GEACHTE REDACTIE

Het notariaat is een consument-onvriendelijk bastion (Economie, 10 januari), niet alleen door de onderling afgesproken hoge tarieven maar ook door de taal die de notarissen gebruiken in de akten....

Lezen

Ik denk dat bij deze vasthoudendheid van notarissen een ander oogmerk een rol speelt: behoud van positie. Door de teksten nagenoeg onleesbaar en onbegrijpelijk te houden, bevorderen notarissen de opvatting van het publiek dat het gaat om moeilijke materie waarbij noodzakelijk de notaris moet worden ingeschakeld.

Laat de overheid of de Consumentenbond standaardteksten maken voor de meest voorkomende akten en deze gedeponeerde teksten aanbieden aan notarissen. Die kunnen de teksten per klant aanpassen. De notaris kan met deze consumentvriendelijke aanpak klanten werven en heeft minder tijd nodig voor het opmaken van de akte; de klant betaalt minder en kan de akte lezen.

NIEUWERKERK A.D. IJSSEL

Piet Biemans

Regenwoud

In het artikel over het Maleise regenwoud (Traject, 10 januari) wordt nogal een punt gemaakt van de gebrekkige informatie. Wellicht is het nuttig erop te wijzen, dat het Wereld Natuur Fonds gezorgd heeft voor de uitgave Ongerept Maleisië. Het boek beschrijft de biologische diversiteit van Maleisië (waaronder het nationale park Taman Negara), Sabah en Sarawak. De tekst is zeer informatief en de honderden foto's zijn een fraaie prestatie van de fotograaf Gerald Cubitt. Het boek vormt een voorbeeldige inleiding op een bezoek aan die gebieden.

VRIESAnne Hoeksema

Vrouwenstudies

Voor het artikel over Vrouwenstudies (Vervolg, 10 januari) is ook gebruik gemaakt van de net uitgekomen onderzoeksbundel Twintig Jaar Vrouwenstudies Sociale Wetenschap. Uit deze bundel blijkt echter dat mannelijke politicologie-docenten die op de hoogte zijn van ontwikkelingen binnen Vrouwenstudies, deze studie juist positief waarderen. Dat docenten die niet met vrouwenstudies op de hoogte zijn het als overbodige studie zien, geeft mooi bestaande vooroordelen weer. Dat de schrijfster van het artikel niets vermeldt over de toename van het aantal hoofdvakstudenten vrouwenstudies en hun enthousiasme voor deze studie, verbaast me. Nu wordt ten onrechte de indruk gewekt dat er nauwelijks nog belangstelling voor vrouwenstudies bestaat. En Vrouwenstudies is meer dan 'het letten op man-vrouwverschillen'; het gaat erom te onderzoeken hoe constructies van vrouwelijk- en mannelijkheid telkens weer worden ge(re)produceerd, onder meer in de wetenschap én in de media, en hoe dit ons denken en gedrag beïnvloedt.

AMSTERDAM

Saskia Poldervaart

Vrouw

Heb ik even geluk dat ikzelf, zijnde vrouw, zondag meedeed aan de halve marathon van Egmond. Want zo kon ik zien dat er heel veel andere vrouwen ook meededen. Als ik op het verslag van John Volkers (de Volkskrant, 12 januari) af zou gaan, zou ik gedacht hebben dat er alleen mannen (en dan alleen topatleten, dus niet zo'n negenduizend recreanten) waren.

AMSTERDAMJoyce Evers

Formule

Bij de uitslagen van de NBA werd het team uit Washington DC weer netjes Wizards genoemd (de Volkskrant, 13 januari) en niet zoals nog vaak gebeurd Bullets. Dit jaar heeft men namelijk besloten dat in de stad waar presidenten vaak joggen en de crime-rate de economische groei overtreft, gezocht moet worden naar een andere toverformule.

Wat mij echter opviel was de derde plaats in de Central Division die werd toebedeeld aan The Atlanta Braves, ongetwijfeld een formidabel team, dat al meerdere malen kampioen is geworden. Maar zover ik weet is het ze nog nooit gelukt een wedstrijd, laat staan 22 wedstrijden in het basketbal te winnen. Ach, Baseball, Basketball, het lijkt ook zo op elkaar.

GRONINGEN Felix Klaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden