Geachte redactie

Tekort

Max Pam refereert (O&D, 10 juli) aan de Amerikaanse econoom John Kenneth Galbraith die zei dat de crisis van de jaren dertig 'zo lang (heeft) geduurd vanwege het intellectuele tekort in de samenleving'. Ik vind dat hij er op z'n minst aan had kunnen toevoegen dat de uiteindelijke oplossing van de crisis niet aan het intellectuele overschot bij de overheid heeft gelegen.


Jan Venekamp, Beilen


Friso

Ik las dat Friso de zomer gaat doorbrengen op Paleis Huis ten Bosch, samen met zijn gezin (Ten eerste, 10 juli).


Medische behandeling in een revalidatiekliniek is niet meer noodzakelijk, maar zijn toestand is nog steeds zorgwekkend. Het is een extract uit een zorgvuldig door de Rijksvoorlichtingsdienst opgesteld persbericht. Een verwarrende tekst zonder een spoor van transparantie.


Friso is geen actor in de keus voor Huis ten Bosch als vakantieoord. Hij ligt in coma. In revalidatieklinieken worden geen levens gered, maar waar mogelijk wordt er een zo goed mogelijke toekomst gegeven. Friso heeft er geen.


Zijn toestand baart zorgen, niet omdat er sprake is van levenspaniek. Het is de angst voor de dood.


Eigentijds koningschap zou moeten voorzien in een schets van het ethisch dilemma.


Fundamentele keuzes zijn geen privileges maar publieke vraagstukken die ons allen betreffen.


Friso heeft het recht om te sterven.


Willeke Stadtman, Nieuwegein, arts


Wolf

In 1897 werd de laatste wolf in Nederland gesignaleerd, bij Heeze (dus geen 150 maar 116 jaar geleden). Het feit dat men het toen bijzonder genoeg vond om van dit feit gewag te maken, betekent mijns inziens dat we ook toen geen grote wolvenpopulatie hadden.


Waar werden grote groepen/roedels wolven gesignaleerd? Kortom: kwam die wolf wel zo vaak voor in de Lage Landen? En maken wolvofielen zich dus niet al te blij dat ze in groten getale terugkeren?


Bob van Dijk, Groningen


Rutte en Cameron

In Engeland is de huizenmarkt ondanks de hoge prijzen nog steeds booming (Ten eerste, 8 juli). Bij ons is de bodem nog niet in zicht. In Engeland worden starters gestimuleerd door invoering van het Help to Buy-programma. Starters hoeven over de eerste 20 procent van de hypotheeksom geen rente te betalen.


Wij 'helpen' onze starters met de Blokhypotheek die niemand wil hebben. Laat Mark Rutte eens met zijn vriend David Cameron bellen, dan leert hij ook nog eens wat het betekent om, volgens zijn eigen motto, in mogelijkheden in plaats van in problemen te denken.


Rene Degens, Haaften


Sukkel

Bij deze reageer ik op de column WiBra (V, 9 juli). Robert Vuijsje neemt blijkbaar de honneurs waar en doet dat mooi.


Zijn schrijfsel 'Sukkel' las ik met aandacht en respect. Ook ik ben/was een 'vader met een regeling' (vrij naar Drukwerk). Mijn zoon is inmiddels 30 en goed terechtgekomen.


De muziek van FunX ga ik nog opsporen.


Dank je wel, Robert; een 'stukkie met gevoel'.


Ed Schoenmakers, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden