Geachte redactie

Matchfixing

Matchfixing in Nederland (Ten eerste, 4 mei): zullen we Studio Sport dan maar omdopen tot Wie is de Mol?

T. Versteegh, Ede

Illegaal

Illegaliteit was vroeger goed voor een lintje. Zeventig jaar later staat het voor landuitzetting.

Peter Oudekerk, Heerjansdam

Ajax kampioen

Toen FC Twente in 2010 kampioen van Nederland werd, kwamen de lokale en regionale media met speciale bijlages van tientallen pagina's. En terecht, want het ging hier voor Twente en Enschede om een historische prestatie (die ook nooit meer herhaald zal worden, maar dit terzijde).

Zondag werd Ajax voor de tweeëndertigste keer nummer één van de eredivisie en de Volkskrant besteedde maandag de helft van de voorpagina aan een foto van Ajax-trainer Frank de Boer met de KNVB-schaal. Binnenin: nog eens vijf volle pagina's: Ajax, Ajax en nog eens Ajax. Sinds wanneer is de Volkskrant het clubblad van de Amsterdammers? Daar hadden we De Telegraaf toch al voor?

Peter Bonder, Enschede

Tegengeluid

Enthousiast werd ik van het artikel van Kustaw Bessems in de Volkskrant (Vonk, 4 mei). Eindelijk weer een reëel tegengeluid tegen de dreiging met geweld als iemand een onwelgevallige mening ventileert.

Dat hij die dreiging plaatst in het historisch perspectief van de nazi-vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog spreekt voor zich. Ook ik erger me aan de intolerante bedreigingen ten aanzien van pedofielen, aan de uitsluiting die hun ten deel valt.

Cor van Daal, Nijmegen, psycholoog

Willem Aantjes

Wim Aantjes maakt in zijn brief (O&D, 3 mei) melding van verkapt antisemitisme dat schuil gaat in uitlatingen van sommige spraakmakende intellectuelen. Hij noemt Gretta Duisenberg. Wat mij nog het meest verbaast, is het feit dat het uitgerekend de heer Aantjes is die dit onderwerp verontrust signaleert.

Ik verbaas me er vooral over omdat dat ik uit publicaties in de media in de loop der jaren nooit kennis heb mogen nemen van enig feit waaruit zijn sympathie jegens het jodendom zou blijken.

H. Muller, Hoorn

Zakken of slagen

Wiskundemeisje Jeanine probeerde de nieuwe zak/slaagregeling voor eindexamenkandidaten uit te leggen, maar haalt helaas de regels voor het vmbo en havo/atheneum door elkaar (Wetenschap, 4 mei). De regel dat je voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde slechts één 5 op je eindlijst mag hebben, geldt voor de havo en het atheneum maar niet voor het vmbo.

Sta je voor twee vakken een 5 dan volstaat op het vmbo dat je voor een ander vak een 7 hebt. Echter op de havo en het atheneum moet je met twee keer een 7 of een 8 deze onvoldoendes (zolang ze niet beide bij de kernvakken zitten!) compenseren.

Gelukkig hebben de meeste scholen ervaren examensecretarissen die ervoor zorgen dat iedereen die geslaagd is ook echt slaagt.

Wim Boonstra, Woerden, cijfercoördinator Veenlandencollege Mijdrecht

Duitsers

David Vesters pleit voor herbegraven van Duitse gesneuvelden op een Duits ereveld (U, 4 mei). Die Duitse begraafplaats bestaat al sinds 1946. Toen is begonnen met het herbegraven van deze gesneuvelde Duitsers in de plaats Ysselsteyn in Noord Limburg.

Er liggen daar 31.598 personen begraven.

Ben Ket, Utrecht

Kinderen

Aan de dood van een kleuter in de VS wordt een hele rechterpagina gewijd, met maar liefst twaalf kleurenfoto's (Ten Eerste, 3 mei).

Op de linkerpagina in een hoekje onderaan een kort berichtje. Daarin staat dat een kwart miljoen mensen in Somalië zijn gestorven als gevolg van de hongersnood. In de helft van de gevallen ging het om kinderen onder de 5 jaar.

De verhoudingen zijn volledig zoek en zullen dat ook altijd blijven.

Jet Zegers, Amsterdam

Bewijs

Indien er sprake is van een brand met duidelijk de intentie om de verzekering te tillen, maar als dat niet bewezen kan worden, dan spreken we voortaan van een Ratelbrand.

Mark Veldman, Heerhugowaard

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden