GEACHTE REDACTIE

Het recente parlementaire gekissebis over de OV-(studenten)jaarkaart was voor menig journalist aanleiding tot een terugblik op de geschiedenis van dit veelbesproken fenomeen....

Blij met de kaart

In zijn overigens scherpe analyse maakt hij echter een historische fout door te stellen dat de studenten aanvankelijk tegen de OV-jaarkaart waren, maar later radicaal van mening veranderden toen ze de voordelen van de kaart eenmaal hadden ontdekt.

Een feit is dat de studentenbonden (de LSVB voorop) aanvankelijk mordicus tegen de 'gedwongen winkelnering' waren. Maar hoe weinig representatief deze organisaties destijds waren voor de studenten die zij zeiden te vertegenwoordigen, mag blijken uit de volgende historische gebeurtenis.

Tijdens de Intree-week aan de UvA in augustus 1990 was het verzet van de bonden tegen de aanstaande invoering van de kaart op zijn hoogtepunt. Om hun standpunt kracht bij te zetten, hielden de bonden een enquête over dit onderwerp onder de kersverse Amsterdamse eerstejaars studenten.

Toen bleek dat slechts enkelen zich tegen invoering van de kaart uitspraken, terwijl de overgrote meerderheid van de studenten met alle liefde zestig gulden wilde inleveren voor het recht op vrij reizen, hield men het enquêteren verder maar voor gezien.

We weten allemaal dat de kaart later is uitgekleed, terwijl de korting op de beurs inmiddels is verdrievoudigd. De bonden hebben zich daar terecht tegen verzet. Nu de kaart helemaal een waardeloos stuk plastic dreigt te worden, doen zij dat gelukkig opnieuw. Maar in hun verzet tegen de oorspronkelijke invoering van de OV-jaarkaart vertegenwoordigde zij voornamelijk zichzelf. De studenten waren er in overgrote meerderheid juist blij mee.

AMSTERDAMPaul Kraan

Swatch

Onder de kop 'Verarmde Duitsers lopen storm voor goedkope Mercedes' in de Volkskrant van 26 juni maakt uw correspondent Willem Beusekamp enkele storende fouten. Hij schrijft: 'Een tweede nieuwkomer in deze klasse is de Swatch, een gezamenlijk product van Mercedes en de gelijknamige Zwitserse constructeur van wegwerphorloges.'

Dit is onjuist. De bedoelde auto heet geen 'Swatch', maar 'Smart' en is ook geen product van de 'gelijknamige' horlogefabrikant, die de kwalificatie 'wegwerphorloges' vermoedelijk niet in dank zal afnemen.

De nieuwe auto is een initiatief van Mercedes Benz AG en het technologieconcern Schweizerische Gesellschaft fer Mikroelektronik und Uhrenindustrie AG, waarvan de horlogefabrikant Swatch een onderdeel is.

De Smart wordt gemaakt in de nieuwe fabriek van Micro Compact Car AG in het Franse Hambach. De auto hoort niet thuis in de klasse van de Mercedes A-klasse. Dat is een volwaardige vierpersoonsauto. De Smart kost maar de helft, is een typisch stadswagentje en biedt plaats aan maar twee personen.

HUIZENA. J. van Bennekom

Arnhem

In de aankondiging van de film A Bridge Too Far in de Volkskrant van 28 juni (bijlage Stroom) stond dat een groot aantal sterren 'Arnhem bevrijden in drie uur durend spektakel'. Was Arnhem echt bevrijd bij deze operatie, dan zou de Tweede Wereldoorlog hoogstwaarschijnlijk een stuk korter hebben geduurd. De titel van de film luidt niet voor niets A Bridge Too Far.

UTRECHT Maurice Unck

Spiritualiteit

Uit een redactioneel commentaar onder de kop 'Nieuwe spiritualiteit' op maandag 23 juni spreekt verbazing over het feit dat volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau 42 procent van de bevolking geïnteresseerd is in zaken als homeopathie, yoga en reïncarnatie.

Terecht wordt geconcludeerd dat vanuit het rationele perspectief van het Verlichtingsdenken de belangstelling voor het alternatieve opmerkelijk groot is. Maar het Verlichtingsdenken dat uitgaat van de veronderstelling dat de mens een rationeel wezen is en zich dus derhalve een levensbeschouwing kan aanmeten die uitsluitend is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, gaat voorbij aan het feit dat de mens in de eerste plaats uit is op zelfbehoud, waarvoor vele (ook irrationele) middelen worden aangewend.

Het probleem met een wetenschappelijke levensbeschouwing is dat de wetenschap waardevrij is, of althans probeert te zijn, en in zingevingsvraagstukken niet toepasbaar is. Erger nog: een wetenschappelijke visie op de werkelijkheid legt de zinloosheid van het individuele bestaan en mutatis mutandis van het totale universum bloot.

Een vluchtweg uit deze penibele situatie is het geloof in het bovennatuurlijke. Deze vorm van zelfbedrog gebeurt natuurlijk niet bewust, want dan zou ze direct door het rationele denken worden doorgeprikt. Psychologisch is het echter een goede strategie die het zelfbehoud bevordert.

DRACHTENFlorus P. de Kreij

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden