Geachte redactie

RAAK-training

Ik ben het helemaal eens met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Ten eerste, 1 april). Zodra de overvallers hun wapen hebben laten zien: alles uit de handen laten vallen en de juwelen op aanwijzing van de overvallers inpakken en afgeven. Na afloop nog even koffie serveren voor de heren. Verder zou ik graag een lijst van het CCV ontvangen met de juweliers die de RAAK-training hebben gevolgd en beloofd de lessen in praktijk te brengen. Ergens moet ik nog een padvindersmes hebben liggen. Kan ik tenminste op een veilige manier mijn pensioengat herstellen.

Paul Terpstra, Wageningen

Juweliersvrouw

Pieter Vleeming, voorzitter van de Bond van Wetsovertreders (BWO) ziet genoeg aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar het handelen van de juweliersvrouw (Ten eerste, 31 maart). Dat wordt een ingewikkelde spagaat als hij gelijk krijgt en vervolgens de belangen van deze vrouw als wetsovertreder moet gaan behartigen.

Henny van Dijk, Utrecht

Blinddoek

Als de juwelier en zijn vrouw nu van Noord-Afrikaanse afkomst waren geweest en de overvallers van Nederlandse, was de discussie dan anders gelopen? Ik hoop van harte dat het antwoord 'nee' is. Hoe kan het dat een brute overval waarbij vier ménsen betrokken waren, opeens een etnisch vraagstuk wordt? Laten we alsjeblieft niet het koren op Wilders' molen zijn. Ik hoop dat vrouwe Justitia haar blinddoek goed ophoudt in dit vraagstuk en recht spreekt.

Marike Hendriks, Groningen

Mijn brein

Ik heb twee vragen aan de schrijvers van het artikel 'Keuzevrijheid bestaat niet' (O&D, 31 maart). Ten eerste, zij beweren dat we geen keuzevrijheid hebben en dat ons brein ons denken en doen bepaalt. Goed. Maar hoe wéét mijn brein dat? Heeft mijn brein dat bedacht? Heeft mijn brein dan bedacht, dat mijn brein mijn denken bepaalt? En wie of wat is dan weer op dát idee gekomen? Mijn brein alweer? Kom je dan niet in een regressie terecht?

Ten tweede, de schrijvers willen een discussie aangaan. Met wie? Met mij? Maar ik ben mijn brein. Dus met mijn brein? Maar mijn brein aarzelt of mijn brein dat wel kan. Mijn brein is namelijk nogal onzeker van zichzelf.

Mijn brein is benieuwd wat mijn brein in deze gaat beslissen.

Het lijkt me dat kentheoretische en neurologische vragen hier door elkaar spelen. Henk de Mol van Otterloo, Den Haag

Oostenrijkse School

Hierbij een korte aanvulling op het artikel 'Economen, laat God toch los', waarin Joseph Vogl terecht betoogt tegen 'het geloof in evenwicht in economische modellen' en het idee dat met die modellen voorspellingen gedaan kunnen worden (Vonk, 29 maart). Vogl stelt dat er tegenwoordig meer interesse is in andere economische methoden, zonder 'obsessie met modellen'.

Welnu, er bestaat inderdaad een stroming die wars is van mathematische pretenties en modellen: de Oostenrijkse School. De bekendste exponent hiervan is Friedrich Hayek, die in 1974 de Nobelprijs voor economie won.

Verderop in het artikel komt ter sprake hoe economen en masse de crisis niet hadden voorzien. Laat hier nou één uitzondering op zijn: de economen van de Oostenrijkse School.

Vincent Wolters, Leusden

E-auto

Prachtig dat Ronald van Welie zo zijn best doet om zo veel mogelijk elektrisch te rijden met zijn Outlander (O&D, 31 maart). Maar de milieuwinst is nul: ook al heb je groene stroom, op het moment dat de stekker in het stopcontact gaat, gaat een grijze centrale gas bijstoken, het gaat immers niet harder waaien voor onze windmolens. Wie zegt dat een e-auto groen is heeft het mis.

Dig Kleppe, Goes

Belastingontwijken

Met verbazing lees ik de column 'Belastingontwijken is voor de rijken' (O&D, 31 maart) van René Cuperus. Hij beweert dat 'de onderneminkjes' en de 'mannetjes met bv'tjes' zich onder belastingbetaling uitdraaien.

Mijn werk bestaat onder meer uit het verzorgen van belastingaangiften voor deze groep. Op grond van mijn ervaringen kan ik zeggen dat deze mensen doorgaans heel hard werken en dat zij over hun winst gewoon belasting betalen en dat bij het berekenen van deze belasting de wet wordt gevolgd.

En inderdaad, vaak betalen klanten minder belasting wanneer wij hun aangifte inkomstenbelasting invullen dan wanneer ze dat zelf zouden doen. Dit komt doordat zij niet op de hoogte zijn van alle regels binnen de wet, en niet omdat er belasting ontweken wordt!

Ellen Lemmers, Oosterhout belastingconsulent

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden