GEACHTE REDACTIE

In het hoofdredactionele commentaar van 23 november over winkelen op zondag spreekt de Volkskrant zich ondubbelzinnig uit voor de extreme verruiming van de winkelsluitingswet, zoals door minister Wijers voorgesteld....

Winkelsluiting

De blik blijkt andermaal gefocust op de Amsterdamse binnenstad, waar het allemaal zo mooi winkelen is, nu ook op zondag. De gevolgen voor buurten en omliggende plaatsen vergeet men gemakshalve. Dat het arbeidsintensieve kleinbedrijf de sigaar is, is de redactie kennelijk een zorg. De winnaars van Wijers' onzalige politieke spel zijn onder andere de grootgrutters. Hún extra loonkosten zullen ze drukken door nog een paar blikken scholieren open te trekken. Werkgelegenheid zal op termijn door schaalvergroting verloren gaan.

Overigens acht ik de rigide stellingname van de Volkskrant bovenal fantasieloos: zelfs één dag in de week mag het beeld van stad en dorp op voorspraak van een centrale overheid niet verschoond blijven van de zegenende uitingen van de vrije markt.

AMSTERDAM

L.D. van Vreumingen

Burgermoed

Gijs Schreuders heeft in Forum van 20 november een aardige column over de burgerlijke ongehoorzaamheid en de gewetensbeslissing geschreven, waarmee ik graag instem. Eén ding is echter onnodig: het Duitse woord Zivilcourage te gebruiken. Het woord burgermoed staat wel niet in Van Dale, maar is een goed Nederlands woord.

Van Dale zelf zegt in zijn voorwoord dat er tienmaal zoveel woorden bestaan als er in Van Dale te vinden zijn. Er zijn veel woorden die je zelf kunt samenstellen (zoals burgermoed) en waarvan de vermelding dus overbodig is.

Een woordenboek mag je gebruiken om vast te stellen dat een woord bestaat, maar nooit om uit te maken dat het niet bestaat.

AMSTERDAM H. ter Schegget

Bumperklevers

Voldoende afstand houden is iets wat veel mensen niet blijken te kunnen; de snelwegen zitten vol met (gevaarlijke) bumperklevers! Hardrijders en bumperklevers zijn belangrijke oorzaken van de filevorming. Aan de diverse ideeën om de files te reduceren zou ik de volgende suggestie toe willen voegen:

Alle auto's zouden verplicht moeten worden voorzien van een apparaat dat voortdurend de eigen snelheid en de afstand tot de voorganger meet. Met behulp van deze gegevens controleert het eveneens de verhouding tussen snelheid en afstand.

Wanneer men op de snelweg te hard rijdt, geeft deze een continu geluidssignaal in de auto. Houdt men bij een zekere snelheid te weinig afstand dan klinkt een ander geluidssignaal klinken. Is zowel de snelheid te hoog als de afstand te gering dan klinken beide.

Wil men niet continu een irritant geluid in de auto horen dan zal men zich moeten aanpassen. Blijkt bij controle dat de 'safety beeper' niet aanwezig is, danwel dat deze buiten werking is gesteld, dan zou inbeslagneming van de auto moeten volgen.

HAARLEM Maurice van Ulden

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden