GEACHTE REDACTIE

Eindelijk laten we in Joegoslavië onze tanden zien (zegt men). Had dat niet eerder gekund?..

Schaamte

Maar ik lees nergens iets over het terugkrijgen van de 'safe havens' en van het ingepikte materieel. Noch over de uitlevering van die veroordeelde schurken.

We gaan de situatie toch wel terugbrengen tot zoals-ie een paar maanden geleden was? Nu is er alleen maar reden tot diepe schaamte.

WAGENINGEN W. Koster

Referendum

Als burger van Nederland, van Europa, voel je je machteloos. Wat kun je als enkeling tegen de situatie in Bosnië doen? Niets. Uit vele ingezonden brieven en columns in de kranten spreekt de verontwaardiging, maar ook de machteloosheid.

Alle burgers bij elkaar echter kunnen wel iets doen. Ik denk dat een van de redenen waarom de verantwoordelijke politici in binnen- en buitenland zo aarzelend, zwak en machteloos lijken is, dat zij niet precies weten wat hun kiezers willen. Via een referendum zou de mening van het volk over deze kwestie gevraagd kunnen worden.

Als nu een grote meerderheid van het volk achter een gewapend ingrijpen staat en het er dus ook voor over heeft dat mensen zullen sneuvelen, kunnen de politici toch niet anders dan krachtig ingrijpen om de menselijke waarden te verdedigen?

Een voordeel van zo'n uitspraak van het hele volk is dat men van elkaar weet wat men wil, dat de politici geen verstoppertje hoeven en kunnen spelen en dat wij er allen voor staan.

ASSEN R. Borstlap

Rechtspraak

'Minister Sorgdrager negeert advies Raad van State over integratieplannen', aldus de Volkskrant van 21 juli. De Raad van State adviseert de minister in de meest ernstige bewoordingen af te zien van haar plan om rechtbanken en kantongerechten samen te voegen.

Sorgdrager is een consumentist. De burger moet op de meest toegankelijke wijze de rechtspraak kunnen bereiken, daarom één loket.

Op zich een redelijk uitgangspunt. Het probleem is alleen dat achter dat loket twee rechters-culturen moeten gaan samenwerken, waarvan de één (de kantongerechten) - behoudens incidenten - een zeer toegankelijke, snelle, goed georganiseerde, gemotiveerde en op produktie gerichte organisatie heeft, terwijl de rechtbanken - behoudens de kabinetten van de president in kort geding - zich manifesteren als meditatiecentra, waar tijd geen rol speelt.

Zo duren verstekvonnissen, dat wil zeggen rechtzaken waar niet eens een tegenpartij verschijnt, maanden bij de rechtbank; bij de kantonrechter één dag, maximaal één week.

De minister denkt: gooi het maar bij elkaar, dan komt er wat moois uit. Fusies tussen bedrijven met verschillende culturen, die op zich goed georganiseerd zijn, bezorgen echter al hoofdbrekens.

Voorzienbaar is - en daar waarschuwt ook de Raad van State voor - dat het bij elkaar zetten van twee organisaties, waarvan er één ook dan nog eens niet loopt, tot grote problemen leidt en een aantasting zal betekenen voor de wel goedlopende organisatie.

Zorg eerst dat de organisatie die niet loopt, bewezen heeft dat ze nog wel in staat is tot een goede organisatie. Dan wordt kwaliteit met kwaliteit verbonden in plaats van een voorzienbaar jarenlang botsen van culturen, waarbij de besten vertrekken.

UTRECHT Bernard Tomlow

Vermogenswinst

Twee Europarlementariërs pleiten in Forum van 25 juli voor de invoering van een vermogenswinstbelasting in Nederland; in de Verenigde Staten bestaat deze belastingsoort al tachtig jaar, zo luidt een argument.

Deze vergelijking tussen de VS en Nederland gaat mank. In de VS is de druk van de inkomensbelasting tot 30 procent lager dan in ons land. Vermogensbelasting en winst uit aanmerkelijk belang (voor aandeelhouders) wordt daar niet geheven.

De belastingdruk in Nederland moet niet omhoog, maar omlaag!

ZEIST W. Jochems

Op de fiets

Smogalarm in zuidoost-Brabant. Advies: mensen die last krijgen van de luchtverontreiniging dienen zich zo min mogelijk in te spannen.

Waarom nu wordt automobilisten niet aangeraden de auto te laten staan? Is dit luxe-artikel nu zo'n normaal, onmisbaar apparaat geworden dat het gebruik ervan niet eens meer ter discussie staat als onze lucht ernstig vergiftigd wordt?

Dit is buiten proporties en ik hoop dat vele automobilisten voor die paar keer per jaar eens sociaal zijn en gaan fietsen, carpoolen of zich op enigerlei andere wijze voortbewegen. Bij voorbaat mijn hartelijke dank. Ook namens alle kinderen die zich namelijk altijd inspannen.

EINDHOVEN C. Roots

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden