GEACHTE REDACTIE

Het lijkt mij dat een sportredacteur zich beter afzijdig kan houden van politieke uitspraken. Met zijn bewering dat het tussen Kroatië en Duitsland sinds WO II niet meer goed is gekomen, zoals John Volkers stelt in zijn nabeschouwing over de wedstrijd Duitsland-Kroatië (de Volkskrant, 6 juli), slaat hij de plank...

Kroatië

Kroaten zullen nooit vergeten aan wie zij hun onafhankelijkheid te danken hebben: aan Duitsland. Er was in die tijd zelfs een Kroatische hit te beluisteren: Danke Deutschland.

Overigens, in de Tweede Wereldoorlog was er een grote Kroatische beweging (Ustasji) die de zijde van Duitsland koos nadat ook toen aan hen de onafhankelijkheid was beloofd.

WORMER Liesbet Ceric-Dreijer

Ten Napel

Geweldig, die tekening van Jos Collignon in de Volkskrant van vrijdag 3 juli. Ook ik zeg sinds het begin van het WK Voetbal elke ochtend en elke avond een gebed op, waarvan de laatste regel zomaar, spontaan is gewijzigd: '. . . en leidt ons niet in bekoring, maar verlos ons van Ten Napel. Amen.'

BEVERWIJKR. Boeijen

Sterven

Het pleidooi van Chabot om hoogbejaarden hun eigen doodsmoment te laten kiezen (de Volkskrant, 3 juli) laat een onbehaaglijk gevoel achter. Chabot kreeg landelijke bekendheid met de rechtszaken tot aan de Hoge Raad toe over euthanasie bij depressieve patiënten.

Opnieuw wil Chabot morele grenzen oprekken. Dat oprekken past overigens prima bij het KNMG-symposium waar Chabot zijn pleidooi hield. De KNMG kwam met het idee om de officier van justitie bij een geval van euthanasie buitenspel te zetten. Chabot wijst vervolgens ook de arts de deur. Een eenzaam stervende bejaarde blijft achter.

In het boek over 25 jaar euthanasie, waaruit het Volkskrant-artikel citeert, signaleert Chabot terecht dat er een klimaat ontstaat waarin de maatschappij druk uitoefent op beginnende dementie-patiënten om er maar een eind aan te maken. Ook citeert hij minister Borst die het noodzakelijk achtte om palliatieve zorg op een hoger niveau te brengen.

Vervolgens lijkt Chabot daarin te berusten, want hij verbindt daaraan geen conclusies. Hij lijkt eerder moedwillig bij te dragen aan het ontstaan van een maatschappij die geen plaats biedt aan ouderen, alleen maar omdat ze ziek dreigen te worden. Het wordt tijd voor een herbezinning op de waarde van het leven en op de plaats die het lijden in ons leven kan hebben.

VLIJMENHenk Cruts

Tekort

In zijn column van 29 juni laat Dirk-Jan van Baar zich verleiden tot een mythe die reeds lang is doorgeprikt. Zijn beschouwing ademt soberheid en dat als deugd voor te stellen, daar kan ik mee instemmen. Maar als soberman van Baar zijn historische blik naar de bron van de uit de hand gelopen staatsfinanciën wil richten, klinkt weer een versleten en vooral vals riedeltje.

Onder sociaal-democraten bevinden zich lieden die de financiële discipline niet zo heel erg belangrijk vinden en in de jaren zestig en zeventig hebben politici die zichzelf heel belangrijk vinden een financiële ravage aangericht, zo gaat vlotweg zijn betoog.

In werkelijkheid werd de financiële puin gecreëerd door twee lieden die zich van allemaal wel het meest belangrijk vonden: van Agt en Wiegel. Aan het einde van de jaren zeventig tot over de drempel van de jaren tachtig zorgden zij ervoor dat de zaak echt flink uit de hand liep. Gelukkig bevinden beiden zich op veilige afstand van de actieve politiek en zijn ze dus niet meer ministeriabel.

AMSTERDAMRik Kloet

Bijlmerramp

In de Volkskrant van 29 juni staat dat internist R. Kunk de bloedafwijkingen onderzoekt bij 55 luchthavenmedewerkers van Schiphol. Hij zoekt uit of deze klachten verband houden met de Bijlmerramp in 1992.

Een paar regels verder in het artikel sluit hij niet uit dat de bewezen ziekteverschijnselen een andere oorzaak hebben. Weer die verwarring voor al deze mensen en vele anderen die op een of andere manier bij de vliegtuigramp betrokken zijn geweest.

De politiek laat het er absoluut bij zitten. Er worden geen écht serieuze pogingen ondernomen om de zaak eindelijk op te helderen. Wacht men tot de ramp verjaard is?

AMSTERDAMR. Boonders

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden