GEACHTE REDACTIE

Als kleine zelfstandige moet ik keihard werken om mijn gezin te onderhouden. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering of behoorlijk pensioen kan ik me niet permitteren....

Niet eerlijk

Het ligt me nog zwaar op de maag dat de landelijke parlementariërs een andere kleine zelfstandige, de heer Gümüs, nodeloos kapot hebben gemaakt. Wat hun collega's in Straatsburg intussen uithalen, maakt de politiek voor mij helemaal onverteerbaar. Het is gewoon niet eerlijk.

ARNHEMJerome Symons

Waardigheid

Bij de opvang van asielzoekers in Nederland worden termen gebruikt als: technisch onverwijderbaar, uitzetting en productie-voorraad (aan Irakezen).

De menselijke waardigheid is in het geding wanneer terminologieën als deze worden gebruikt die de indruk wekken eerder met een plaag ongedierte van doen te hebben, dan met mensen wier vlucht naar een ander land als eerste serieus genomen dient te worden.

UTRECHT

A.J. van Nederpelt

Wild

Bob van den Bos slaat wild om zich heen als het om de jacht gaat (Forum, 18 oktober). Die jacht is volgens hem een elitair gebeuren. Maar meer dan de helft van de jagers is landbouwer. Daarnaast jagen er postbodes, stratenmakers, notarissen, marktkooplieden, bankiers, ambtenaren, huisvrouwen, kunstenaars, biologen, wetenschappers, werklozen.

Verder meent hij dat de Nederlandse keuken niet zo op wild is ingericht als de Franse. Toch worden er jaarlijks vele miljoenen stuks wild geïmporteerd om aan de wildconsumptie te kunnen voldoen.

Zijn stelling dat jacht in strijd zou zijn met milieu- en natuurbewustzijn en een bedreiging zou vormen voor diersoorten, wordt ontkracht door de realiteit: nergens is een grotere verscheidenheid aan wild dan in de bejaagde velden. Jagers hebben een natuurlijk belang bij de aanwezigheid van wild. Het is dus onzin dat zij wild in zijn bestaan bedreigen. Daarme zouden zij spoedig zijn uitgejaagd.

Van den Bos wil het belang van het individuele dier in de Flora en Fauna Wet opnemen, zelfs tegen de zin van Vogelbescherming en Natuurmonumenten. Hiermee dreigt zelfs het houden van huisdieren (voor het plezier) verboden te worden.

Wie Bob van den Bos serieus neemt, moet namelijk beseffen dat in zijn visie men een kat tegen zijn zin in gevangen houdt. Laat men vervolgens de kat los, dan valt de aanwezigheid van de kat in de natuur onder het illegaal uitzetten van dieren. Zo is het ook gesteld met postduiven, honden en goudvissen.

OOSTERHOUT

Martijn van Dooren

Oppotten

'Nederlander pot airmiles op' (Traject, 18 oktober). Goedkope reclame! De Nederlander kan de pot op met airmiles!

De vliegtuigaanbiedingen zijn pas te boeken via reserveerlijn (dure hobby) vanaf zes weken voor datum terugkomst.

Airmiles en KLM/Air UK zien geen kans om twee personen, van wie één op airmiles en één als normaal betalende passagier de garantie te geven dat zij in hetzelfde vliegtuig naar hun bestemming (Manchester) kunnen.

Op de gewenste vertrekdag waren er vier reguliere vluchten. De Airmiles reserveerlijn bleek slechts een segment in de allereerste, nog niet reserveerbare vlucht, van 7 uur te hebben.

Uiteindelijk bij een andere vliegmaatschappij geboekt. Twee personen voor dezelfde prijs waarvoor Air UK er één wilde vervoeren. Mijn airmiles? Die pot ik nog even op!

WIERINGERWAARD

P.G. Wurpel

Hoofdstad

Prima geleerd: vanwege de leesbaarheid niet steeds het beestje bij dezelfde naam noemen. Zo kun je 'Nijmegen' vervangen door 'de Gelderse hoofdstad' ('Wat van ver komt is niet altijd goed', keerzijde/Sport, de Volkskrant, 20 oktober). Alleen jammer dat Arnhem de hoofdstad van Gelderland is. De zoveelste fout bij verslaggeving over 'de provincie' door de Randstedofielen in de redactie.

NIJMEGEN J. Smale

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden