Geachte redactie

Noorse truien

In het Volkskrant Magazine Grote Mode Nummer (15 september) wordt in de fotoreportage 'topvijf' melding gemaakt van Noorsetruien-prints.

Vroeger was het ondenkbaar dat deze ingenieuze motieven op Noorse truien eenvoudigweg konden worden afgedrukt.

Via een moeizaam proces, breien genoemd, werden de motieven aangebracht met draden van verschillende kleuren. Nu ondenkbaar. Vroeger is dood, gelukkig maar.

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Marktpositie

Albert Heijn en Jumbo hebben samen 56,5 procent marktaandeel in de Nederlandse supermarktbranche, met als gevolg dat Albert Heijn de prijzen van leveranciers eenzijdig kan dicteren en boeren tegen elkaar uitspeelt.

De Friesland Zorgverzekeraar (onderdeel van Achmea) heeft in Friesland 75 procent marktaandeel en is daardoor in staat het Dokkumer ziekenhuis de Sionsberg ondanks prima zorg en grote protesten onder bevolking en politiek eigenhandig de nek om te draaien. Men kan voor bankzaken in Nederland feitelijk nog uit slechts drie grote banken kiezen, waardoor de hypotheekrentes hier de hoogste van Europa zijn.

Het is een publiek geheim dat drie grote oliemaatschappijen de prijzen op de Nederlandse brandstofmarkt kunstmatig hooghouden. Toch gloort er licht aan de horizon: de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) grijpt keihard in bij de fusie van de producenten van Mora en Van Dobben (Economie, 15 september). Stel je voor dat die een te sterke marktpositie op het gebied van kroketten- en bitterballen zouden krijgen.

Stephan Osinga, Dokkum

Reclame

Ik ben het volstrekt niet eens met C. de Jong uit Barendrecht (O&D, 15 september). Nederland is zowat het enige land in West-Europa waar wel reclame door de publieke omroep wordt uitgezonden (Duitsland tot 8 uur 's avonds). Weliswaar tussen de programma's door, maar toch. En dat nog wel op drie kanalen, ook 's nachts. Voor mij is de meest gehate uitdrukking op tv: 'Straks, na de Ster'. Het rare vind ik dat iedereen het kennelijk de gewoonste zaak van de wereld windt. Nou, ik dus niet!

H. Kingma Boltjes, Leiden

Religie (1)

Kosmoloog Lawrence Krauss bestrijdt het geloof in God, omdat hij godsdienst beschouwt als oplossing van een constructieprobleem (Wetenschap, 15 september). Spreekt hij wel eens met theologen?

Laatstgenoemden zien God als geest die op mensenharten en drijfveren inwerkt, die een verbond met de mens zoekt, liefde en rentmeesterschap propageert en waarschuwt tegen haat, hebzucht en afgunst, geestesgesteldheden waaraan niets fysisch meetbaar is maar die de grootste politieke rampen van de afgelopen eeuw opriepen.

Met de methoden van de fysica kan Krauss in de kosmos niets bovennatuurlijks vinden. Nee, natuurlijk kan dat niet omdat fysische waarnemingen en theorieën alleen de materie en straling in ogenschouw nemen en strikte herhaalbaarheid vergen.

Ikzelf heb een halve eeuw geleden sterrenkunde gestudeerd. Toch lees ik in de Bijbel. Ik vind daar bijvoorbeeld in de boeken Koningen, Kronieken en Esther haarscherpe mensbeelden: hunkering naar geluk en zinvolheid, doch dwaalwegen nemend naar geld, sex, macht, status.

Wilhem Carton, Castricum

Religie(2)

'Religie heeft niets te melden over het universum', volgens Lawrence Krauss. Toegeven, voor een antwoord op de vraag: hoe kan iets uit het niets ontstaan, bent u bij een wetenschapper aan het goede adres. Maar of een wetenschapper iets zinvols heeft te zeggen over 'waarom' betwijfel ik zeer. Krauss komt niet verder dan: 'Het had anders kunnen zijn.' Een indrukwekkend inzicht.

Richard Gault, Harderwijk

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden