Geachte Redactie

Struikrovers

Er was slechts die ene vraag nodig voor het alomvattende antwoord. Peter de Waard stelde hem aan Maurice Obstfeld, adviseur van IMF, Wereldbank en Europese Commissie: 'De Grieken zullen hun Mercedes weer moeten inleveren voor een ezelskar?' (Ten Eerste, 21 juni). En het ontnuchterende antwoord: 'De mensen met een Mercedes zullen niet zo veel hoeven in te leveren. Die hebben hun geld nu al naar het buitenland verplaatst. Maar de mensen met een Citroën zullen mogelijk geen auto meer kunnen rijden.'

Obstfeld is adviseur op het hoogste niveau, hij kan het weten. Het jachtterrein is bewust ingericht in het voordeel van struikrovers, compleet met bosjes om in te schuilen en bewegwijzerde vluchtroutes om uit handen van de beroofden te blijven. Wat een ellendige waarheid, waarop maar geen openbare aanklacht noch proces en veroordeling wil volgen.

Mondialisering put bepaalde landen economisch uit en de winst wordt weggesluisd. Als de nationale economie dan in deplorabele staat verkeert, kijkt de elite van aandeelhouders, banken en ondernemers vragend naar de bevolking: 'Wat gaan jullie bijeen bezuinigen om de boel weer op orde te krijgen?' En de politiek heeft zich laten terugzetten in de rol van het pr-bureau dat de bedrieglijke boodschap aannemelijk mag communiceren.

Frits H. Emmerik, Den Haag

Zwart gat

Verheugd keek ik naar de dekkingsgraad van 110 procent van mijn pensioenfonds (PGGM). Maar nu gaat minister De Jager voor Sinterklaas spelen, en meent dat de pensioenfondsen moeten meebetalen. Veertig jaar heb ik premie betaald en dat gaat straks gestort worden in dat grote zwarte gat dat Griekenland heet. Zo wordt ons pensioen nooit waardevast. Met pokeren zou ik beter af zijn. Speculeren met andermans geld, het is een gotspe.

Paul Stam, Heiloo, pensionado

Drees

Misschien dat een partij als de PvdA lering kan trekken uit de Griekse kwestie. Te veel ambtenaren, misbruik van sociale voorzieningen en meer uitgeven dan je verdient: zie wat er van komt. Is het niet verstandig het Griekse voorbeeld eens op ons land te projecteren? Dan zouden er in deze tijd van bezuinigingen wat minder krokodillentranen worden gehuild. Socialisme in zijn moderne gedaante leidt tot armoede. Dat wist Vadertje Drees al.

Albert van Keimpema, Tjerkgaast

Afspraak is afspraak

Opeenvolgende Nederlandse kabinetten schijnen te denken dat zij zich niet aan afspraken over de Hedwigepolder hoeven te houden. Het huidige kabinet maakt het wel heel bont. Ze beginnen de hele procedure gewoon opnieuw. Of ik nu zo'n voorstander ben van het onder water zetten van de polder, weet ik niet eens. Wat ik wel weet, is dat afspraak afspraak is. Toch zeker in ons calvinistische Nederland. Ik heb plaatsvervangende schaamte, mijn excusus voor de handelwijze van ons kabinet, aan het gehele Belgische volk.

Emilie Tanja, Goutum

Minachting

Het interview met hoogleraar onderwijskunde Monique Volman (Binnenland, 18 juni) illustreert volmaakt hoezeer de onderwijskunde is losgezongen van het onderwijs. Volman stelt dat het vijf jaar geleden 'nog heel erg de tijd van het Nieuwe Leren' was. Ze noemt zichzelf daarvan 'niet zozeer' aanhanger, maar, zegt ze er in één adem achteraan, 'scholen dachten wel geïnspireerd na over hoe ze kinderen konden bereiken'. Het signaal is duidelijk: daar zou het reguliere onderwijs een voorbeeld aan kunnen nemen. 'Het hele onderwijs' dreigt zich nog alleen maar op toetsprestaties te richten, zegt ze.

Wat kan ik daarop zeggen? Op mijn school, een categoraal gymnasium, is daar geen sprake van. Het gevaar dat Volman in deze dreiging zegt te zien, is dat 'andere belangrijke taken, zoals bredere vorming, leren samenwerken en organiseren' minder aandacht krijgen. Breder dan wat? En suggereert Volman nu dat samenwerking en goed organiseren een slechte invloed op prestaties hebben?

'Natuurlijk', zegt ze, 'moet je kritisch kijken naar het niveau van je prestaties, maar in die slag zijn creativiteit, probleemoplossend vermogen en kritisch denken van minstens even groot belang.' Ook hier is mij de gesuggereerde tegenstelling een raadsel. Beweert Volman nu echt dat betere prestaties voor vakken als wiskunde, geschiedenis en muziek op gespannen voet staan met de door haar genoemde competenties?

De oplossing voor het raadsel schuilt voor haar in 'betekenisvol leren. Dat je kinderen iets leert waarvan ze zelf kunnen inzien waarom ze het leren en wat ze ermee kunnen.' Ik geloof niet dat het bestaansrecht van Beter Onderwijs Nederland veel steviger geschraagd kan worden dan met deze woorden, die zo niet een grove miskenning dan in elk geval een forse minachting voor het dagelijkse werk van duizenden docenten en schoolleiders inhouden.

Het is waar: niet-bestaande problemen kun je oplossen met nietszeggende begrippen. Waar in deze tijd van bezuinigingen de beste kansen liggen, lijkt me duidelijk.

Jaap de Jonge, Amsterdam

Hand in hand

'Maar naar buiten toe probeer ik mijn geaardheid niet zo uit te stralen. Ik loop met mijn vriend Sander niet hand in hand over straat', zegt regisseur Tim Oliehoek (V, 18 juni).

Als ik de deur uitga om naar de markt te lopen, steek ik mijn hand in de wachtende hand van mijn wettige echtgenoot nog voordat we de hoek om slaan. Niet omdat ik anderen wil provoceren, maar omdat het een warm, verbonden gevoel geeft. Ik heb nog nooit iemand kwaad naar ons zien kijken vanwege dit vertoon van intimiteit in de buitenwereld. Dat gun ik iedereen. Hoe bitter dat dat voor anderen niet weggelegd is. In Nederland. In 2011.

Lucia Broms-Thie, Amsterdam

Balen

Jonge ouder baalt van de per dag wisselende schooltijden, de thuislunches en de lange verplichte vakantie (Binnenland, 21 juni). Mag ik dit vertalen naar: jonge ouder baalt van kinderen en de rompslomp die dat met zich meebrengt? Waarom heeft hij überhaupt kinderen?

Jan Hollebeek, Apeldoorn

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden