GEACHTE REDACTIE

De Europese Unie wordt in toenemende mate gedwongen stelling te nemen met betrekking tot Jeruzalem. Onder het mom van onpartijdigheid werd vorig jaar besloten om geen enkele steun te verlenen aan de viering van het drieduizendjarig bestaan van de stad Jeruzalem....

Orient House

Op schriftelijke vragen die ik daarover stelde, werd mij te kennen gegeven dat de EU de viering te eenzijdig vond, en daarom geen steun wilde verlenen die op partijdigheid kon duiden. De bezoeken van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken aan het Orient House in Oost-Jeruzalem worden echter niet als partijdig ervaren.

Eigenlijk is dit ook juist, omdat het Orient House gewoon de officiële vertegenwoordiging van de Palestijnen in Israël is; een ambassade dus. Daarom had ik er geen enkel probleem mee om vorig jaar in dat gebouw de Palestijnse vertegenwoordigers Faisal Husseini en Hannah Ashrawi te ontmoeten. In het op gang gekomen vredesproces behoren immers ook Palestijnse intellectuelen en politieke leiders de aandacht te krijgen die zij verdienen.

Ondanks alle vraagtekens die de EU-waarnemers al hebben gezet bij het democratisch gehalte van Arafats verkiezingscampagne, zie ik geen enkele reden waarom Hans van Mierlo geen bezoek zou kunnen brengen aan het Orient House, de Palestijnse vertegenwoordiging in Israël. Wel vraag ik mij af of hij daar nu wel het goede moment voor kiest.

Nu de EU de verantwoordelijkheid voor het waarnemerschap bij de Palestijnse verkiezingen op zich heeft genomen, moet zij zich voorlopig beperken tot die rol. In dat kader ligt een bezoek aan het Orient House minder voor de hand dan een bezoek aan het hoofdkwartier van de PLO in Jericho.

HILVERSUM Leonie van Bladel

waarn. Palestijnse verkiezingen

namens het Europees Parlement

De jacht

Zelden las ik een ingezonden brief over de jacht die gebaseerd is op zoveel onkunde en emotionele onzin als die van Dik de Bruin (U-pagina, 30 december). Hij suggereert dat een hert tijdens een jacht uitgeoefend door meerdere jagers onder 'klaaglijk en woedend loeien' aan zijn einde komt, zonder dat hij dit met eigen ogen heeft gezien.

Waar De Bruin het heeft over een hert zal hij ongetwijfeld een ree bedoelen. De huidige reewildstand wordt geschat op 35 duizend stuks en breidt zich nog steeds gestaag uit. Het is al tientallen jaren verboden het ree tijdens drijfjachten te bejagen. De bejaging wordt uitgevoerd door individuele jagers, nooit met gezelschappen, en is gekoppeld aan een stringent vergunningensysteem.

De Bruin trekt de deskundigheid en schietvaardigheid van de Nederlandse jager in twijfel. De Nederlandse jager is echter zonder meer deskundig, dank zij de inmiddels al weer lang verplichte jachtopleiding. Als docent bij deze opleiding zie ik jaarlijks een doorsnede van de Nederlandse bevolking die aan de cursus deelneemt. De jagende stereotypen van 'sullige bankdirecteur' en 'bijziende notaris' zoals De Bruin schetst ben ik nog niet tegengekomen, noch tijdens de cursus, noch tijdens de jacht.

De jacht voorkomt en bestrijdt landbouwschade; het reguleert populaties zonder natuurlijke vijanden om overbevolking, voedseltekorten, ziektes en stress te voorkomen; en het reguleert wildsoorten die schade kunnen toebrengen aan andere diersoorten. Ten slotte gaat het bij de jacht om verstandig gebruik van de natuur met het verkrijgen van wildbraad als doel. Tijdens de kerstdagen en daarbuiten plukken talloze mensen hiervan graag de vruchten in de vorm van een smakelijke reerug of een lekkere fazant.

HAARLEM Wilfried van Wilgen

Reclamespotjes

Procter & Gamble, bedankt voor het niet meer inkopen van reclamezendtijd bij de publieke omroep (de Volkskrant, 6 januari). Dit bespaart de kijkers van deze netten veel ergernis over reclamespotjes voor luiers, maandverband en inlegkruisjes.

Nu maar hopen dat de concurrenten van Procter & Gamble deze wijze beslissing gaan volgen.

DEN HAAG Erik van Stek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden