GEACHTE REDACTIE

Bij alles wat er is geschreven over de 'balpenmoord'-zaak, blijft helaas de situatie rondom Jim T.'s therapeute onderbelicht. Wat bracht zij tijdens het verhoor achter gesloten deuren te berde?...

Therapeute

Meende de therapeute daarom ook dat het toegestaan was om alle regels die betrekking hebben op de relatie cliënt-therapeute met voeten te treden? Op het verschoningsrecht kan zij zich niet beroepen, omdat dat voor haar beroepsgroep niet geldt. Waarom dan niet gewoon een openbaar verhoor, zoals dat in een normale rechtszaak gaat?

En brengt haar actie niet elke cliënt-therapeut relatie onder spanning, als naar eigen goeddunken door een therapeut wèlk verhaal dan ook over (en tegen) een cliënt naar voren kan worden gebracht?

BEESD R.H.L. Fechner

Reeën

Dierenbescherming wil niet dat er, zoals elk jaar, 1200 reeën worden geschoten in de Flevopolder. Als alternatief gaat Dierenbescherming mensenhaar bij jonge boompjes leggen, omdat - naar haar zeggen - reeën daar dan niet van eten.

Het is Dierenbescherming blijkbaar niet duidelijk dat als er geen afschot gepleegd wordt, de biotoop van veel andere dieren zwaar te lijden krijgen. Er blijft te weinig voedsel voor bodembroeders over, waardoor deze dieren uit de Flevopolder verdwijnen. Ook zullen reeën van een te grote populatie migreren en daarmee mogelijk verkeersongelukken veroorzaken. Daar komt nog bij dat een te grote populatie vatbaar wordt voor epidemische ziekten.

Het lijkt erop dat Dierenbescherming het streven naar een jachtverbod boven de bescherming van dieren stelt. Men sluit de ogen voor het feit dat er nergens zoveel beschermd wild is als in jachtterreinen. Ook jammer dat Dierenbescherming de eigen publicieit belangrijker vindt dan het voortbestaan van een soortrijker fauna op langere termijn.

OOSTERHOUT M. van Dooren

Pragmatisme

Marcel van Dam vindt dat de zeden in het zakendoen verruwen; het is allemaal de schuld van het filosofisch pragmatisme (Forum, 29 februari). Deze 'leer' zou 'succes' tot hoogste norm verheffen en ons er zelfs toe aanzetten ethische criteria ter zijde te schuiven.

Wat een oude koe! Het pragmatisme-als-filosofie heeft namelijk met het economische pragmatisme niets van doen. De pragmatistische filosofen James en Dewey die Van Dam aanhaalt waren inderdaad Amerikanen, maar dat betekende niet dat ze succes op één lijn stelden met het moreel goede. Ironisch genoeg bestreden ze die gelijkstelling net zo heftig als Van Dam.

De opmars van het filosofisch pragmatisme is 'te danken aan het feit dat je de leer kunt toepassen zonder hem te kennen', schrijft Van Dam. Het is nog erger: je kunt deze subtiele en nogal ingewikkelde filosofie bij het oud vuil zetten zonder er ook maar iets van af te weten.

MAASTRICHT Rein de Wilde

Nederlands bont

Met verontwaardiging las ik in de Volkskrant van 22 februari over de Russische mafia die zich in Nederlandse nertsenvachten hult en de bontfokkers die enthousiast zijn vanwege de stijgende prijzen.

Tot zover niets raars. Maar dat de Volkskrant daarbij als waarheid verkondigt dat 'bont weer helemaal in is', getuigt van een slap stuk journalistiek. Het totaal negeren van het in Nederland heersende anti-bont klimaat is niet goed te praten.

Dat Nederlands bont nu de schouders van nieuwe Russische rijken omhult, is iets om triest van te worden. Wij exporteren dierenleed.

OOSTZAAN M. Jager

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden