Geachte redactie

Dure medicijnen (1)

Ik ben zelf werkzaam in de gezondheidszorg (op de afdeling spoedeisende hulp) en word dagelijks geconfronteerd met enorme geldverspilling. Dus dat er moet worden bezuinigd in de gezondheidszorg: prima! Maar dat de discussie begint bij het al dan niet vergoeden van medicatie voor mensen die worden geconfronteerd met een zeldzame ziekte, zoals de ziekte van Pompe, vind ik ronduit grof. Wat wordt Nederland toch een rauw land. En waarom komt er niet meer protest vanuit de samenleving? Ik maak me zorgen. Dat wilde ik even kwijt.


G. de Vries, Den Haag


Dure medicijnen (2)

Natuurlijk moet er een grens worden gesteld aan de prijs van bepaalde medicijnen, vooral als die elders veel minder kosten. Maar de beslissing dient te worden gebruikt om de fabrikanten tot een lagere prijs te bewegen. Het gaat niet aan dat zij voortgaan met woekerwinsten te maken op een medicijn waarvan de ontwikkelingskosten allang zijn terugverdiend. Dus zíj zijn degenen die het probleem veroorzaken!


A.M.J. Nijpels, Rotterdam


Staatsobligaties

Als het over staatsobligaties gaat van landen met een verhoogd risico (Economie, 31 juli) vragen banken altijd een hogere rente, juist omdat het risico groot is dat ze de lening niet terugkrijgen.


Dit is een staaltje van onfatsoenlijk denken. Juist door die hogere rente stijgt de staatsschuld in die landen nog sneller, en is de kans op terugbetaling veel kleiner. Het is verstandiger een lagere rente te vragen. Daarmee stijgt de staatschuld minder snel en is de kans dat de lening wordt terugbetaald veel groter. Misschien maak je niet zoveel winst, maar de kans op dat kleine beetje winst is ten minste wel weer groter dan de kans op veel winst. Sterker nog, de kans is zelfs groot dat je bij een hoge rente helemaal niets terugkrijgt.


Jan Kommer, Den Haag


Vrouwelijke leerkrachten

Max Pam gelooft niet dat vrouwelijke leerkrachten betere relaties hebben met jongens dan hun mannelijke collega's (O&D, 20 juli), omdat 'het altijd weer vrouwen zijn die dit soort onderzoek verrichten'.


Wellicht stelt het Pam gerust dat de vragenlijst is ontworpen door prof. dr. Robert Pianta. Robert, een man dus, is namelijk pionier op dit onderzoeksterrein. Verder is vooraf onderzocht of mannelijke leerkrachten een andere opvatting hebben van affectieve relaties met leerlingen, met name met jongens, dan hun vrouwelijke collega's. De hiervoor gebruikte methode is bedacht en gecontroleerd door statistici (van het mannelijke geslacht).


Wat bleek, vrouwen hebben betere relaties met jongens (en trouwens ook met meisjes). Hieraan hebben we uitdrukkelijk niet de conclusie verbonden dat er, gegeven de huidige situatie, niet gejuicht zou moeten worden bij elke man die afstudeert aan de pabo. Onze resultaten lijken namelijk te suggereren dat leerkrachten (vrouwen én mannen) typisch vrouwelijke eigenschappen, zoals samenwerking en gerichtheid op harmonie, in hun leerlingen meer waarderen dan mannelijke eigenschappen als autonomie en geldingsdrang. Dit kan beschouwd worden als een ongewenst effect van de feminisering van het onderwijs.


Een evenwichtiger man-vrouwverdeling op de pabo kan hier op den duur misschien verandering in brengen.


Jantine Spitt, Helma Koomen, Suzanne Jak, Amsterdam. Spilt is postdoc-onderzoeker aan de VU, Koomen en Jak zijn resp. hoofddocent en promovendus aan de UvA


Olie voor de wereld

Verscheidene landen eisen de Noordpool op (Ten Eerste, 31 juli), of beter gezegd: de IJszee, die nogal wat olie en gas moet gaan prijsgeven. Het zou beter zijn die wedloop te staken, de handen ineen te slaan en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken.


'Olie voor de wereld' heette het bordspel dat vroeger bij ons thuis werd gespeeld. We voorzagen toen al dat er geen echte winnaar uit de bus zou gaan komen.


Arjen Boswijk, Groningen


Sex Pistols

Uw redacteur is óf niet zo goed op de hoogte van het repertoire van de Sex Pistols, óf hij heeft niet goed opgelet (O&D, 31 juli).


Ook tot mijn verbazing kwam er een fragment van een nummer van de Sex Pistols voorbij tijdens de ceremonie bij de opening van de Olympische Spelen. Maar dat kwam uit het nummer 'Pretty Vacant', niet uit 'God Save the Queen'. Dat zou toch heel wat zijn geweest, als de vertegenwoordigster van 'the fascist regime' (tweede tekstregel) daarna even vrolijk de Spelen voor geopend had verklaard!


Frans Glissenaar, Utrecht


Bevlogen theologen

De zaterdagcourant: eerst het interview met Mona Keijzer, dan Désanne van Brederode, die de studie 'Bevlogen theologen' beschrijft (Intermezzo, 28 juli). Het helpt me om het oude los te laten en het nieuwe aan te gaan.


Dick van Wichen, Ternaard


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden