Geachte redactie

Slachtofferinspraak

Het verzet van CDA, D66 en GroenLinks tegen de plannen van staatssecretaris Teeven om het slachtoffer inspraak te geven op de strafeis, lijkt mij overdreven. Als ze over de grens kijken, zien zij dat slachtoffers of hun nabestaanden in Duitsland al jaren rechten hebben als mede-aanklager (Nebenkläger) in het strafproces.


Uiteraard ontbreekt bij het slachtoffer de nodige juridische kennis. Die heeft hij echter niet nodig, want als hij door de rechtbank wordt geaccepteerd, wordt hem op staatskosten een advocaat toegewezen.


De Nebenkläger heeft dezelfde bevoegdheden als de officier van justitie en de advocaat van de verdachte. Dat wil zeggen dat hij getuigen kan oproepen, documenten kan inzien en zelfs de verdachte mag ondervragen. De verdachte beschikt op zijn beurt ook tegenover de Nebenkläger over het zwijgrecht.


Na requisitoir en strafeis van de officier, kan de Nebenkläger zijn eigen requisitoir houden en daarin afwijken van de strafeis. Door zijn eigen advocaat is hij dan al ingelicht over de minimum- en maximumstraf die staat op het onderhavige delict. Uiteraard bepaalt de rechtbank zelf het vonnis.


Zelf heb ik als een van de 23 mede-aanklagers in het proces tegen de oorlogsmisdadiger John Demjanjuk ervaren dat dit systeem uitstekend functioneert. Men zou wensen dat het in ons land zo snel mogelijk wordt ingevoerd.


Rob Fransman, Amsterdam


50Plus

Ik ben 84 jaar oud en wilde nagaan of de fractievoorzitter van 50Plus, de heer Henk Krol, gelijk had met zijn bewering dat ouderen benadeeld worden. Ik heb daarvoor gekeken naar de belastingtarieven van box 1 in 2013.


Wat blijkt na enig rekenwerk: ouderen (AOW-leeftijd en ouder) met een jaarinkomen lager dan 19.645 euro, betalen 17,9 procent minder belasting dan mensen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt en eenzelfde jaarinkomen hebben. Voor dezelfde ouderencategorie, maar met een jaarinkomen tussen 19.645 euro en 33.516 euro, geldt ook dat ze 17,9 procent voordeel hebben in vergelijking met de overeenkomstige jongerengroep. Tussen ouderen en jongeren met bruto inkomens tussen 33.363 euro en 55.991 euro is het verschil 5.971 euro.


Ook bij inkomens boven de 55.991 euro is het verschil tussen jong en oud in het voordeel van de ouderen.


Het mag best zo zijn dat er oudere mensen problemen hebben maar dat blijkt niet uit mijn berekening.


Max Zonneveld, Vught


Gemeenschapsgevoel

Mijn vrouw en ik hebben ons leven lang in een dorp gewoond en staan achter het pleidooi van Hans ter Heijden om kleine scholen in dorpen te behouden (O&D, 1 maart). Mijn vrouw deed de dagelijkse boodschappen bij de kruidenier, de slager en de bakker. Waren er reparaties nodig aan onze woning, dan riepen we de hulp in van de plaatselijke timmerman of de schilder.


Onze kinderen gingen na de kleuterschool (één juffrouw) naar de lagere school (twee leerkrachten). De school was het middelpunt van het dorpsleven.


Het café was er voor de toneeluitvoeringen (met bal na) en de jaarlijkse demonstraties van de gymvereniging. Zo kenden de dorpelingen elkaar en elkaars kinderen.


Helaas zijn in de huidige tijd de winkeltjes uit de dorpen verdwenen, evenals de plaatselijke vakmensen. De schoolkinderen worden met de auto weggebracht naar grote onderwijsinstellingen in de stad. Het dorpsleven gaat verloren, men ziet elkaar amper meer op straat.


Ontneem daarom het platteland niet de laatste kans om samen te kunnen opgroeien. Sluiting van kleine scholen betekent de definitieve nekslag voor het gemeenschapsgevoel en de leefbaarheid in deze kleine plaatsen.


H. Dame, oud-schoolhoofd, Heusden


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden