Geachte redactie

Ik vind de discretie die de Volkskrant betracht bij het beschrijven van - al dan niet veroordeelde -verdachten, door hun achternaam slechts met initiaal te vermelden, wat gekunsteld (Binnenland en Buitenland, 22 oktober).

Discreet

In het artikel over de Belgische parachutemoord blijft de krant volharden in het weergeven van de naam Els C., terwijl andere media, met de televisie voorop, haar achternaam onverkort weergeven en haar gezicht openlijk in beeld brengen. De Volkskrant meet ook met twee maten. Immers, in het proces Holleeder rept u ook niet over 'het proces H.'.


Daarnaast zou ik het op prijs stellen als u de allochtone achtergrond van een betrokkene niet zou 'wegstoppen' in een verhaal, waar deze relevant is voor de betekenis ervan. Een Utrechtenaar uit de wijk Lombok heeft zijn homoseksuele buurman zodanig bedreigd, dat de laatste noodgedwongen is verhuisd. Ik kan de achtergrond van de belager slechts uit de tekst halen, omdat u beschrijft dat deze door het slachtoffer zou zijn geadviseerd 'terug te keren naar zijn eigen land'.


Ik heb er begrip voor dat de Volkskrant bevolkingsgroepen niet wil stigmatiseren, maar de ogen sluiten voor een zeer ongewenste maatschappelijke ontwikkeling, het structureel belagen van homoseksuelen door Nederlanders met een allochtone achtergrond, vind ik een stuk kwalijker dan het opheffen van de discretie rond een verdachte, dader of veroordeelde.


Sjaak van Hal, Lisserbroek


Dovemansoren

Met grote waardering las ik de bijdrage van Fouad Sidali ( Opinie & Debat, 22 oktober ). Sidali bewijst dat de oproep tot ontwikkeling van zelfzuiverend vermogen binnen de islamitische gemeenschap niet aan dovemansoren is gericht.


Jammer dat hij, ondanks de nuances in zijn prima stuk, het toch niet kan laten om de rol van de PVV enerzijds te vergelijken met de aan Nederland gerichte geweldswaarschuwing van de Taliban anderzijds.


Het wordt tijd dat het denken over integratie en de toekomst van de manier waarop verschillende culturen in Nederland samenleven, wordt losgetrokken van de meningen over de PVV.


Jacques van Stam, Rotterdam


Ruk naar rechts

Toen De Telegraaf zich wist te verzekeren van een plek in het publieke bestel, zou het in Hilversum allemaal gaan veranderen. Het linkse bolwerk zou worden geslecht.


Meer dan een maand later moet ik constateren dat er van die missie nog niet veel is terechtgekomen. Dat is ook de teneur van het artikel in de krant van vrijdag: 'Ruk naar rechts blijft uit na komst PowNed en WNL', staat er boven het stuk (Media & Mensen, 22 oktober). Wel heeft De Telegraaf inmiddels een trouwe steunpilaar in het bestel. Ik heb me in het artikel verbaasd over de soms schaamteloze reclame die Wakker Nederland voor de krant maakt en de krant op haar beurt voor Wakker Nederland.


Hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten antwoordt met een tamelijk wilde beschuldiging. Mijn opmerkingen zouden zijn ingegeven door jaloezie omdat Uitgesproken Wakker Nederland met een lager budget betere kijkcijfers haalt. Er lijken me betere argumenten om je gelijk te halen.


Eerst maar even de feiten. Uitgesproken heeft - omgerekend naar uitzendminuten - de beschikking over aanmerkelijk meer budget dan Nieuwsuur. Ik gun dat ze overigens van harte.


Dan de kijkcijfers. Over de hele week trekt Nieuwsuur gemiddeld 735 duizend kijkers. Uitgesproken komt uit op een gemiddelde van 445 duizend. Op woensdag haalt Uitgesproken WNL een gemiddelde van 540 duizend kijkers tegenover 680 duizend kijkers voor Nieuwsuur. Opvallend is dat Nieuwsuur meer Telegraaflezers trekt en dat naar Uitgesproken aanmerkelijk meer SP-aanhangers kijken. CDA-kiezers geven in groten getale de voorkeur aan Nieuwsuur. De achterban van de PVV heeft voor beide rubrieken even weinig belangstelling.


Ik ben erg voor concurrentie. Dat houdt ons allemaal scherp. Het is goed dat Uitgesproken de kans heeft gekregen te laten zien dat er een plek is voor geprofileerde journalistiek. Daar mag je kanttekeningen bij plaatsen, zoals je vragen mag stellen over de banden van Wakker Nederland met De Telegraaf. Het had Bicker Caarten gesierd daar op in te gaan in plaats van te komen met niet ter zake doende beschuldigingen.


Carel Kuyl, HIlversum hoofdredacteur Nieuwsuur


Betaalmiddel

Wat een grappige bijdrage van Mei Li Vos (Opinie & Debat, 21 oktober). Zij heeft zich als PvdA-Kamerlid jarenlang gemengd in het debat tussen banken en detailhandel over de kosten van pinnen. Zij wantrouwde de banken in hun streven pinnen goedkoop te houden door over te gaan op Europese betaalsystemen.


Nu de banken en de winkeliers het eens zijn en samen werken aan het terugdringen van contant geld - een bewezen middel om het aantal overvallen te verlagen - verzint Vos weer iets anders: als contant geld op den duur verdwijnt uit het straatbeeld, dan verdwijnt ook de 'informele economie van de straatmuzikanten, bedelaars en fooien'. De overheid zou eerst maar eens moeten onderzoeken wat de waarde van die informele economie is.


Dit is om drie redenen grenzeloos naïef. Ten eerste omdat contant geld nooit geheel zal verdwijnen en een wettig betaalmiddel zal blijven. Ten tweede omdat je om je heen kunt zien dat je op steeds meer plekken waar je vroeger alleen cash kon betalen, nu ook kan pinnen, zoals in cafés en op de markt. Gemakkelijk en veilig. En ten derde vooral omdat Vos kennelijk niet snapt dat de overheid allang heeft uitgerekend wat de waarde is van die informele economie, namelijk in gederfde belastinginkomsten.


De overheid is wel de laatste partij die er belang bij zou hebben om de informele economie, de 'rommelruimte in de samenleving', in stand te houden.


Hans Croon, Naarden


SGP-vrouw

Cultuur- en godsdienstpsycholoog Brechtje Paardekoper stelt in haar bijdrage dat het argument 'als ze het nu zelf willen', stoelt op onverschilligheid voor de subtiele en minder subtiele mechanismen van groepsdwang en onderdrukking waar onder anderen SGP-vrouwen vaak mee te maken hebben (Opinie & Debat, 19 oktober).


Deze karikatuur is absoluut achterhaald en niet de werkelijkheid. SGP-vrouwen staan niet onder groepsdwang en worden evenmin onderdrukt. Als SGP-vrouw heb ik alle vrijheid om te kiezen en sta ik achter het partijstandpunt van de SGP omdat ik waarde hecht aan de (traditionele) man-vrouwverdeling zoals die in de Bijbel beschreven staat.


Eveline Soet, Rotterdam


Juf Coenen

Een vrouw naar mijn hart (Uitgelicht, 22 oktober)! De leerling op de eerste plaats en studiedagen op de laatste plaats. Wanneer wordt Den Haag ook eens zo wijs.


Tiddo Hoop, Zaandam oud-leraar


Verliefd

Verslaggever Kirsten Hannema schrijft: 'Ook het nieuwe Amphion is niet een gebouw waar je niet helemaal verliefd op wordt' (Kunst, 22 oktober). Zij bedoelt denk ik: 'Waar ik niet helemaal verliefd op word'. Deze lezer is namelijk tot over haar oren verliefd op dit werkelijk schitterende theater.


Dianne Hakvoort, Doetinchem


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden