijving.

RIJSWIJK Louis Zweers

Ketelbinkie

Hoe sympathiek het ook van Wim de Bie is om de auteur te noemen van zijn eerste held Ketelbinkie (de Volkskrant, 30 maart), vergist hij zich als hij zegt dat dat Wim Meuldijk was.

Het liedje is van Anton Beuving en de muziek van Jan Vogel. Maar ik kan er ook nog steeds om huilen.

APELDOORN Herman Hafkamp

Origineel

Afgelopen zaterdag vond u in de aankondiging van ons programma al dat we wel een èrg voor de hand liggende gast hadden: Marleen Gorris. Mag ik u van harte feliciteren met het interview met de Oscar-winnares in de krant van gisteren en vooral ook met de originele inhoud?

HILVERSUM Sonja Barend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden