Geachte redactie

Wantrouwen

Met verbazing heb ik kennis genomen van het artikel van Theo Koelé 'handtekeningcultuur en hokjesgeest heersen bij defensie', dit naar aanleiding van de enquête van Egon Beaart, plaatsvervangend hoofd van het bureau leiderschap Defensie (Ten eerste, 19 september). Dat Defensie zou leiden onder besluiteloosheid, een overmaat aan regels, angst om initiatieven te nemen en onderling wantrouwen, laat ik graag aan hem. Hij beweert echter ook dat er niets gebeurt met eerder kritisch onderzoek. Dit is pertinent onjuist.


Het aangehaalde onderzoek van de commissie-Staal (2006) heeft tot een groot aantal maatregelen geleid. Zij deed onder meer de aanbeveling dat er meer coaching van leidinggevenden moest plaatsvinden. Inmiddels zijn binnen de krijgsmacht driehonderd collega-coaches opgeleid.


Binnen de Koninklijke Landmacht wordt fors geïnvesteerd in onze junior leaders, veelal werkzaam op het pelotonsniveau. Er worden trainingen verzorgd op gebied van leidinggeven, professionele moraliteit, persoonlijk leiderschap, teambuilding en teamcoaching.


Mijn waarneming is dat leiderschap binnen de krijgsmacht, in het bijzonder bij de Koninklijke Landmacht, nog nooit zoveel aandacht heeft gehad als de laatste jaren. De stelling dat er niets is gebeurd met eerder onderzoek geeft mijns inziens te denken.


Deze reactie is geschreven op persoonlijke titel.


R. Binnekamp, Nijeveen, majoor, trainer-coach expertisecentrum


Klaplopers

VVD-Kamerlid Anne Mulder schrijft in de Volkskrant (O&D, 22 september) over de klaplopers die weigeren hun zorgpremie te betalen. Kent de heer Mulder die klaplopers wel?


In de opvang van dakloze alleenstaanden en gezinnen constateren we al geruime tijd dat de Wanbetalersregeling niet werkt. Sterker nog: die helpt bepaalde groepen van de wal in de sloot.


Voorbeeld: een jongere die op zijn 18de verjaardag vertrekt uit de jeugdzorg heeft in veel gevallen geen zorgverzekering. Natuurlijk krijgt zo'n jongere bij vertrek een folder en een gesprekje. Elke ouder van een 18-jarige kan Mulder uitleggen dat het sluiten van een zorgverzekering voor jongeren een hele klus is, waar een volwassene bij moet zitten om te zorgen dat ze het snappen en doen.


En dat ze dan nog een preek nodig hebben om hen te laten beseffen dat niet betalen van de premie geen optie is, ook vanwege de boeteregeling. Heel veel jongeren hebben niet zo'n ouder. Tegen de tijd dat de jongere beseft dat het foute boel is met de betalingsachterstand en de boete, is het incassoregime van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) ingegaan.


Geld dat bedoeld was voor schuldsanering, onderdak en eten wordt zonder pardon afgeschreven van hun rekening. Zonder geld om van te leven, wordt een jongere snel dakloos. De 9.000 jongeren die in 2009 een beroep deden op een opvanghuis zitten daar zonder perspectief op sanering van schulden: de incasso gaat maar door. Heeft de VVD voor dit probleem een echte oplossing, anders dan 9.000 jongeren tot klaplopers te versimpelen?


Rina Beers, Amersfoort, Federatie Opvang


Zorg

De zorg in ziekenhuizen schiet buiten kantoortijd nogal tekort, aldus de Volkskrant (Ten eerste). Pasgeborenen zouden dan een grotere kans lopen te overlijden. Dat is inderdaad een groot probleem. Ook in andere hoeken van de zorg, merkte ik diezelfde dag.


Een vrouw van 94 vertelde mij huilend haar ervaringen van die nacht. Hoe zij, na een harde val opgenomen in een verpleeghuis, ontheemd en met een door zenuwen ontregelde buik, 's nachts de wc net niet haalde. Hoe zij urenlang tevergeefs op haar noodknop drukte, uiteindelijk zelf de troep opruimde en de volgende ochtend te horen kreeg dat zij niet de enige patiënt was. Klopt, zij zal ook de laatste zijn die dat roept. Maar zij heeft die nacht perfect de eigen verantwoordelijkheid in de zorg getoond. Premier Rutte mag trots op haar zijn.


Frank Laan, Amsterdam


Generaliserend

Uitermate generaliserend, de reportage over Venlo (Ten eerste, 23 september). De suggestie wordt gewekt dat de inwoners van Wilders' thuisstad allen trouwe aanhangers zijn van de blonde god en dat hun retorische vaardigheid niet veel verder komt dan een star en ondoordacht 'het is gewoon zo'. Verhoudingsgewijs wonen er in Venlo veel PVV-sympathisanten. De stad afschilderen als steunpilaar van grove en onfatsoenlijke politiek getuigt echter van bekrompenheid. Ik heb genoeg stadgenoten die je niet hoeft te vertellen dat ze eens normaal moeten doen.


Maud Gorissen, Venlo


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden