GEACHTE REDACTIE

Het is inderdaad lastig, verwarrend en soms ook verhullend dat in de loop der tijd de benaming waarmee wij mensen met een verstandelijke handicap aanduiden voortdurend is gewijzigd....

Handicap

In tegenstelling tot dr. I. Mans (de Volkskrant, 23 april) denk ik dat we wel redelijk gelukkig moeten zijn met deze omschrijving. De essentie is namelijk dat hier gesproken wordt van mensen die naast hun menszijn ook nog een bijzonder kenmerk hebben. Dat is iets anders dan iemand reduceren tot z'n handicap, zoals met het woord zwakzinnig wordt gedaan.

Dat het nog steeds slecht gesteld is met de positie van mensen met een verstandelijke handicap ben ik volledig met Mans eens. Maar daar brengen we geen verandering in door stompzinnige benamingen, die door de betrokkenen overigens veelal als beledigend worden ervaren, te blijven hanteren.

DEN HELDER John Sijnke

Hermans

Dat W.F. Hermans een belangwekkend schrijver is staat buiten kijf (Cicero, 24 april). Maar dat hij 'jonge mensen wist aan te spreken' is zeker óók de verdienste van Raymond Benders zelf!

BERGEN Helena Pérez

oud-leerlinge

Tulpen

De voorpagina linksboven: 'Computerproducent Tulip stelt helft van personeel op non-actief' (de Volkskrant, 28 april). Pal daarnaast, onder een prachtige kleurenfoto: 'Bollenkwekers zoeken bij Lutjebroek naar viruszieke tulpen.' Einde van het poldermodel?

ENSCHEDE P.C. Bonder

Allergie

In het artikel over allergie (Wetenschap, 18 april) ontbrak een belangrijk element: het mogelijk ontwikkelen van atopie in de eerste levensfase van het kind. Het is maar de vraag of betere hygiëne inderdaad dé boosdoener is. Met het stijgen van de welvaart kwam ook de kunstvoedingsindustrie: 'luxe' flesvoeding voor de baby in plaats van 'ouderwetse' borstvoeding. Daarmee mist de baby echter de natuurlijke bescherming tegen atopie. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe langer borstvoeding wordt gegeven hoe minder atopische klachten ontstaan (The Lancet, oktober 1995).

HOUTEN Els Timmerarends

Vluchteling

Achteraf heeft men zich als Nederlander doodgeschaamd dat joodse vluchtelingen uit Duitsland in de jaren dertig werden teruggestuurd. Als joodse doe ik een dringend beroep op iedereen die gaat stemmen, te bedenken dat ons opnieuw wordt voorgehouden dat wij zo'n regeringsbeleid anno 1998 zouden moeten steunen.

'Ons land is al vol en wordt overspoeld', zegt men. Onzin! Als je bedenkt dat 95 procent van de vluchtelingen bij hun zeer arme buurlanden zelf wordt opgevangen, dan is het aantal dat hier in het welvarende Nederland komt en asiel aanvraagt beschamend klein. We wonen toch in een land met een christelijke cultuur en waarden? Dan kan je je toch niet verschuilen door te wijzen naar buurlanden, die minder vluchtelingen schijnen op te nemen?

'Ze hebben geen reispapieren.' Alsof het als politiek vervolgde zo makkelijk is papieren te krijgen in het land waar je je verzet en vandaan vlucht. 'Het zijn voor 80 procent economische vluchtelingen.' Waar halen ze deze cijfers vandaan? Immers hoe kan je bewijzen dat je dat niet bent. Zelfs als een deel wel vlucht voor de schrijnende armoede, wat zouden wij zelf doen?

Vluchtelingen zijn in het algemeen wilskrachtig, intelligent en hebben een onafhankelijke geest, anders kan je zo'n moeilijke en vaak gevaarlijke vlucht niet ondernemen. Net als de joodse vluchtelingen in de afgelopen eeuwen zullen zij de Nederlandse cultuur en maatschappij verrijken.

AMSTERDAM A.J. Mouthaan

Moederdag

'Moederdag', zo kopt een paginagrote advertentie (de Volkskrant, 24 april). Fijn, eens kijken wat ze voor me in petto hebben. Eerst een pannenset, daarna een strijkijzer met knop-voor-hardnekkige-kreukels. Dan mag ik het koffiezetapparaat proberen. Sluiten we de dag stofzuigend af. Tussendoor - dank u wel - mag ik gelukkig een boek pakken.

Leve de emancipatie!

ARNHEM Helene Baarda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden