GEACHTE REDACTIE

Minister Van Aartsen stelt dat een gedeeld Cyprus niet kan toetreden tot de EU (de Volkskrant, 6 oktober). Deze opstelling van de minister is in strijd met internationaal recht en geeft Turkije een bonus voor het bezetten van eenderde van Cyprus....

Cyprus

Afgelopen maandag is besloten dat de EU toetredingsonderhandelingen begint met de Cypriotische regering. Dat strookt met de afspraken van maart 1995 dat de start van de onderhandelingen niet afhankelijk is van de oplossing van het geschil. Deze onderhandelingen moeten echter constructief gevoerd worden.

De uitspraak van minister Van Aartsen dat Cyprus pas kan toetreden wanneer het conflict tussen de Grieks- en Turks-Cypriotische gemeenschappen is opgelost, maakt deze onderhandelingen tot een farce. Het straft de Cyprioten bovendien dubbel: een gedeeltelijke bezetting van het eiland en een blokkade van de toetreding tot de Unie.

Er zijn talrijke aanwijzingen dat de Turkse regering geen oplossing wil. De aanwezigheid van 36 duizend Turkse soldaten, geleidelijke annexatie van het eiland, de grootschalige toelating in Cyprus van Turken vanuit Turkije en het stellen van onmogelijke voorwaarden aan de onderhandelingen met de Grieks-Cyprioten wijzen alle in de richting van permanente annexatie van Noord-Cyprus door Turkije.

Dat mogen we niet toelaten! De druk op alle partijen moet daarom opgevoerd worden om een oplossing te vinden. Het geven van een vetorecht aan één van de partijen, de Turkse, beloont een niet-constructieve houding. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

BRUSSELJan-Willem Bertens

Contract

In het artikel 'Wrevel bij oude leraren over extra's nieuwe docenten'(de Volkskrant, 29 september), dat handelde over het tekort aan leerkrachten in het voortgezet onderwijs, zijn mijn woorden helaas niet correct in de krant gekomen. Ik heb niet gezegd dat ik invallers vaste contracten geef. Dat kan niet en dat doe ik niet.

Bovendien ben ik geen voorstander van het aanbieden van hoge salarissen om nieuwe docenten te lokken. Dat zou niet terecht zijn ten opzichte van de leerkrachten die al bij onze school in dienst zijn.

ALMERE R.A. Passchier

rector Openbare Scholengemeenschap De Meergronden

Voetbal

Willem van der Veen houdt een warm pleidooi voor kleinere voetbalteams (Geachte Redactie, 6 oktober). Dat doet me eraan denken dat ik zelf eens een alternatief bedacht voor de 'sudden death'. Verlenging krijgt bij mijn plan de volgende vorm: De partij die het eerste doelpunt maakt, heeft gewonnen. De eerste vijf minuten van de verlenging trekken beide ploegen nog gewoon met elf man tegen elkaar ten strijde. Dan, bij een dood spelmoment, legt de scheids het spel echt even dood. De spelers mogen zich niet verplaatsen. Beide teams moeten één speler uit het veld halen. De scheidsrechter laat het spel vervolgen. Na vijf minuten herhaalt dit proces zich weer, enzovoort. In het extreme geval, wat ik echt nog eens hoop mee te maken, staan er nog slechts twee spelers in het veld. Het lijkt me stug dat er zelfs dan nog geen doelpunt valt.

Volgens mij is zo'n systeem in het voordeel van de meest technische, meest aanvallende ploeg. En die verdient het natuurlijk ook om te winnen. Ajax zal er dus vast wel wat voelen.

HAARLEM Peter de Valena

Maasvlakte

Het zou nooit meer gebeuren en nou kom ik in het artikel over Maasvlakte 2 (de Volkskrant, 2 oktober) toch weer het dorp Westvoorne tegen. Dus voor de tweede keer: het is de gemeente Westvoorne bestaande uit de kernen Oostvoorne, Rockanje en Tinte, en die gemeente bevindt zich op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten.

Wat niet weg neemt dat die tweede Maasvlakte inderdaad een bedreiging vormt voor de dorpen Oostvoorne en Rockanje en niet te vergeten het natuurgebied Voorne's Duin. Ook de nog maar onlangs uitgezette kolonie zeehonden komt in gevaar.

BRIELLE Jon Hogeslag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden